La ultimul termen al procesului prin care Paszkany a fost trimis în judecată de DIICOT, sub acuzaţia de complicitate la şantajarea omului de afaceri Iulian Dascălu, patronul Iulius Mall, s-au prezentat patru martori. Fosta avocată a lui Dascălu a povestit în detaliu întâlnirea la care s-a stabilit tranzacţionarea terenului de la CUG, iar partenerul de afaceri al lui Paszkany, Vasile Ciorca, a dat detalii despre întâlnirea de la Vila Tuşa. Omul de afaceri clujean a explicat presei, la ieşirea din sala de judecată, motivele pentru care i-a fost oferit terenul şi împrejurările care l-au determinat să bată palma.

Ramona Camelia Pop a lucrat ca avocat pentru Iulian Dascălu, fiind angajată strict pentru tranzacţia privind terenul de la CUG din 2007 dintre Iulius Grup şi societatea South-East Euromentor (SEE). Conform avocatei, Dascălu a dorit iniţial să se judece în procesele intentate de omul de afaceri clujean, însă în întâlnirile cu avocaţii săi s-a discutat ideea obţinerii unei suspendări a acestora, idee iniţiată de Constantin Iordăchescu, la al cărui birou de avocatură era Pop colaboratoare.  Ideea a venit când Dascălu şi-a expus temerile legate de pierderea finanţării proiectului Iulius şi de influenţa lui Paszkany asupra instanţei din Târgu-Mureş. Întrebată despre această influenţă, Pop a afirmat că în afară de preschimbarea termenului şi suspendarea cererii de judecată nu poate aduce nici o dovadă a influenţei lui Paszkany asupra instanţei de la Târgu-Mureş.

Şantaj prin intermediul avocaţilor?

Ideea era să-i ofere lui Paszkany terenul de fotbal de la CUG pentru a renunţa la procese, tranzacţie discutată de cei doi între patru ochi în cadrul acelei prime întâlniri. Dacă se renunţa la toate litigiile, Dascălu urma să convingă proprietarul să vândă terenul cu 250.000 de euro, din care 10.000 de euro avans şi restul urma să fie plătit prin contracte de publicitate. Baza sportivă de la CUG, care aparţine firmei ieşene Bild Corp, cuprinde terenul de fotbal de 13.000 de mp  care a făcut obiectul tranzacţiei, iar valoarea acestuia era probabil mai mare decât suma la care a fost tranzacţionat către SEE. Întreaga bază sportivă a fost achiziţionată cu 1,5 milioane de euro, iar terenul în cauză reprezintă jumătate din suprafaţa sa, cealaltă jumătate fiind cumpărată de Iulius Mall pentru extindere. Potrivit Ramonei Pop, firma care deţine terenul nu este a lui Dascălu, deşi Bild Corp este antreprenor la construcţia Iulius Mall.
La întâlnirea de la Sigma Center au fost prezenţi Iordăchescu, Pop, Dascălu, precum şi Paszkany şi avocaţii săi Farcaş Zoltan şi Bucerzan Călin. Ramona Pop povesteşte că oamenii de afaceri s-au retras între patru ochi, iar Paszkany a fost întrebat ce pretenţii are. Potrivit avocatei, omul de afaceri clujean a cerut terenul de fotbal, iar iniţial Dascălu nu a fost de acord. Însă nu a existat nici o altă propunere din partea vreunuia din cei doi, iar Dascălu a acceptat propunerea, forţat de împrejurări. Detaliile tranzacţiei le-au fost apoi expuse avocaţilor, care au fost însărcinaţi cu pregătirea actelor necesare. Avocata e afirmat că nu ştie cine a stabilit preţul la care urma să fie tranzacţionat terenul şi că la semnarea contractului s-a prezentat un împuternicit din partea Bild Corp. Aceasta ştia de la Dascălu că Paszkany s-a arătat interesat de terenul de la CUG înainte de cumpărarea sa de firma ieşeană şi că ideea tranzacţiei a venit din partea celui de-al doilea tocmai datorită acestui fapt.

