Patronul firmei de pază Nera Mureșan Security SRL, Radu Mureșan, a pus pe picioare un adevărat paradis al ilegalităților în complexul „Casa Zânelor” din comuna Florești. Un control recent al Primăriei Florești a dezvăluit că o sală de evenimente și Aquapark-ul Laguna și-au desfășurat activitatea fără aviz și orar de funcționare eliberate de administrația publică locală. Însă, neregulile nu se opresc aici! Mureșan a construit sala de evenimente și un alt imobil fără autorizații de construire.  

Primăria Florești a pus lacătul pe o sală de evenimente ce aparține complexului „Casa Zânelor” și pe Aquapark-ul Laguna din comuna Florești, deținute și administrate de Radu Mureșan, patronul firmei de pază Nera Mureșan Security SRL. În urma unui control efectuat de inspectorii din cadrul Poliției Locale Florești, s-a constatat că sala de evenimente și aquapark-ul își desfășoară activitatea fără aviz și orar de funcționare aprobate de Primăria Florești. Astfel, a firmele patronate de Radu Mureșan au fost sancționate cu amendă contravenționale în valoare de 4000 de lei în cazul sălii de evenimente și 3000 de lei în cazul aquapark-ului. De asemenea, a fost dispusă măsura complementară de suspendare a activității în ambele cazuri. 

Mureșan a dat frâu liber imaginației, dar a uitat de autorizații

În anul 2011, Primăria Florești a eliberat o autorizație de construire pentru realizarea unui centru de agrement cu sala de jocuri și funcțiuni complementare și amenajări exterioare. Terenul pe care urma să fie realizată investiția avea 18.690 metri pătrați și era deținut de societatea Nera Mureșan Security SRL. 

Pe parcelă existau nouă clădiri cu funcțiuni diverse: trei depozite, o casă P+M, pensiunea „Casa Zânelor”, o anexă, un teren de tenis, o boxă pentru centrală și un bloc de locuințe. Potrivit autorizației de construire, urma să fie edificată o clădire cu regim de înălțime P+E, care să permită accesul în incinta centrului de agrement și al aquapark-ului și conversia unei magazii în centru de agrement cu sală de jocuri și funcțiuni complementare cu regim de înălțime P+E. 

De asemena, au fost propuse patru bazine de neînotători la nivelul solului și amenajarea terenului. Construcțiile au fost finalizate în anul 2016, însă pe lângă cele autorizate au mai răsărit precum ciupercile după ploaie și altele, mult mai mari și mai complexe. Astfel, în anul 2017, a avut loc demolarea unei clădiri existente și transformarea acesteia într-o sală de evenimente. 

Construcția nu a fost intabulată nici până în ziua de astăzi, singurul  imobil notat în Cartea Funciară fiind un adăpost de protecție civilă de cel puțin 10 ori mai mic decât sala de evenimente. Însă Radu Mureșan nu s-a oprit doar la această mișcare. Acesta a demolat o casă și o anexă în locul cărora construiește de zor un alt imobil. Bineînțeles, la fel ca în cazul sălii de evenimente, patronul Nera Security nu s-a obosit să solicite autorizații de desființare sau construire. Astfel, a creat un adevărat paradis al ilegalităților. 

Se pare că până la acest moment inspectorii din cadrul Primăriei Florești nu au reușit să surprindă și să sancționeze activitățile de dezvoltare imobiliară realizate de Mureșan. Însă, au aplicat amenzi în cuantum total de 7000 de lei pentru lipsa avizelor și a orarului de funcționare și au dispus suspendarea activității în cazul sălii de evenimente construită ilegal și a aquapark-ului. 

Amenzile contravenționale de 4000 de lei pentru sala de evenimente și 3000 de lei pentru aquapark reprezintă doar vârful aisbergului în ceea ce privește problemele legale întâlnite în această situație. Faptul că aceste afaceri au operat fără avizul de funcționare emis de Primărie deschide o cutie a Pandorei a ilegalităților care au avut loc sub ochii autorităților locale.

Sala de evenimente funcționa fără nicio autorizație

Într-un turneu de încălcări grave ale normelor de siguranță, se pare că sala de evenimente ce aparține complexului „Casa Zânelor”, deținută de Radu Mureșan, nu dispune nici de autorizația de prevenire şi stingere a incendiilor (PSI) ce trebuia să fie eliberată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj. Faptul că sala de evenimente funcționa fără autorizația PSI reprezintă o încălcare serioasă a regulamentelor de siguranță. Documentul este crucial pentru a confirma că spațiul respectă standardele de prevenire a incendiilor și are măsurile necesare pentru evacuare în caz de urgență.  Această situație nu este doar un simplu caz de încălcare a legilor, ci o ilustrare clară a unei mentalități care pune profitul înaintea vieții oamenilor care luau parte la evenimente. 

Este lesne de înțeles că organizarea de evenimente într-un spațiu care nu a fost verificat și aprobat de către autorități aduce cu sine riscuri semnificative pentru siguranța participanților. Întrebarea care se impune acum este: cum a fost posibil ca această sală să funcționeze atâta timp fără a fi închisă sau cel puțin adusă în legalitate?

Aquapark-ul Laguna, închis și el din aceleași motive, aduce la lumină o altă problemă gravă: calitatea apei și siguranța vizitatorilor. Desfășurarea activităților fără avizul de funcționare indică faptul că regulile stricte de igienă și siguranță nu au fost respectate. Astfel, fiecare persoană care a intrat în contact cu aceste „facilități” puse la dispoziție de Radu Mureșan s-a expus la riscuri inacceptabile, iar consecințele ar putea fi dezastruoase pentru sănătatea publică.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 99/2000, care reglementează desfășurarea activităților comerciale, obținerea tuturor documentelor necesare, inclusiv avizul și orarul de funcționare, este imperativă. Însă, Radu Mureșan pare să ignore cu bună știință aceste prevederi legale, punând astfel profitul personal înaintea siguranței oamenilor.

Afacerile lui Radu Mureșan

Radu Mureșan deține și administrează cinci societăți comerciale: Nera Mureșan Security SRL, Casa Zânelor Pensiune SRL, Aquapark Laguna SRL, Radical Pharma SRL și Rioda SRL.  Firma Nera Mureșan Security SRL a fost înființată în anul 1991, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 12.342.544 de lei, un profit net în valoare de 21.400 de lei și datorii în cuantum de 5.056.098 de lei, având un număr mediu de 229 de angajați. Societatea Aquapark SRL a înregistrat în anul 2022 o cifră de afaceri de  1.339.969 de lei, în timp ce Casa Zânelor Pensiune SRL a înregistrat o ciră de afaceri de 1.922.781 de lei.

5 COMENTARII

  1. Bine, bine dar până acum unde au fost autoritățile sau cei abilitați să verifice și să controleze aceste ilegalități??? N a mai cotizat omul și sau apucat de el că doar treburile și ilegalitățile se știau…
    Mafia Clujului..și în general din toate orașele,zonele acestei țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.