Deși purtarea măștii este obligatorie în spațiile închise, iar nerespectarea acestei reguli poate atrage sancțiuni de 2500 lei, pe site-ul Ministerului Sănătății, sursă OFICIALĂ de informare, masca este doar o recomandare.

„7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.”, se arată pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății.

Reacția lui Ludovic Orban

”Aceste recomandări probabil au rămas de mult pe site. Avem o hotărâre de Guvern, iar obligativitatea este să fie purtată în spații închise și unde există interacțiune umană.

După ce particip la un astfel de eveniment îmi schimb masca. Nu pot să vă zic de câte ori o schimb, dar o schimb destul de des.”, a spus Ludovic Orban.

Autorităţile au instituit obligația de a purta mască de protecţie în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, pe toată perioada stării de alertă, adică perioada 18 mai-16 iunie 2020.

Amenda pentru lipsa măştii în locurile amintite este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei şi este prevăzută în Legea 55/2020 privind starea de alertă, în vigoare din 18 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.