Nicoară i-ar fi sugerat „prieteneşte” că nu e bine să blocheze investiţia de la Iulius Mall

Ultimul martor al şedinţei de luni a fost Vasile Ciorca, asociat în afaceri cu Paszkany Arpad şi împuternicit de administratorul South-East Euromentor, Cristina Fărcaş, să se ocupe de participarea firmei la licitaţie pentru terenul de la Univers T. Acesta a explicat că în urma discuţiilor cu investitorii străini de la South-East Euromentor omul de afaceri urma să preia 25% din proiect dacă câştiga licitaţia. Ciorca a realizat oferta pentru licitaţie împreună cu Ion Nica, iar la două săptămâni după deschidere plicurilor a aflat că a pierdut licitaţia de la preşedintele comisiei, Ioan Petran, care i-a fost profesor la universitate. Din declaraţia lui Ciorca reiese că investiţia financiară a SEE era mai mare şi cuprindea o cotă mai mare pentru Consiliul Judeţean decât oferta concurenţei, iar arhitectural proiectul era unul de calitate, realizat de o firmă poloneză cu sediul în Statele Unite care are o vastă experienţă în construcţia de mall-uri. Suprafaţa cuprinsă de construcţie ar fi fost mai mare, iar suma investită aici s-ar fi ridicat la dublul sumei cheltuite de cei de la Iulius. Ciorca a explicat că rezultatul licitaţiei l-a surprins, având în vedere că a vorbit cu preşedintele comisiei atunci când s-au deschis plicurile în prezenţa presei şi i s-a spus că e OK şi vor câştiga licitaţia pentru că au o ofertă mai bună, deşi oferta financiară a celor două firme nu a fost făcută publică, aparent din lipsă de timp. În plus, în cadrul unei emisiuni radio, acesta i-a arătat cum se realiza punctajul.
Licitaţia de la Univers T a avut loc în noiembrie 2005, iar reprezentanţii din România ai South-East Euromentor au depus o contestaţie la Consiliul Judeţean care a fost respinsă. Ulterior, aceştia au intentat proces, strămutat la Târgu-Mureş unde în primă instanţă au câştigat şi au obţinut anularea procesului verbal de aprobare a rezultatelor licitaţiei şi oprirea construcţiei la Iulius Mall.
Ciorca a povestit cum Mircea Nicoară, pe atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu Paszkany. Într-o primă fază, Petran a cerut ca avocatul lui Nicoară să se întâlnească cu omul de afaceri, dar acesta a refuzat. Mai târziu, la sfârşitul returului, în luna mai la Dej la un meci CFR a apărut şi Mircea Nicoară, însă a fost iarăşi evitat de Paszkany. Apoi a avut loc mult-discutata întâlnire de la Vila Tuşa din Făget, la mijlocul lunii iunie. Ciorca a declarat că a participat la acea discuţie şi, deşi se afla cu un etaj mai jos, a auzit întreaga discuţie dintre Nicoară şi Paszkany. Potrivit acestuia, Nicoară i-ar fi spus omului de afaceri „îi fi tu mare, dar nici chiar aşa să umblu luni întregi după tine”, iar apoi i-a sugerat prieteneşte că nu e bine să blocheze investiţia de la Iulius Mall pentru că şi el are propriile proiecte de care trebuie să se îngrijească, în speţă Polus Center Cluj şi Esplanada Bucureşti. În cadrul acestei întâlniri, susţine Ciorca, Nicoară i-a propus lui Paszkany un târg: să renunţe la proces în schimbul a două terenuri, unul fiind cel de la CUG şi al doilea, terenul de pe Calea Turzii mai sus de Liceul de Coregrafie. Marius Nicoară ar fi insistat că nu e o idee bună să conteste în instanţă rezultatul licitaţiei şi să blocheze proiectul deja început şi că ar face bine să accepte tranzacţia. Tot atunci a aflat Paszkany că baza sportivă de la CUG a fost cumpărată de Iulius Grup, fapt de care s-a arătat mirat, dat fiind faptul că încerca de trei ani să îl cumpere. Se pare că de fapt şi Bild Corp, antreprenorul principal la construcţia Iulius Mall, aparţinea lui Dascălu. Întrebat cum poate oferi terenul de pe Calea Turzii, Nicoară a afirmat că în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj are suficientă influenţă pentru a rezolva acest lucru. Paszkany a spus că se mai gândeşte la propunerile făcute de preşedintele CJ, iar la scurt timp după aceea s-a întâlnit cu Iulian Dascălu şi au căzut de acord. Suma de 250.000 de euro urma să fie plătită în proporţie de 10% sub formă de avans, iar restul prin contracte de publicitate. Ciorca a mai povestit că după prima întâlnire între oamenii de afaceri, aceştia s-au mai întâlnit o dată la sediul firmei sale de la Sigma Center împreună cu avocaţii şi un expert topo pentru a stabili în detaliu suprafaţa şi delimitarea terenului. De asemenea s-a arătat surprins de atitudinea degajată a lui Dascălu la acea întâlnire şi faptul că s-au purtat discuţii civilizate, având în vedere situaţia tensionată, în care s-ar fi aşteptat ca cei doi să fie mai înverşunaţi. După părerea sa, Paszkany a acceptat tranzacţia pe considerente economice, dat fiind faptul că proiectele Polus şi Esplanada trebuiau finalizate, iar progresul lucrărilor era limitat de numeroase controale arheologice, care e posibil să fi fost trimise de Consiliul Judeţean.

