Tribunalul Cluj l-a condamnat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. De asemenea, omul de afaceri Ioan Bene a fost condamnat la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare, iar Vasile Pogăcean la trei ani de închisoare cu executare.

 

Sentinţa a fost pronunţată de către magistratul Camelia Țopan după ce la termenul anterior a decis să amâne comunicarea pedepselor.

Raportat la faptele de care Horea Uioreanu, Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu şi Ioan Petran sunt acuzaţi, Tribunalul a favorizat cererile procurorului DNA.

Cu toate că procurorul de caz a cerut privarea de libertate a fiecărui inculpat, Camelia Ţopan i-a lăsat cu pedepse cu suspendare pe consilierul judeţean şi profesorul de la Univesitatea Tehnică, Ioan Petran.

Aproape de pedeapsa lui Petran s-a situat şi directorul UIT, Gabriel Davidescu.

„Mă consider nevinovat şi consider că mi s-a făcut o mare nedreptate”, a declarat Ioan Petran în urma sentinţei.

 

Vor ataca la Curtea de Apel Cluj

Atât Pogăcean, Horea Uioreanu cât şi Ioan Bene s-au decis să atace sentinţa la Curtea de Apel Cluj.

„Deocamdată nu cunosc motivele pentru sentinţa dată. Desigur clientul meu, Horea Uioreanu va formula o contestaţie la Curtea de Apel Cluj. Considerăm că pedeapsa este prea aspră”, a declarat în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj, avocatul lui H. Uioreanu, Tiberiu Ban.

ioan bene Ioan Bene, pedeapsă cu executare.

Afaceristul Bene a menţionat că i se pare aberantă sentinţa dată de Ţopan şi că va face demersuri pentru a o contesta.

„Mi s-a comunicat sentinţa. Nu eram în zonă. Pot să vă spun că mi se pare aberantă decizia şi o voi ataca la Curtea de Apel”, a declarat acesta.

La un termen anterior, întrebat de judecătoarea, care au fost împrejurările în care l-a cunoscut pe Horea Uioreanu, Bene a relatat faptul că începuse în 2012 lucrările la pistă, în timpul mandatului lui Alin Tişe, iar ulterior, în 2012 l-a întâlnit pe noul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

„Când Horea Uioreanu a preluat conducerea Consiliului Judeţean, aveam un contract în derulare cu Aeroportul Internaţional Avram Iancu pentru a realiza pista, contract câştigat prin licitaţie şi început în 2011. La prima întâlnire pe pistă, cu presa, Horea Uioreanu a ţinut un discurs prin care a anunţat că doreşte să facă o expertiză şi că vrea să vadă dacă au fost făcute lucrările cu acurateţe sau dacă au fost realizate forţat. De atunci, m-am mai întâlnit cu el şi Dimitriu, de câteva ori, la Consiliul Judeţean. Nu înţelegeam de ce se dorea o astfel de expertiză. Mi s-a părut bizar să ceri o astfel de expertiză în verme ce lucrările nu erau finalizate.

Ulterior mi-a spus la modul clar că el, ţine să facă acea expertiză şi că are datorii din campania electorală. Atunci am înţeles mesajul. Lucrurile erau forţate. Consiliul Judeţean punea presiune pe Aeroportul Avram Iancu şi aeroportul pe noi. Funcţionarii din CJ făceau acea presiune.

La o următoare întrevedere cu Horea Uioreanu mi s-a cerut cu subiect şi predicat să îi dau bani pentru datoriile din campanie. Am înţeles această problemă. Însă doresc să precizez că lucrez la nivel naţional cu mai multe judeţe şi nu am întâlnit o astfel de situaţie. Am acceptat cu greu, pentru că aşa funcţionau lucrurile”, a declarat atunci Ioan Bene.

 

clujust.ro
clujust.ro

Pogăcean: Sentinţa nu a fost una obiectivă

Vasile Pogăcean, s-a arătat dezamăgit şi consideră că sentinţa dată de Ţopan a fost subiectivă.

„Ce pot să mai zic. Mi se pare exagerată, nu mi se pare obiectivă. Se pare că suntem legaţi toţi de un cordon ombilical (n.ref. Horea Uioreanu). Nu putea să dea pedepse cu executare la unii şi la ceilalţi ba. Voi face şi eu demersuri la Curtea de Apel Cluj.

La ultima declaraţie din faţa instanţei, Vasile Pogăcean a fost întrebat de către judecătoare dacă se consideră vinovat de acuzaţiile aduse, iar acesta a precizat că nu, completând că era membru în PNL cu mult înainte ca Horea Uioreanu să ocupe în 2012 funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, era acuzat de DNA că ar fi dat mită pentru a obţine beneficii din partea instituţiei judeţene şi alocări de bani către primăriile cu care Pogăcean avea contracte de lucrări. În schimbul acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013 – mai 2014, Vasile Pogăcean i-ar fi dat mită lui Horea Uioreanu 174.500 lei.

„Eu personal nu mă consider vinovat. Începând cu 2004 am fost membru la PNL. În 2008 am candidat la Primăria Iclod. Nu am avut nicio înţelegere cu Uioreanu pentru repartizarea unor sume către mine prin instituţie. Nu aveam nici cum să îi dau 10-15 % din valoarea lucrărilor ce le aveam cu firma mea pentru că profitul meu era până la 5 %”, a început declaraţia Vasile Pogăcean.


 

PEDEPSELE DATE DE ŢOPAN

  • Horea Dorin Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, 6 ani şi 6 luni CU EXECUTARE

(3 infracţiuni de luare de mită din care 2 în formă continuată :10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale; fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată: 2 acte materiale; complicitate la spălare de bani)

  • Ioan Bene, patronul Napoca Construcţii, 3 ani şi 10 luni CU EXECUTARE

(dare de mită în formă continuată :7 acte materiale;fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată 2 acte materiale şi spălare de bani)

  • Vasile Pogăcean, patronul Sinai, 3 ani CU EXECUTARE

(dare de mită în formă continuată :10 acte materiale)

  • Ioan Davidescu, manager UTI, 2 ani şi 8 luni cu suspendare

(2 infracţiuni de dare de mită)

  • Ioan Petran, consilier judeţean, 3 ani cu suspendare

(luare de mită)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.