Un pastor penticostal din Cluj care este și unul dintre liderii comunității din România este acuzat de abuzuri fizice asupra minorilor în cadrul unei plângeri penale depuse la poliție. 

Este vorba de Pavel Crișan, care între timp și-a schimbat numele în Paul Crișan, și care, împreună cu actuala lui soție, Camelia, administrează o casă tip familial din Târgu Mureș denumită Dove.

Cei doi soți sunt acuzați de un tânăr care crescut în casa de tip familial Dove de abuzuri împotriva copiilor. Mai mult, pastorul penticostal, care acum are aproximativ 70 de ani, este acuzat că a violat-o pe verișoara fostei lui soții. Potrivit femeii, violurile au avut loc în urmă cu mai mulți ani.    

”Am depus o plângere penală împotriva lui Paul (Pavel) Crișan pentru că la Casa Dove, de care se ocupă el împreună cu soția lui, am trăit coșmarul vieții mele”, își începe plângerea penală un tânăr penticostal. Csaba Vas a fost abandonat la naștere de părinții lui și, prin intermediul instituțiilor statului, a fost plasat la o casă de tip familial, Casa Dove din Sângeorgiu de Pădure (jud Mureș), condusă de un cunoscut pastor penticostal din Cluj Napoca, Pavel Crișan. Până la aproape 20 de ani, Csaba a trăit alături de alți copii care, potrivit mărturiei, au fost marcați de tratamentele primite acolo. Tânărul povestește că mulți dintre foștii lui colegi au ajuns alcoolici, consumatori de droguri, iar unele dintre fete au ajuns să practice prostituția. Trebuie menționat faptul că întreținerea Casei Dove este asigurată, în mare parte, din donațiile primite de la alți penticostali din occident care vor să își ajute comunitatea din România.

Pe de altă parte, Pavel Crișan neagă cu vehemență toate acuzațiile care i se aduc.

Eu am ajutat toată țara asta! Am ajutat 1500 de copii! Vorbiți cu avocatul meu”, a declarat Pavel Crișan.

Avocatul turdean Adrian Spatariu, care îl reprezintă pe Crișan, spune că până în momentul de față acuzațiile nu au fost aduse în mod oficial. 

”Noi, oficial, nu am fost înștiințați de așa ceva. Sunt doar simple discuții despre aceste lucruri. Iar dacă există aceste acuzații, sunt total nefondate. Din câte îi cunosc eu pe cei doi (soții Camelia și Pavel Crișan, n.red.) ei și-au sacrificat viața pentru a-i ajuta pe tinerii care au fost la casa de tip familial înființată de ei!Oricum, dacă o să fie formulată vreo acuzație, și din partea noastră va urma un proces de calomnie și de inducerea în eroare a organelor de cercetare penală împotriva celor care fac aceste acuzații. Din casa de tip familial condusă de Pavel Crișan au ieșit tineri care au terminat o facultate”, a declarat avocatul Adrian Spatariu, care îl reprezintă de pastorul clujean.

Dacă spuneau despre abuzuri, copiii erau amenințați că ajung în stradă!

Csaba Vas, tânărul care îl acuză pe pastorul clujean, are acum 27 de ani, este căsătorit, însă spune că atunci când avea aproximativ 10-11 era pus, împreună cu ceilalți copii, să le maseze pe angajatele Casei Dove care erau goale pușcă. Pe lângă acest spectacol, pastorul Pavel Crișan este acuzat că îi bătea pe copii de fiecare dată când avea ocazia. Mai mult, plângerea depusă la IPJ Mureș arată că psihologul care se ocupa de consilierea copiilor avea cunoștință de ceea ce se întâmpla acolo, însă le spunea copiilor că dacă suflă vreo vorbă vor fi dați afară.

”Aceste abuzuri fizice și morale ne-a afectat modul de gândire, psiholoaga Stefan Camelia știind că în casă se întâmplă lucruri indecente între copii și personalul de acolo, neluând măsuri, ne amenința că ne dă afară din casă și că ne bate (lucru care se și întâmpla des).

