Tribunalul Cluj a dispus trimiterea în judecată a lui BAZRKAN ABDUL RAHMAN, patronul caselor de schimb valutar Saker din Cluj Napoca, pentru dare de mită și instigare la fals intelectual. El este acuzat de procurori că l-a mituit pe Attila Verdeș, unul dintre liderii galeriei U Cluj supranumit ”Hiena”, angajat la Sala Sporturilor. Verdeș este și unul dintre prietenii primarului Emil Boc. Dacă va fi găsit vinovat pentru aceste acuzații, el riscă o pedeapsă cu executare deoarece mai are la activ o condamnare cu suspendare pentru că a omorât un om în urma unui accident rutier.
Procurorii clujeni îi acuză pe BAZRKAN ABDUL RAHMAN și pe Attila Verdeș de dare și, respectiv, luare de mită. Primul dintre ei este patronul caselor de schimb valutar Saker și asociat în cadrul afacerii cu shaormerii Mama Manu. Cel de-al doilea este unul dintre liderii galeriei U Cluj, poreclit ”Hiena”, și angajat la Sala Sporturilor, instituție aflată în subordine Primăriei Cluj Napoca.
În 2017, BAZRKAN ABDUL RAHMAN a fost condamnat cu suspendare pentru uciderea unui motociclist și pus să facă muncă în folosul comunității în cadrul administrației locale. În cadrul rechizitoriului, patronul caselor de schimb valutar Saker este acuzat că l-a convins pe Verdeș să îl ponteze fictiv în cadrul obligației de a presta muncă în folosul comunității. Pentru acest serviciu, BAZRKAN l-a șpăguit pe ”Hiena” cu 150 de lei! Dosarul de mită a fost depus în instanță în luna mai anul acesta.
Însă, potrivit celeilalte condamnări primite de BAZRKAN ABDUL RAHMAN termenul de supraveghere pentru suspendarea pedepsei este de 3 ani. Potrivit codului penal, ”dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârşise o infracţiune până la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus suspendarea, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, suspendarea se anulează, aplicându-se, după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni, recidivă sau pluralitate intermediară”.
”În temeiul art. 346 alin. 2 C.proc.pen. respinge cererile și excepţiile formulate de inculpații Verdeș Attila şi BAZRKAN ABDUL RAHMAN, în legătură cu legalitatea administrării probelor, legalitatea efectuării actelor de urmărire penală şi legalitatea sesizării instanţei, privind dosarul penal nr. 321/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. În temeiul art. 346 alin. 2 C.proc.pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 321/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj din 20.05.2020, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, în cauza privind pe: – inculpatul Verdeș Attlia, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. şi fals intelectual în formă continuată prev. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. – inculpatul BAZRKAN ABDUL RAHMAN, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită în formă continuată prev. de art. 290 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 44 alin. 1 C.pen. şi instigare la fals intelectual în formă continuată prev. de art. 47 rap. la art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 44 alin. 1 C.pen., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. Dispune începerea judecăţii faţă de inculpații Verdeș Attila şi BAZRKAN ABDUL RAHMAN. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 29 octombrie 2020. Judecător de cameră preliminară”, arată soluția pe scurt a instanței clujene emisă la sfârșitul acestei luni.
Ce faci pentru o mită de 150 de lei
Potrivit procurorilor, ”inculpatul BAZRKAN ABDUL RAHMAN, la diferite intervale de timp în perioada 05-14.03.2018, i-a dat în mod direct inculpatului VERDEŞ ATTILA – funcționar public angajat al Sala Polivalentă S.A. care avea ca atribuţie în fişa postului supravegherea persoanelor obligate la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, de trei ori câte 50 lei, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu neîndeplinirea de către funcţionarul public a îndatoririlor de serviciu constând în permiterea primului să plece de la locul de muncă şi să se ponteze ca prezent în fişa de prezenţă, şi subsecvent nesesizarea organelor de control. Inculpatul VERDEŞ ATTILA – funcționar public angajat al S.C. Sala Polivalentă S.A. care avea ca atribuţie în fişa postului supravegherea persoanelor obligate la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, care în baza unei rezoluţii infracţionale unice, la diferite intervale de timp în perioada 05-14.03.2018, a primit, în mod direct pentru sine, de la inculpatul BAZRKAN ABDUL RAHMAN – persoană obligată la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, de trei ori câte 50 lei, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu neîndeplinirea de către funcţionarul public a îndatoririlor de serviciu constând în permiterea secundului să plece de la locul de muncă şi să se ponteze ca prezent în fişa de prezenţă, şi subsecvent nesesizarea organelor de control”, arată procurorii.
Pedeapsă cu suspendare pentru că omorât un om
În 2015, BAZRKAN ABDUL RAHMAN a omorât un motociclist pe strada București. A întors mașina peste linia continuă, în condițiile în care din spate venea un motociclist care nu a mai avut timp să evite impactul. Motociclistul a fost proiectat în aer și s-a izbit de asfalt la aproximativ 6-7 metri de locul producerii accidentului. Ulterior a murit la spital.
”Acum aproximativ o oră a avut loc un grav accident pe strada București, chiar lângă adresa mea. Un Audi A4 taie calea motociclistului pe linie dublă continuă, pt. a ajunge la sediul firmei la care este patron șoferul, aka la Mama Manu, asta chiar înainte cu 20 de metri de linia dublă întreruptă, de la adresa mea. Ca urmare, motociclistul lovește violent portiera șoferului, zburând prin aer circa 6-7 metri…, impactul cu solul fiind violent. Eu am auzit impactul din casă, la circa 60 de metri de accident, fugind afară să văd ce este. Alt motociclist cu o Yamaha, model clasic a văzut pe viu totul, dar nu a mai putut rămâne, deoarece se grăbea la lucru, așa că am rămas eu. Motociclistul era conștient, dar nu putea comunica. Nu i-am lăsat pe cei ce erau la fața locului, să-i extragă casca. La prima vedere se putea stabili o ruptură la picior și julituri la mâini”, scria un martor al accidentului pe site-ul motociclism.ro.
După ce a fost trimis în judecată, patronul afacerii Saker a semnat acordul de recunoaștere a vinovăției care l-a făcut să beneficieze de clemență din partea judecătorilor. În urma procesului, BAZRKAN nu a fost condamnat să plătească nici un fel de daune familiei victimei și nici vreo amendă penală. Chiar dacă membrii familiei au formulat o acțiune civilă, judecătorul a lăsat-o nesoluționată și l-a condamnat ”la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În temeiul articolului 91 şi articolului 92 din Codul penal suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 3 ani şi atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor articolelor 94, 95 şi 96 din Codul penal privind modificarea obligaţiilor impuse de instanţă şi revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Munca va fi prestată la Primăria municipiului Cluj-Napoca sau la Asociaţiei Creştină CHRISTIANA Cluj.”, arată o parte din soluția de condamnare.
Doi ani cu suspendare pentru o viață
Potrivit Codului Penal, accidentul produs de Saker a fost încadrat de judecătorii clujeni la ”Infracţiuni contra vieţii”. El a fost condamnat în baza următoarelor baze legale.
Art. 192
Uciderea din culpă
(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.