Soții Claudia și Lucian Baba împreună cu omul de afaceri Ioan Stoia au rămas cu condamnarea penală care îi pune să plătească un prejudiciu de 2,7 milioane de lei, pentru soții Baba, și 1,8 milioane de lei, pentru Stoia. Cei trei au fost condamnați și la câțiva ani de închisoare cu suspendare. Pentru a ascunde urmele evaziunii, în 2013 soții Baba au cesionat acționat acțiunile firmei unor cetățeni maghiari specializați în ”spălarea” societăților comerciale din țară.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au emis o sentință definitivă în cazul apelului declarat de omul de afaceri Ioan Stoia în dosarul de evaziune fiscală.

”Respinge, ca tardiv, apelul declarat de către apelantul – inculpat Stoia Ioan împotriva sentinţei penale nr. 119/19.04.2017 a Tribunalului Cluj. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen., obligă apelantul să achite în favoarea statului suma de 2.400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.

Firma CSA Avicola Mihai Viteazu a fost una dintre cele mai mari ferme din Cluj, învârtind cifre de afaceri de zeci de milioane de lei. Chiar dacă firma nu avea nici o problemă, în 2013,  Claudia și Lucian Baba, patronii acestei firme, au cesionat acțiunile către doi cetățeni maghiari, MICZURA VARGA HENRIKNE și KOTI ANDRAS TIBOR. Ca fapt divers, înainte de a ceda afacerea firma avea o cifră de afaceri de peste 32 de milioane de lei, iar după plecarea soților Baba firma a înregistrat, anul trecut o pierdere de peste 5,6 milioane de lei.

Practic, cei doi se fac vinovați de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului, soții Baba și Ioan Stoia sunt cercetați pentru o serie de ”cheltuieli nereale evidențiate în contabilitatea SC „94 CSA”; SRL Turda privitoare la achiziții fictive de materiale de construcții ( balast, sort ș.a), furaje pentru pui și prestări de servicii, din perioada mai 2010 – ianuarie 2013 de cele 11 firme menționate care sunt fie societăți inactive, radiate ulterior, cesionate către cetățeni maghiari, nerezidenți, care nu funcționează la sediile declarate ori deținute de persoane implicate în afaceri judiciare tot pentru infracțiuni economice, fie societăți care nu declară livrări sau ai căror presupuși furnizori sunt firme inactive ori care nu declară, la rândul lor, livrări.

Doi gropari de firme ”angajați” pentru CSA Avicola

De asemenea, procurorii mai arată cum Claudia și Lucian Baba, în cursul anului 2012, în timpul desfășurării inspecției fiscale de către DGFP Cluj, au realizat în mod fraudulos divizarea uneia dintre firmele prinse în ”suveică”, prin transferul către SC CSA AVICOLA SRL Mihai Viteazu, la care Claudia Baba este asociat unic și administrator, a capitalului social de 2.280.000 de lei și a unor active totale de 17.638.869 lei (reprezentând principalele active aflate în patrimoniul acesteia: terenuri, clădiri, instalații, mijloace de transport), în condițiile în care firma 94 CSA SRL a rămas cu un capital social diminuat, de doar 2.000 lei.

Cei doi cetățeni maghiari care au preluat societatea 94 CSA, Miczura Varga Henrikne și Koti A. Tibor, nu se aflau la prima preluare a unei societăți comerciale, dimpotrivă, potrivit informațiilor transmise de Oficiul de Combatere al Spălării Banilor, aceștia ar fi preluat mai multe firme în aceeași perioadă, fiind suspectați că ar fi implicați în activitatea de spălare a banilor pe teritoriul României, sub paravanul altor societăți comerciale preluate.

Interesant este că, înainte de a fi făcut rechizitoriu, șefii de la CSA Avicola au făcut o plângere penală împotriva a doi comisari de la Garda Financiară clujeană,  Trif Dan Mihai şi Muţiu Cristian, pe motiv că cei de la Finanțe au vrut să plece cu portbagajul plin.

Firmele din suveica prin care s-a realizat prejudiciu de peste jumătate de milion de euro

Potrivit rechizitoriului, administratorii au omis să înregistreze în actele contabile ale societății o parte din operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate aferente valorificării stocurilor de marfă și de produse finite, respectiv, au evidențiat în actele contabile cheltuieli nereale privind achiziții fictive de materiale, furaje ori de servicii de la 11 societăți comerciale și anume: S.C.”;RUBBER RECYCLING”; S.R.L. Cluj Napoca, S.C. „SAI STEEL IMPEX”; S.R.L. Cluj Napoca, S.C.”;SALC M 2009 FOREST”; S.R.L. Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita S.C.”;B&B CONSTRUCT”; S.R.L., Mera, Baciu, jud. Cluj, S.C.”;INTERCLUB”; S.R.L. Cluj Napoca, S.C. „GOOD PROD”; S.R.L. Zalău, S.C.”;GENIU CONSTRUCT”; S.R.L. Râmnicu Vâlcea, S.C.”;HOUSE CONSULTING”; S.R.L. Jucu de Mijloc, jud.Cluj, S.C.”;LARCAS LINE”; S.R.L. București, S.C. „MATCRIS CONCEPT”; S.R.L. Oradea, S.C.”;IRON MONGER” S.R.L. Oarda, jud. Alba, cauzându-se bugetului de stat consolidat un prejudiciu de 3.128.667 lei ( circa 717.000 Euro), reprezentând TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.