Mai erau și zile în care ne punea Paul (Pavel) Crișan să îi masăm picioarele (el având dureri) însă am observat că nu îi plăcea să fie și alții în anturaj, iar astfel ne trimitea afară să rămână singur ce cel/cea care îl masa.

Copii frați din casa Dove au avut de multe ori relații intime fiind influențați de ”educația” unor angajate, devenind o plăcere și nu mai era niciun control asupra acestui lucru”, mai arată plângerea respectivă.

La un moment dat, bătaia devenise o practică uzuală.

”Personalul, sub oblăduirea lui Pavel Crișan și a Cameliei Crișan, ne aplica bătăi și corecții cu pumnii și palmele peste cap, trăind numeroase traume și făcându-ne să credem că este ceva normal și noi suntem vinovați, deci trebuie să suportăm consecințele”, povestește tânărul despre tratamentele primite la casa de tip familial Dove.

După ce a împlinit 20 de ani Csaba Vas a fost trimis în Olanda să muncească într-o fabrică a unuia dintre ”sponsorii” penticostali al casei Dove și a comunității din România. Este vorba despre Dirk Johannes Jonsen, patronul unei fabrici de mase plastice. 

Tânărul povestește că din prima zi când a ajuns la locul de muncă, i s-au luat toate documentele de identitate sub pretextul de a nu le pierde.

”Am muncit acolo timp de 6 ani și 6 luni la el în fabrică și acasă la el. Mi s-au aplicat de multe ori bătăi cu pumnii și picioarele și abuz psihic prin dominare, îndoctrinare, manipulare, amenințare și intimidare. De câte ori le spuneam lui Paul (Pavel) și Camelia Crișan că nu vreau să mai stau și să rămân în Olanda, fiindcă sunt terorizat de Dirk Jonsen, ei mă amenințau că nu mă primesc la casa Dove fiindcă pierdeau sponsorizările și copiii de acolo vor ajunge pe străzi din vina mea”, spune Csaba.

Nemaisuportând tratamentul impus de finanțatorul olandez, tânărul a fugit de la fabrica de mase plastice din Olanda după ce, cu ajutorul unei prietene care lucra acolo, a reușit să își recupereze documentele. În aceeași perioadă de timp, cunoscuse o tânără de care s-a îndrăgostit. Într-un final, cei doi s-au căsătorit. Hotărâseră să își întemeieze o familie cu ajutorul economiilor strânse de Csaba în perioada în care a lucrat la fabrica olandezului, însă când a vrut să retragă banii de la bancă i s-a spus că suma fusese retrasă de patronul lui, care avea și el acces la cont!  

Pe de altă parte, Vass Csaba apare într-un reportaj intitulat ”Povara vieții pe umerii unui orfan! realizat de o televiziune locală, Zona TV, în care relatează doar aspecte pozitive din cadrul perioadei petrecute în casa de tip familial condusă de Pavel Crișan.

Reporterul care a realizat reportajul a fost contactat și a declarat că declarațiile făcute de Csaba păreau sincere și nu prezenta nicio urmă de timorare sau de efecte ale unui posibil abuz. Reportajul poate fi vizionat pe pagina de Facebook a lui Vlad Eles.

Acuzat că a violat o rudă a fostei sale soții

Vas Csaba nu este singurul care îl acuză pe pastorul penticostal de comportament violent. Potrivit unei alte reclamații împotriva pastorului, el a mai fost căsătorit în perioada în care a locuit în America, iar verișoara soției, de care se pare că nu a divorțat, îl acuză pe Crișan de hărțuire sexuală și viol. 

Lea Johnson îl acuză pe Crișan că a violat-o de mai multe ori în mașina cu care pastorul clujean făcea acțiuni de misionariat prin România.

