Spatii de afaceri si transport modern

Patru proiecte pe bani europeni pentru Primaria Cluj-Napoca

In prag de campanie electorala, municipiul Cluj primeste cofinantare europeana pentru patru proiecte, referitoare la infrastructura economica, de transport si cea sociala, in cadrul polilor de crestere. Astfel, clujenii vor calatori, dupa modernizarea sistemului de transport in comun, cu tichete valabile pe o anumita perioada de timp, iar IMM-urile vor avea la dispozitie spatii in care sa-si dezvolte afacerile.

Saptamana trecuta, primarul Radu Moisin a semnat contractele pentru patru proiecte ale administratiei clujene care vor fi finantate din fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Este vorba de Centrul de Excelenta pentru Industrii Creative, modernizarea si extinderea sistemului de transport public in oras, „Case integrate pentru comunitate” si centrul de servicii sociale integrate „Tara Minunilor”. Valoarea totala a celor patru proiecte ajunge la 28,4 milioane de euro, dintre care finantarea nerambursabila este de peste 15 milioane de euro, potrivit edilului.
„In acest moment, am ajuns la un grad de contractare de 68% din alocarea totala de 82 de milioane de euro disponibila pentru polul de crestere Cluj-Napoca. In ceea ce priveste proiectul Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, consider ca acesta ar putea sa transforme Clujul intr-un pol de importanta nationala in domeniul industriei creative. Din punct de vedere al portofoliului de proiecte, Clujul are cele mai multe proiecte cu dimensiune metropolitana”, a  spus directorul Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest, Claudiu Cosier.

Transport modern

In urma cu aproape un an, consilierii locali au votat oportunitatea depunerii acestor proiecte de catre administratia clujeana, care se vad in sfarsit implementate. Cel mai mare dintre aceste proiecte este cel referitor la modernizarea infrastructurii de transport urban. Acesta are in vedere prima etapa a modernizarii sistemului de transport public in comun in Zona Metropolitana. In urma acestui proiect va fi introdus un sistem de ticketing, vor fi modernizate statiile si va fi implementat un nou sistem de tarifare orara. Astfel, clujenii vor putea cumpara bilete care raman valabile pe toate liniile in perioada de timp aleasa. Proiectul are o valoare totala (inclusiv TVA) de 39,967 milioane lei (aprox. 9.5 mil euro), din care 27,567 milioane lei suma nerambursabila  solicitata.
Mai exact, dezvoltarea sistemului de transport public de calatori in municipiul Cluj-Napoca se va realiza prin modernizarea a 87 statii de transport public calatori existente in municipiu si alinierea acestora la standardele internationale in domeniu, amplasarea in zonele cu un flux important de calatori a 61 de automate pentru eliberarea legitimațiilor de calatorie non stop si 7 centre de vanzare a legitimațiilor de calatorie, amplasarea a 136 de validatoare a legitimațiilor de calatorie in statii si 327 de validatoare in mijloacele de transport in comun, precum si asigurarea iluminatului in 35 din statiile modernizate, in vederea asigurarii unui trafic sigur si eficient pentru locuitorii din zona vizata de proiect.
Totodata, acest proiect prevede, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Primariei Cluj-Napoca, montarea de panouri de afisaj ce vor furniza diferite aspecte legate de timpul estimat de sosire in statie a mijloacelor de transport in comun, puncte de interes aflate in vecinatatea traseelor, dar mai ales implementarea conceptului de ”cuante de timp” (tarifare orara) și ”portofel electronic”, pentru ca in viitor clujenii sa plateasca durata de valabilitate a tichetului de calatorie, pe orice mijloc de transport, si nu doar calatoria in sine. Acest lucru va permite, potrvit comunicatului de presa, „imbunatatirea parametrilor de mediu prin realizarea de facilitati pentru transportul public si descurajarea transportului individual si scaderea consumului de hartie datorita eliminarii treptate a biletelor de transport si inlocuirea acestora cu material refolosibile – carduri contactless”.

