Conceptul de cumul pensie-salariu implică capacitatea unui individ pensionat să continue să lucreze și să primească simultan pensia la care are dreptul, ca rezultat al contribuțiilor efectuate pe parcursul carierei sale. De câteva luni de zile, în spatele ușilor închise din Parlament se discută despre posibila impozitare a veniturilor celor care se bucură atât de pensie, cât și de salariu, cu speranța că vor mai atrage ceva bani pentru a rezolva deficitul bugetar. Gazeta de Cluj continuă seria cu instituțiile unde se regăsesc persoane care cumulează pensia cu salariu. 

Printre administrațiile publice care a transmis un răspuns la întrebările noastre se numără Primăria Turda. Potrivit informațiilor primite, 8 persoane sunt angajate la Primăria Turda. Trei dintre acestea care cumulează pensia cu salariu au fost angajate în 2005 și 2013, iar venitul brut lunar al acestora este de 8080 de lei. De asemenea, în 2016 a fost angajat o altă persoană care se numără printre cei care realizează cumul pensie cu salariu, aceasta având un venit brut lunar de 5.203. 

Totodată, În 2017, potrivit informațiilor furnizate de către Primăria Turda, trei persoane au fost angajate la instituție. Două persoane primesc lunar salariul brut de 4755 de lei, iar a treia persoană 10.077 de lei. În 2018, Primăria Turda a făcut ultima angajare a unei persoane deja pensionate care lucrează în administrația locală, aceasta având salariul brut de 4.081 de lei.

Pensie și salariu, trai de „lux” pentru unii români 

Jurnaliștii noștri au făcut o cerere și către Parcul Industrial Tetarom, pentru a afla câte persoane cumulează pensia cu salariu. Ca urmare a solicitării noastre, în parcul industrial există 2 angajați care cumulează pensia cu salariul. De asemenea, reprezentanții Tetarom au precizat pentru Gazeta de Cluj că restul informațiilor solicitate de către noi cuprind date personale și nu sunt de interes public asa cum sunt definite prin Legea nr. 544/2001. Ciudat cum unele instituții la care am făcut aceeași adresă ne-au transmis toate datele cerute. 

Totodată, noi am solicitat Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj informații cu privire la posibilitatea cumulării pensiei cu salariul. Potrivit reprezentanților instituției intervievati de Gazeta de Cluj, nu există situații în care polițiștii să poată cumula pensia cu salariul în conformitate cu legislația actuală, astfel de circumstanțe fiind considerate imposibile. 

Reamintim că Universitatea Babeș-Bolyai are în momentul de față 218 persoane care cumuulează pensia cu salariu la universitate, iar majoritatea au fost angajați în 2022. Potrivit Direcției de Comunicare și Relații Publice a Universității Babeș-Bolyai, venitul brut lunar pe care unii angajați îl primesc începe de la 40 de lei și ajunge până la 19 mii de lei. Cel mai mare salariu pe care universitatea îl plătește unui angajat care are și pensie unui director de proiect, angajat la UBB pe 22 octombrie 2021. Acesta primește, lună de lună, un venit brut de 18.495 de lei. De asemenea, profesorii universitari doctori primesc un salariu brut de 15.957 de lei, urmați fiind de lectorii universitari doctori, a căror venituri ajung până la 8300 de lei. Totodată, Universitatea Babeș-Bolyai plătește la doi conferențiari universitari doctori suma de 11.456 de lei și 11.420 de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.