”Paul (Pavel) Crișan a făcut multă misiune în România, călătorea cu mașina lui și de cele mai multe ori mă lua și pe mine cu mașina. Foarte rar o lua pe soția lui, Viorica. Cu mare durere în suflet și cu regret etern, vă mărturisesc înaintea Domnului Isus că Paul (Pavel) Crișan m-a violat în mașina lui de fiecare dată când mergeam în misiune. De multe ori am sărit afară din mașina lui și o luam la fugă pe șosea doar ca să scap de el, dar el de fiecare dată m-a prins din nou și mă băga în mașină, mă umilea, îmi spunea că sunt o curvă, mă batjocorea în tot felul și mă amenința că mă omoară”, arată femeia.

După câțiva ani, familia lui Crișan a reușit să emigreze în America, iar abuzurile au continuat.

”5 ani mai târziu am emigrat cu toții în america, statul California, Paul (Pavel) a închiriat o casă unde am locuit cu toții împreună. Aproape de fiecare dată când mergeam la evanghelizare prin biserici Paul (Pavel) se certa foarte urât cu soția lui Viorica, o făcea curvă și în tot felul, dar când ajungea în parcare și se pregătea să intre în biserici, devenea un înger! Eu nu puteam să înțeleg cum Domnul putea să lucreze cu un vas așa de murdar și fățarnic!”, își amintește femeia.

Mi-a ”mâncat” 10 ani de viață!

”Paul (Pavel) Crișan trăia o viață dublă în păcat de curvie cu mine și cu alte fete tinere ani de zile în România și America, și cu soția lui și în concubinaj sexual cu mine. De multe ori am crezut că îmi pierd mințile și nu mai rezistam în mizeria unde m-a târât zi de zi. Îmi amintesc că de multe ori mă arunca pe podea și acolo îmi dădea hainele jos de pe mine cu forța și mă viola. Eu începeam să strig și el îmi acoperea gura cu mâna și cu cealaltă mână mă lovea în timpul violului și mă amenința că mă omoară dacă spun cuiva. Ba mai mult, zicea că el va spune la toată lumea că eu l-am provocat ca el să mă violeze și toată vina și păcatul de curvie este al meu”, mai arată Lea Johnson. 

9 COMENTARII

 1. Nu se vorbeste despre viol, ci despre introdus degetul aratator in anusul.
  Stiu din surse sigure, se vorbeste in cercul copiilor penticostali asta de mult……..

  • Mai Orbasan, daca iti introduce careva aratatorul in anus fara voia ta…nu e viol?
   In alta ordine de idei ar trebui penticostalii sa introduca educatia sexuala in biserica si sa nu mai condamne sexul premarital, e mai bine asa decat sa promoveze pedofilia si abuzurile sexuale..:))
   PS: #numazic

 2. Hahaha un alt religios „respectabil” Ceva normal la „crestini” indiferent ca este sectant, catolic,ortodox etc. Aceeasi mizerie umana este azi la conducerea bisericilor

 3. Acesta este un caz izolat si deocamdata inca nu s-au adus dovezi si nu a fost acuzat a oficial persoana in cauza. Pana la pronuntarea instantei exista prezumtia de nevinovatie. Oricine poate inventa anumite lucruri pt a denigra o persoana.

 4. Gazeta de Cluj vă faceți de mândră minune. Același tânăr Csaba Vas a dat interviu cu ceva timp în urmă la Zona TV despre câtă îngrijire și dragoste a primit în casa Dove. Pe lângă asta, tânărul are cazier în străinătate. Făceți-vă research-ul calumea nu dați orice poveste inventată la public pentru rating… Ne-am săturat de Fake news și calomnii! Sunteți deplorabili. Vă trimit video dacă doriți!

 5. Moralitatea si integritatea unui om, unei familii nu poate fi stirbita de un articol de 2 lei. Să pui mai presus de linistea ta fericirea unor copii pe care i.ai salvat din conditii greu de imaginat, pe care i.ai hranit, educat, ingrijit când erau bolnavi iar in final d.l Vas Csaba alias Charlie si cine.l manipuleaza, sa incerce sa te denigreze, vă las pe voi cititorii acestui oribil articol sa.l catalogati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.