La licitația pentru achiziția organizată de CJ Cluj pentru cumpărarea echipamentelor celor trei stații de transfer deșeuri din Cluj (Gherla, Huedin și Mihai Viteazu, n.red.) s-au înscris două societăți care sunt abonate la contractele pe bani publici. Este vorba despre Iridex Group Plastic SRL și Grădinariu Import Export SRL. Patronii Grădinariu au legături de afaceri cu Stelian Ilie, un fel de ”mini-Sebastian Ghiță”, conectat la business-urile lui Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea lui Ion Iliescu. SC Iridex se ocupă de colectarea deşeurilor menajere şi este patronată Cornel Pascu, fost senator PC şi unul dintre partenerii de afaceri ai lui Dan Voiculescu.

Singurele firme care s-au înscris la licitația care are ca obiect furnizarea de echipamente pentru operarea Stațiilor de transfer Gherla, Huedin și Mihai Viteazu din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (S.M.I.D.) în Județul Cluj sunt Asocierea Dutch Truck Services SRL & Iridex Group Plastic SRL și Grădinariu Import Export SRL.

Prin intermediul licitației vor fi achiziționate 14 camioane tip 8×4 cu norma de poluare Euro 6, 19 prescontainere cu o capacitate de 24 m3, o presă statică cu o capacitate de funcționare de cel puțin 60 tone/h și 21 de containere simple cu o capacitate de 30 m3, compatibile cu presă statică.

Comisia de evaluare a ofertelor va evalua documentațiile încărcate de cei doi ofertanți în SICAP/DUAE, respectiv propunerile lor tehnice și financiare. După această etapă, preconizată a dura circa 30 de zile, va fi anunțat câștigătorul licitației.

”Este un nou pas, extrem de important, spre cât mai rapida operaționalizare a sistemului de management integrat al deșeurilor. În situația în care nu vor exista contestații, după anunțarea câștigătorului va fi semnat contractul de furnizare a celor 55 de utilaje și accesorii de salubritate, a căror valoare a fost estimată la aproximativ 13 milioane de lei”, a declarat Alin Tișe, șeful CJ Cluj.

Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preț”. Prețul va avea o pondere de 70% în evaluarea ofertei, în timp ce factorul tehnic – garanția comercială a echipamentelor va  reprezenta 30% din punctajul final.

Pe felie cu ”mini Ghiță”

La nivel național, SC Grădinariu Import Export câștigă sute de contracte. Patronii firmei au legături de afaceri cu Stelian Ilie, un fel de ”mini-Sebastian Ghiță”, conectat la business-urile lui Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea lui Ion Iliescu.

Societatea Grădinariu Import Export s-a asociat cu SC Mira Telecom pentru câștigarea unui contract de 1,3 milioane de euro. Patronul Mira Telecom, Stelian Ilie, este un fel de ”mini Sebastian Ghiță”, un personaj controversat care a fost implicat în scandalul ”detectoarelor de bombe”, niște dispozitive controversate care ar trebui să detecteze de la distanță substanțele explozibile. Însă, în cele mai multe cazuri, acestea s-au dovedit a fi nefuncționale, cauzând și pierderi de vieți omenești în teatrele de război din Irak și Afganistan. Pentru vânzarea lor, Stelian Ilie s-a asociat cu James William McCormick, un personaj controversat care a fost și arestat pentru implicarea lui în această afacere. Cei doi au încheiat cu Guvernul Irakian un contract în valoare de 85 de milioane de dolari. 

La Cluj, compania cunoscută în piaţa de profil şi ca furnizor al Rosal (firma care i-a aparţinut PDL-istului Silviu Prigoană) a primit un contract în valoare de 2,522,272.18 de euro cu TVA finanţat din fonduri europene, din bugetul de stat şi din bugetul local pentru „recipienţi de colectare a deşeurilor reciclabile, cu capacitatea de 1.100 litri”.

Sub protecția Varanului

Cei de la Iridex sunt lipiți ca o ventuză de licitațiile publice făcute în domeniul deșeurilor. Compania a mai primit aproape 49 de milioane de lei pentru construirea unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor, staţiei de sortare şi staţiei de compost şi 8,4 milioane de lei pentru construcţia a 5 staţii de transfer şi 5 centre de colectare.

Compania este controlată de fostul senator PC de Buzău Corneliu Pascu, fiind considerat „pion de vârf al reţelei Voiculescu”. Clădirea în care funcţionează Iridex Group a găzduit şi redacţiile unor publicaţii patronate de Dan Voiculescu. Omul de afaceri se află şi în Top Forbes 200 miliardari pe locul 150, cu o avere estimată la 34 de milioane de euro. În anul 2012, Corneliu Pascu a intrat şi în atenţia DNA, tot din cauza unei licitaţii publice, de data aceasta la Giurgiu, care viza concesionarea serviciilor de operare a Centrului de Management Integrat a Deşeurilor. Pascu este acuzat de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, scriu cei de la stirigiurgiu.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here