Dumunica, 15 iunie, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. În judetul Cluj au fost alesi 49 de primari. Ca si în primul tur al alegerilor, cele mai multe mandate au fost obtinute de PD-L.

Turul al doilea al alegerilor locale a fost mai strâns decât primul, care a avut loc acum doua saptamâni dar, cu toate acestea, participarea a fost mai scazuta si în mediul urban si în cel rural. Se pare ca sarbatoarea de Rusalii i-a facut pe locuitorii judetului Cluj sa nu se mai îndrepte spre urne, dupa ce s-a terminat slujba, asa cum s-a întâmplat pe 1 iunie. Duminica s-au prezentat la urne 108.972 de alegatori din 49 de localitati. dintre acestia 46.180 au votat cu PD-L, 26.863 cu PSD, 13.902 cu PNL, 8318 cu UDMR si 3043 cu PNG. Acest tur de alegeri nu a fost unul cu probleme dar, în schimb, a produs unele surprize. Dupa ce acum doua saptamâni, PD-L si-a adjudecat doua primarii din cele sase din mediul urban si anume municipiul Cluj-Napoca si orasul Turda, de aceasta data a mai câstigat înca doua primarii la Câmpia Turzii si Gherla, însa a pierdut la Huedin si Dej. La Huedin, candidatul PNG Liviu Giurgiuman l-a devansat pe candidatul PD-L Mircea Morosan cu 41 de voturi, desi în primul tur Morosan avea cu 97 de voturi mai mult decât contracandidatul sau. Astfel, PNG câstiga în premiera o primarie din mediul urban în judetul Cluj. PD-L a pierdut si Dejul, unde Costan Morar, candidatul din partea PSD si fostul viceprimar al orasului, l-a învins pe Dan Gavrea. Conform liderilor PSD Cluj, Costan Morar a obtinut peste 60% din voturi.

La Câmpia Turzii, primarul în functie Ioan Vasinca a câstigat un nou mandat, dupa ce a obtinut aproximativ 70% din voturi. Actualul primar a candidat din partea PD-L si s-a confruntat în turul doi de scrutin cu Avram Gal, care a candidat din partea partidului Forta Democrata. O situatie similara a fost si la Gherla, unde cel care a detinut si pâna acum fotoliul de primar, Ionel Giurgean Dragan, candidat al PD-L l-a învins pe Adi Pop, de la PSD.

Din cele 49 de primarii din judet care au mers în turul doi 18 le-a câstigat PD-L-ul, 12 primarii le-a obtinut PNL-ul, zece primarii îi vor reveni PSD-ului, patru vor reveni UDMR-ului, trei vor fi conduse de candidati independenti iar PNG si FD au obtinut fiecare câte o primarie din turul doi de scrutin.

În comunele din jurul Clujului functiile de primari le-au obtinut cei care erau deja în aceasta functie sau în cea de viceprimari. Astfel, la Apahida a câstigat candidatul de la PNL, primarul în functie Ionel Farcas, în Feleacu majoritatea a obtinut-o fostul viceprimar, Nicolae Balea, candidat al PD-L, primaria din Floresti va apartine tot fostului primar Ioachim Vancea, de la PD-L, la fel si la Gilau, unde a câstigat Dumitru Sfârlea, de la PSD iar la Jucu fostul viceprimar, PD-L-istul  Ioan Dorel Pojar va avansa la functia de primar.

Cel mai strâns scor al turului secund al alegerilor locale s-a înregistrat în comuna Geaca, unde 11 voturi i-au despartit pe cei doi contracandidati, fiind în favoarea liberalului Ioan Miron. Acesta a fost ales primar cu 562 de voturi din partea cetatenilor, însumând 50,49% din optiunile de vot. Un rezultat similar s-a înregistrat la Marisel, unde 25 de voturi i-au adus functia de primar liberalului Traian Maris, în detrimentul contracandidatului de la PD-L, Marius Hetea, care a primit 434 de voturi. La polul opus este comuna Mihai Viteazu, unde candidatul UDMR, Zeng Ioan, a obtinut un scor de aproape doua ori mai mare decât al social-democratului Gligos Sasu. Zeng a fost ales de 1.592 de localnici, în timp ce Sasu a primit voturile a doar 878 de alegatori. Situatia este asemanatoare la Câmpia Turzii, unde candidatul democrat-liberal Ioan Vasinca a avut un rezultat zdrobitor fata de adversarul sau de la Forta Democrata, obtinând 3.337 de voturi adunate în aproape 70 de procente.

O alta situatie paradoxala este în comuna Margau, acolo unde s-a nascut primarul municipiului Cluj-Napoca si liderul PD-L, Emil Boc. Fotoliul de primar al acestei comune îi va reveni candidatului din partea PNL-ului,  Mircea Sorin Suciu, care a câstigat în turul al doilea în fata candidatului PSD.

Andreea Mitrica

Doar în comuna Floresti a avut loc un mic incident, când cei doi candidati la Primãria Floresti s-au acuzat reciproc cã sustinãtorii lor se ocupã cu “taxi electoral” si aduc oamenii la vot, ca sã nu iasã în ploaie. Tot în aceasta comuna, unde multi locuitori sunt de etnie rroma, în primul tur au fost mai multe cazuri când oamenii cereau sa intre câte doi în cabina de vot, motivând ca unul dintre ei nu stie sa citeasca. Însa în acest al doilea tur al alegerilor nu au mai fost incidente de acest gen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.