Centru de Excelenta

Alaturi de proiectul legat de imbunatatirea infrastructurii de transport urban, reprezentantii administratiei au depus si unul referitor la dezvoltarea economica, si anume Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, care va fi construit in zona Lomb. Spre deosebire de alte genuri de proiecte, la cele care vizeaza sustinerea mediului de afaceri si dezvoltarea economica, Uniunea Europeana finanteaza un procent un procent de maxim 50%.
Aceasta pentru ca Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative face parte dintr-un program de proiecte propuse si aprobate prin Planul Integrat de Dezvoltare – ZMC. Valoarea totala a proiectului este de 68.389.300,3 lei din care 25.966.717,05 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila solicitata.
„Municipiul Cluj-Napoca isi propune – prin implementarea acestui proiect – crearea si dezvoltarea unei structuri de sprijinire a afacerilor in vederea dezvoltarii sectorului IMM, in special a firmelor care activeaza in domeniul industriilor creative – potentiala sursa de crestere economica.  De rezultatele pozitive generate de implementarea proiectului vor beneficia un numar de 26  companii din care: 18 microintreprinderi si intreprinderi mici, 6 intreprinderi mijlocii si 2 intreprinderi mari”, arata administratia clujeana.
Beneficiile pentru firmele care vor apela la serviciile centrului vor fi: spatii de birouri, ateliere de creatie, spatii de productie audio – video, spatii multifunctionale in care se pot desfasura conferinte, expozitii, spectacole artistice, si un amfiteatru verde pentru manifestari in aer liber, precum si alte servicii si facilitati in functie de nevoile si disponibilitatea lor de plata.
Acesta va fi amplasat in zona Lomb, pe o suprafata de 73.365 mp. Lucrarile la acest centru vizeaza construirea unei cladiri, cu patru corpuri diferite intre ele prin numarul de niveluri. Cladirea este structurata pe verticala: 3 niveluri de subsol, parter si 4 etaje cu suprafete construite diferit datorita retragerilor practicate. In exteriorul constructiei se va amenaja un Amfiteatru Verde si platforme cu gazon circulabil in partea de nord-est a constructiei, spatii exterioare deschise publicului pentru organizarea diverselor manifestari in aer liber.

Infrastructura sociala

Celelalte doua proiecte vizeaza in primul rand componenta sociala. Primul proiect presupune reconversia si reabilitarea imobilului aflat pe strada Iuliu Coroianu nr. 5 si prevede realizarea a 46 de locuinte sociale cu 1 si 2 camere. Proiectul „Case sociale integrate pentru comunitate”, str. Iuliu Coroianu nr. 5, va fi contractat de municipiul Cluj-Napoca, in calitate de beneficiar, pentru atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operational Regional 2007-2013. Etapa urmatoare dupa semnarea contractului de finanțare intre Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional si Municipiul Cluj-Napoca va fi cea a demararii procedurilor de achizitie a lucrarilor de reabilitare, a serviciilor de dirigentie de santier etc. Bugetul total al proiectului este de 10.116.118,74 lei, din care 7.987.461,62 lei reprezinta suma nerambursabila solicitata din cadrul programului, iar 2.128.657,12 lei reprezinta cofinantarea de la bugetul local.
Centru Multifunctional de Servicii Sociale Integrate „Tara Minunilor” va fi destinat programelor de reintegrare sociala a copiilor care sunt supusi riscului de marginalizare sociala, majoritatea copii de etnie roma beneficiari ai serviciilor sociale oferite de centrul de zi.
„Proiectul, inclus in lista proiectelor prioritare ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbana  al Polului de Crestere Cluj-Napoca, urmareste reabilitarea si modernizarea centrului de zi pentru copii de etnie rroma din municipiul Cluj-Napoca, situat pe strada Infratirii, nr.15, in vederea  asigurarii de servicii sociale de calitate, cu impact asupra cresterii calitatii vietii beneficiarilor-copii de etnie roma- folosind o solutie tehnica moderna si performanta”, arata comunicatul Primariei.
Bugetul total al proiectului este de 4.075.867,48 lei, din care 3.212.165,70 lei reprezinta suma nerambursabila solicitata din cadrul programului, iar 863.701,78 lei reprezinta cofinantarea de la bugetul local. Perioada de implementare a proiectului este estimata la 31de luni de la semnarea contractului de finantare, implicand planificare multianuala bugetara.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.