Patronul complexului comercial Piața Mărăști, Costică Pocol, a reușit să pună pe butuci mai toate firmele în care a fost implicat. De-a lungul timpului, societățile s-au umplut de datorii, iar Pocol nu a reușit să le scoată din ghearele falimentului. În această ediție, Gazeta de Cluj vă prezintă situația a trei societăți comerciale care au fost trase pe linie moartă cu binecuvântarea lui Costică Pocol. 

La sfârșitul anului trecut, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, prin Administrația Județeană a Finanțelor publice Cluj, a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei împotriva societății VPG Management SRL. 

VPG Management SRL a fost înființată în anul 2012, având ca obiect de activitate  „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Societatea este deținută de Costică Pocol (95%) și George Horatiu Gloaba (5%).  VPG Management SRL a început să acumuleze datorii încă de la data înființării. Potrivit informațiilor financiare publicate, firma nu a avut niciodată angajați, însă în anul 2015, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 229.000 de lei și un profit net de 222.130 de lei.

În cererea formulată de AJFP Cluj se arată că firma lui Costică Pocol figurează cu datorii de 72.594 lei la care se adaugă majorări de întârziere în continuare pana la data plății impozitelor şi taxelor. 

AJFP Cluj a solicitat instanței să dispună interzicerea înstrăinării părților sociale sau de interes deţinute de către asociaţii VPG Management SRL, iar societatea nu a formulat întâmpinare sau contestaţie.

Judecătorii de la Tribunalul Specializat Cluj au admis, la data de 1 februarie 2023, cererea de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva societăţii VPG Management SRL, fiind desemnată  în calitate de administrator judiciar provizoriu societatea de insolvenţă New Insolvency SPRL. 

Center Star s-a transformat într-o stea căzătoare

O altă firmă care a fost trasă pe linie moartă de către Costică Pocol este Center Star SRL.  Societatea este  administrată de Sabina Todica,  Maria Suhani, Valer Pocol și   Costică Pocol, cel care deține compania. În anul 2011,  Societa Per LA Gestione DI Attivita SRL (actuala Amco Asset Management Co. SRL) a cerut insolvența Center Sar, iar în calitate de administrator judiciar provizoriu a fost desemnată societatea de insolvenţă Solvendi SPRL, care a fost înlocuită ulterior de Euro Insol SPRL. Pe lângă Societa Per LA Gestione DI Attivita SRL care încerca să recupereze o datorie în valoare de 23.308.736,49 lei, la masa credală s-au înscris și DGRFP Cluj cu o creanţă bugetară în sumă de 1.253.404 lei; Municipiul Cluj-Napoca cu o creanţă bugetară în sumă de 455.005 lei; ITM Cluj cu o creanţă bugetară în sumă de 231 lei; societatea Clar Import Export  SRL cu o creanţă chirografară în sumă de  lei 5.407,56 lei; societatea EON Gaz România Regiunea Nord Sucursala Cluj cu o creanţă chirografară în sumă de 2.533,86 lei; societatea Electro Daniela Impex SRL cu o creanţă chirografară în sumă de 8.000,10 lei și societatea Energoinstal SRL cu o creanţă chirografară în sumă de 157.201,44 lei.

La data de 19 aprilie 2022, lichidatorul judiciar a întocmit tabelul definitiv consolidat al creanţelor din care reiese că totalul datoriilor pe care societatea Center Star SRL trebuie să le achite este de 31.392.108,67 lei, din care suma de 938.405,65 lei reprezintă valoarea creanţei garantate.

Potrivit informațiilor cuprinse la dosar, lichidatorul judiciar a efectuat demersuri în vederea identificării bunurilor deținute de Center Star SRL şi a persoanelor care folosesc acele bunuri. 

„Lichidatorul judiciar, în vederea identificării persoanelor care ocupă spaţiile comerciale situate în incinta Pieţei Agroalimentare Mărăşti, a transmis mai multor societăţi notificarea nr.1691/16.03.2017, prin care a solicitat să i se comunice situaţia contractelor de închiriere. Nu s-au primit răspunsuri, majoritatea plicurilor fiind returnate de către poştă. Totodată, lichidatorul judiciar a transmis mai multor societăţi care folosesc spaţii comerciale situate în incinta Pieţei Agroalimentare Mărăşti notificarea nr.2619/22.04.2016, prin care le-a solicitat să comunice actele în baza cărora folosesc respectivele spaţii comerciale.”, se arată în documentele cuprinse la dosarul cauzei. 

Pentru că lichidatorul judiciar nu a primit niciun răspuns în urma notificărilor transmise, a contactat mai mulţi experţi topografi pentru a identifica spaţiile comerciale situate în incinta Pieţei Agroalimentare Mărăşti, aflate în proprietatea Center Star SRL. Lucrarea topografică nu a fost finalizată pe motiv că lipseau documente esențiale, fiind transmise numai extrasele de carte funciară pentru spațiile comerciale intabulate în cartea funciară şi o schiţă a acestora. În ceea ce privește situația spațiilor neîntabulate s-a decis realizarea unui plan de situaţie, pentru stabilirea limitelor de proprietate, întocmirea unor relevee interioare pentru determinarea suprafeţelor utile și întocmirea documentaţiei de întabulare în cazul etajelor neînatabulate. 

La data de 18 iunie 2019, prestatorul a comunicat că „imobilele sunt întabulate în mod eronat, clădirea depăşind geometric conturul imobilului la toate nivelurile acestuia”. 

Cu toate acestea, lichidatorul judiciar a reușit să valorifice spațiile deținute de Center Star SRL și toate litigiile referitoare la drepturi din acest patrimoniu au fost soluţionate. La data de 27 septembrie, judecătorii de la Tribunalul Specializat Cluj au dispus închiderea procedurii falimentului debitoarei Center Star SRL și radierea  societății din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. 

Pocol a pus pe butuci și firma soției

Costică Pocol a reușit să pună pe butuci și societatea Akamai Rentals SRL, deținută de soția acestuia, Simona Ionescu (82%), Alina Mihaela Gloaba (9%) și  Akamai SRL (9%). Akamai Rentals SRL a intrat în insolvență în vara anului 2022, la cererea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, fiind stabilit lichidatorul judiciar Cristian Vasile Gherman. DGRFP Cluj-Napoca a arătat că Akamai Rentals SRL are creanţe fiscale datorate şi neachitate la bugetul general consolidat al statului în cuantum total de 277.367 de lei. 

La scurt timp, societatea deținută de Simona Ionescu l-a acționat în instanță pe Costică Pocol, pe motiv că patronul Pieței Mărăști are o datorie către societate în valoare de 336.079,05 lei. Magistrații clujeni au dispus, la finalul anului trecut, obligarea lui Costică Pocol la plata sumei datorate. Cu alte cuvinte, dacă Pocol își achită datoriile, ar putea salva societatea soției sale de la faliment. 

„Admite cererea de antrenare a răspunderii patrimoniale formulată de C.I.I. G. C. V., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei A. R. S.R.L., în contradictoriu cu pârâtul P. C. și, în consecinţă: Obligă pârâtul să plătească pasivul debitoarei A. R. S.R.L., în sumă de 336.079,05 lei.”, arată soluția pe scurt a instanței. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.