Terenul oferit lui Paszkany a fost cumpărat de Dascălu după contestarea licitaţiei

La ieşirea din sala de judecată, Paszkany a declarat pentru presă că la fiecare termen cei de la procuratură încearcă strămutarea procesului la Brăila, probabil pentru că este un loc unde procesul ar fi mai puţin mediatizat, iar martorilor apărării le-ar fi mai greu să ajungă. Despre mărturia Ramonei Pop, omul de afaceri a spus că, având în vedere că este fiica doamnei Măriuca Pop şi verişoara Dacianei Deritei, ”în familie nu poţi să superi pe maică-ta, pe verişoara ta”. Paszkany consideră că mărturia acesteia este singura în defavoarea sa de la acest termen, iar poziţia sa este de înţeles deoarece a fost avocata lui Dascălu. Declaraţia sa pentru presă o contrazice pe Ramona Pop în ceea ce priveşte iniţiatorul tranzacţiei. Potrivit lui Paszkany, cel care a venit cu ideea a fost Iulian Dascălu şi nu era în interesul său să renunţe la procesul pentru terenul unde acum se află Iulius Mall, teren evaluat la 10 milioane de euro, pentru un teren de fotbal de valoare mult mai redusă, însă a fost obligat de împrejurări, în speţă de ameninţarea proiectelor Polus şi Esplanada. Omul de afaceri a subliniat că practic Iulius Grup a primit terenul de la Univers T gratuit în urma licitaţiei şi a explicat că l-a acţionat în judecată pe Dascălu în noiembrie 2005. Terenul de la CUG a fost cumpărat de acesta abia în septembrie-octombrie 2006 şi ”numai dacă aş fi fost Harry Potter aş fi putut să prevăd că după opt luni de zile Dascălu intră în posesia unei baze sportive pe care eu am încercat să o cumpăr timp de trei ani. De fiecare dată când m-am dus la licitaţie, consiliul s-a retras de la licitaţie. După aceea tam-nesam cumva o firmă din Iaşi în mod ilegal vinde la jumătate de preţ către două firme cu aceeaşi adresă din Iaşi sub conducerea lui Iulian Dascălu şi după câteva zile vine Nicoară şi uite ăsta e terenul pe ăsta poţi să-l primeşti”. Paszkany a explicat că a aflat de la Nicoară că terenul de la CUG a fost cumpărat de Dascălu şi că ar fi fost dispus să plătească cele patru milioane de euro care s-au cerut pentru baza sportivă când s-au organizat licitaţiile, dacă acestea nu ar fi fost anulate. De asemenea, a declarat că s-a respectat contractul de publicitate cu Iulius Mall şi are şi dovezi în această privinţă. Omul de afaceri clujean a declarat că a dorit să cumpere baza sportivă de la CUG pentru că intenţiona să o păstreze pentru sport. Potrivit acestuia, Iulian Dascălu a cumpărat toată baza cu un milion de euro, iar motivul pentru care i s-a oferit terenul de fotbal ”cu atât mărinimie” este că demolarea tribunelor ar fi costat mai mult decât terenul în sine, iar fiind spaţiu verde nu putea fi transformat decât în mod ilegal. Întrebat de ce nu a făcut plângere penală, Paszkany a declarat: ”pentru că pe mine aşa m-a învăţat tata, că noi nu mergem la Poliţie şi la Procuratură, dacă e ceva o rezolvăm noi” şi a adăugat că nu este răzbunător şi nu este genul de persoană care să îi denunţe pe alţii.

