După ce în anul 2014, Oncos SA, controlată de antreprenorul Vasile Onaca, a in­trat în insolvenţă la cererea pro­prie, compania invocând scă­de­rea puterii de cumpărare a românilor şi lip­sa unei finanţări corespunzătoare a businessului, recent Tribunalul Comercial Cluj a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței Oncos Prod SRL, firmă ce se ocupă de creșterea păsărilor. Patronul lanțurilor de magazine Oncos, Vasile Onaca se confruntă cu o criză acută de lichidități și cu procese intentate de parteneri de afaceri, acuzând un furnizor maghiar că ”i-a livrat în mod deliberat furaj deficitar calitativ”.

Societatea clujeană Oncos Prod SRL, condusă de Vasile Onaca și Ancuța-Adriana Bogdan a solicitat în aprilie 2019 deschiderea procedurii generale a insolvenței, precizând că “datoriile pe termen scurt ale societăţii se ridicau la data de 31.03.2019 la suma totală de 90.599.786 lei, acestea reprezentând datorii către creditori privaţi şi salariali” (…) “societatea înregistrează datorii restante si la bugetul de stat în valoare de 638.250 lei“. Debitoarea a mai precizat că la data depunerii cererii de insolvenţă avea 242 de angajaţi.

În motivarea demersului, Oncos Prod SRL, acuză o firmă din Ungaria – Agrifirm Magyarorszag ZRT – că i-ar fi “livrat în mod deliberat furaj deficitar calitativ, prejudiciul cuantificat doar pentru o perioadă de 6 luni calendaristice fiind de 3.251.009,30 lei“, potrivit supervizor.ro.

Astfel, în 18 aprilie 2019, judecătorul Camelia Liliana Cengher de la Tribunalul Comercial Cluj a admis cererea și a dispus deschiderea procedurii generale de insolvență, iar în funcţia de administrator judiciar provizoriu a numit practicianul propus de debitoare, CITR FILIALA BIHOR SPRL.Instanţa a stabilit data de 15 iulie 2019 drept termen limită pentru înscrierea la masa credală, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 9 septembrie 2019

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, anul trecut, Oncos Prod SRL a raportat 301 angajați, piederi de  866.869 lei, la o cifră de afaceri de 109,56 milioane lei, şi datorii totale de 81.960.161 lei.

”Admite cererea formulată de debitoarea Oncos Prod SRL, reprezentată prin administrator statutar Vasile Onaca și Adriana Bogdan, cerere având ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei şi în consecinţă: Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei debitoarei SC Oncos Prod SRL.Numeşte administrator judiciar provizoriu CITR FILIALA BIHOR SPRL care vor îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din Legea nr. 85/2014 instrumentând prezenta procedură de insolvenţă până la eventuala sa confirmare sau schimbare.Stabileşte în favoarea administratorului judiciar provizoriu un onorariu provizoriu lunar de 1.000 lei + eventual TVA plus un onorariu de succes de 1% + eventual TVA din sumele recuperate în cadrul procedurii, plafonat la suma de 4.000 lei + eventual TVA în ipoteza prevăzută de art. 89 alin. 1 lit. a) din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă.Constată înregistrarea la dosar a cererilor de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de creditorii SC Oncos SA, în reorganizare, prin administrator special Onaca Vasile,, SC Salvatore Avi Invest SRL și SC Oncos Transilvania SRL, urmând ca cererile formulate de aceste creditoare să fie analizate de către administratorul judiciar ca şi declaraţii de creanţă (…)”, a decis Tribunalul Specializat Cluj.

Casa de Insolvență Transilvania, în afacerea Oncos

Atât de insolvența Oncos Prod, cât și a Oncos SA se ocupăCasa de Insolvență Transilvania.În 2014, reprezentanții rețelei de magazine Oncos  au făcut o cerere pentru a intra în insolvenţă.

„Necesitatea restructurării vine în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei şi a lipsei unei finanţări corespunzătoare a afacerii, care au cauzat un dezechilibru financiar companiei. Decizia are ca obiectiv însănătoşirea afacerii, care să îi permită să îşi continue activitatea în mod avantajos pentru clienţi, parteneri şi furnizori, şi profitabil pentru companie”, spuneau la acea vreme reprezentanții companiei Oncos.

„În ultimii ani am resimţit puternic efectele crizei economice, care s-au văzut atât în scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, cât şi în lipsa unor surse de finanţare viabile pe piaţă. Oncos este un business antreprenorial, românesc, care nu beneficiază de sprijinul unui grup sau al unui investitor care să susţină afacerea şi în condiţii economice dificile. În acest context, restructurarea business-ului grupului a venit ca o soluţie firească şi necesară pentru însănătoşirea acestuia”, declara într-un comunicat Vasile Onacă, acţionarul majoritar al Oncos.

În acest context, menționăm că Oncos Prod s-a aflat în topul  național al subvențiilor încasate în agricultură, obținândîn anul 2016 subvenții de 7,5 milioane de lei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Acuzat de o evaziune de 6 milioane de lei

În 2016, patronul lanțurilor de magazine Oncos, Vasile Onaca, și membrii familiei Coborzan Alina și Nicoleta, proprietarele firmelor SC Amareto Prod SRL și SC Bravinvest SRL au fost audiați de procurorii DIICOT într-un dosar de evaziune de aproximativ șase milioane de lei. Firmele se aflau în insolvență din 2014, de dosarul Oncos ocupându-se Casa de Insolvență Transilvania. Oncos a fost sancționată de către Agenția Națională de Administrație Fiscală(ANAF) pentru că a luat de la angajați drepturile pentru asigurările medicale, dar nu le-a plătit la bugetul de stat. Potrivit comunicatul emis de procurori la acea vreme, polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat 19 percheziţii, în judeţul Cluj, la sediile şi punctele de lucru ale unor firme şi la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală.

”Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2012, persoanele în cauză nu ar fi înregistrat în contabilitate operaţiunile efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de plata obligaţiilor fiscale aferente activităţii comerciale. Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi folosit în circuitul infracţional creat mai multe societăţi comerciale care au ca obiect de activitate comercializarea intracomunitară de produse agro-alimentare (carne de pui), din judeţul Cluj.”, se arată în comunicatul IPJ Cluj.

Și celelalte trei firme implicate în ancheta celor de la DIICOT, Amareto Prod, Amareto Impex și Bravinvest, deținute de familia Coborzan au intrat în insolvență în anul 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.