Matis Jeno: „oferta financiară a celor de la South-East Euromentor era mai bună”

Un alt martor audiat luni a fost consilierul judeţean Matis Jeno, care a făcut parte din comisia de licitaţie prin care s-a hotărât destinaţia terenului de la Univers T. Potrivit acestuia, în comisia de licitaţie erau 15 membri, iar oferta financiară a celor de la South-East Euromentor, în care nu se menţiona numele lui Paszkany,  era mai bună conform punctajului individual, deşi colegii săi nu au fost de aceeaşi părere la final. Cele două oferte s-au analizat timp de trei luni de către comisie, timp în care Matiş s-a întâlnit cu Paszkany la meciuri, dar, susţine acesta, au discutat doar despre fotbal, iar relevanţa acestui fapt este nulă, având în vedere că după deschiderea plicurilor nu se pot aduce modificări ofertelor înaintate de firme. De asemenea, consilierul a declarat că pe tot parcursul licitaţiei nu a fost niciodată rugat de Paszkany să îl ajute. Matiş a explicat că presa era plină de articole referitoare la cele două firme aflate în competiţie pentru Univers T, dar că au existat criterii stricte pentru realizarea punctajului şi poziţia sa nu a fost influenţată de articolele apărute în acea perioadă. Terenul care făcea obiectul licitaţiei era proprietatea Consiliului judeţean Cluj şi se afla în administrarea firmei Univers T. La realizarea caietului de sarcini s-a stabilit că în urma construirii mall-ului, atât prin folosirea sa, cât şi prin realizarea spaţiilor comerciale, CJ urma să câştige sume de bani şi să fie folosită forţă de muncă locală.
Ofertele au fost analizate de membrii comisiei prin prisma caietului de sarcini, fiecare realizând un punctaj individual, iar centralizarea acestora a stabilit că terenul va fi atribuit câştigătorului Iulius Grup. Exista zvonul că terenul administrat de Univers T, evaluat ca având o valoare estimativă de 10 milioane de euro, a făcut obiectul unui proiect al Consiliului Judeţean pentru darea în concesionare directă către această firmă, însă Matiş a declarat că nu îşi aminteşte să se fi ridicat vreodată această problemă. În schimb, în timpul deliberărilor la licitaţie, au existat mai mult discuţii în contradictoriu între membrii comisiei în cadrul şedinţelor în plen, datorită faptului că sunt de profesii diferite, dar s-a pus capăt discuţiile prin recurgerea la votul individual.
La următorul termen, din 15 martie 2010, au fost citaţi Ioan Petran, preşedintele comisiei de licitaţie, Constantin Iordăchescu, avocatul lui Dascălu, precum şi avocatul lui Paszkany Farcaş Zoltan. De asemenea, instanţa va trimite citaţii lui Mureşan Iuliu, Mureşan Aurel, Popa Adrian, Coroba Ioan şi Liviu Man.

Alte zvonuri folosite drept probe

Primul martor audiat la termenul din 22 februarie a fost ziaristul Octavian Hoandră. Acesta a afirmat că mediul jurnalistic nu este cel mai bun mediu de informaţii, iar în legătură cu documentele pe baza cărora se bazează afirmaţia sa cum că Liviu Man ar fi asociat cu Paszkany, a declarat că acestea sunt nişte scripte descărcate de Silviu Mănăstire de pe internet, care conţineau date despre firmă, dar nu aveau vreun însemn oficial. Hoandră a explicat că se zvonea că Paszkany ar fi contribuit la deschiderea Gazetei de Cluj cu 200-300.000 de euro, însă că declaraţia sa nu are o bază solidă. Acelaşi „zvon public” susţinea că atunci când Liviu Man a făcut redacţia pentru Gazeta a primit bani pentru dotarea cu calculatoare de la omul de afaceri clujean. Conform declaraţiei sale, Hoandră nu s-a certat cu Liviu Man şi nici nu a dus vreodată campanii negative împotriva lui Paszkany, nici nu poate da exemple de campanii negative la adresa sau comanda acestuia. De asemenea, Hoandră nu îşi mai amintea dacă a semnat vreun contract de publicitate cu Paszkany Arpad în perioada cât a fost asociat cu Liviu Man, dar susţine că Paszkany nu i-a cerut niciodată să publice sau nu ceva anume. În ceea ce priveşte contractele de publicitate ale Iulius Grup, acesta a explicat că erau încheiate de firma Vitrina Media, care împărţea presei clujene pachete de publicitate în calitate de firma reprezentantă în domeniu a Iulius. Nu îşi aminteşte însă dacă Liviu Man a avut un asemenea contract cu firma mall-ului clujean.

Citat

”Numai dacă aş fi fost Harry Potter aş fi putut să prevăd că după opt luni de zile Dascălu intră în posesia unei baze sportive pe care eu am încercat să o cumpăr timp de trei ani”. (Paszkany Arpad)

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.