Studenții reclama, la scurt timp dupa adoptarea unei ordonanțe de urgența emisa de Guvernul Ponta I in ultimele sale zile de mandat, faptul ca dinozaurii din universitați pot acum sa ocupe din nou funcții de conducere in universitați, dand astfel ocazia rectorilor ”pe viața”, cum a crezut Andrei Marga ca s-a instalat calduț, sa iși continue activitatea.

O ordonanța de urgența emisa marți elimina incompatibilitațile din sistemul educațional, reda dreptul pensionarilor de a avea funcții de conducere și pregatește intervenția Ministerului Educației in prevederi care pana acum erau stipulate prin lege. Același act normativ stabilește și tranșele prin care profesorii care au dat statul in judecata pentru taierea salariilor iși vor recupera banii. Astfel, dascalii vor recupera sumele restante pana in 2016.

Inapoi la catedra

Peste douazeci de modificari importante sunt aduse Legii Educației prin Ordonanța de Urgența emisa de Guvern pe finalul mandatului Ecaterinei Andronescu. RTV.NET prezinta principalele prevederi pe care cabinetul Ponta le-a adus legii adoptate in mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu.
Toate barierele pe care Legea Educației le-a pus in calea pensionarilor din universitați au fost ridicate. Ordonanța elimina articolul conform caruia dupa implinirea varstei de pensionare nu mai pot fi ocupate funcții de conducere in instituțiile de invațamant superior. Mai mult, profesorii universitari pot ramane și la catedre, cu condiția ca Senatul universitar sa admita acest lucru. Un singur lucru vor fi nevoiți sa faca seniorii: pe perioada predarii sa renunțe la pensia care le revine conform legii. Profesorii pensionari au de acum unda verde și in școli. Conform noilor prevederi, in cazul in care unitațile de invațamant nu au suficienți titulari, profesorii cu gradul didactic I, sau cei care au doctorat pot ramane la catedre pentru inca trei ani, cu acordul anual al Consiliului de Administrație.

Studenții se revolta

”Alianța Naționala a Organizațiilor Studențești din Romania (ANOSR) considera ca Guvernul Romaniei a abuzat de atribuțiile sale și a dat unda verde politizarii universitaților prin Ordonanța de Urgența nr. 92/2012, prin care se elimina din Legea Educației Naționale (LEN) incompatibilitatea functiei de Rector al Universitatilor cu functiile de conducere sau demnitate publica și cu funcțiile de conducere intr-un partid politic”, scriu studenții intr-un comunicat de presa.
”ANOSR considera ca prevederile Legii Educației Naționale erau oricum mult prea permisive cu privire la amestecul politicului in universitați. Eliminarea totala a oricarei parghii de control este inadmisibila pentru o autonomie reala a mediului academic și pentru credibilitatea universitaților in societate”, adauga aceștia.
Reprezentanții studenților considera ca Guvernul a profitat de necesitatea reala a adoptarii unor modificari ale Legii Educației Naționale pentru a schimba dupa bunul plac, fara argumente, fara o urgența reala și fara consultarea partenerilor sociali orice a dorit, ridicand semne serioase de intrebare cu privire la constituționalitatea acestui demers.

Solicita respingerea ordonanței

”Pe langa incompatibilitați, ordonanța de urgența le mai permite profesorilor ca dupa varsta de pensionare sa ramana titulari, sa ocupe funcții de conducere in universitați și sa conduca doctorate (fara cotutela). Totodata, numarul de studenți-doctoranzi coordonați de un profesor nu mai este limitat prin lege.
Solicitam Parlamentului Romaniei sa respinga toate modificarile care nu reprezinta o urgența facute prin OUG 92/2012, in special cele care fac referire la incompatibilitațile și limitarile aferente ocuparii unei funcții de conducere și control.
Nu este prima incercare din acest an de eliminare a incompatibilitații funcției de Rector cu funcții politice. In luna Septembrie un proiect elaborat in acest sens de trei parlamentari a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Și atunci, ANOSR a reacționat și a solicitat Senatului Romaniei respingerea proiectului!”, someaza studenții.
„Prin aceasta Ordonanța de Urgența sistemul de invațamant superior este aruncat in epoca de piatra a bataliilor politice. Cum putem avea oare incredere in opiniile „științifice” ale unui Rector, pe teme de interes pentru societate, daca acesta are o funcție politica in timpul exercitarii mandatului? Sau cum vom putea sa știm daca o parere exprimata ca Rector va fi cu adevarat poziția universitații și nu o preferința de partid? Politicul nu are ce cauta la nivel inalt in universitați. Parlamentul Romaniei trebuie sa corecteze aceasta grava eroare daca ține la viitorul și la credibilitatea educației!” Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Ce se schimba

Din Legea Educației dispare și plafonul plații cu ora. Dupa ce legea lui Funeriu introducea un prag echivalent cu maximum o norma pentru plata cu ora, Ordonanța Guvernului elimina aceasta constrangere.
O alta inlesnire ii vizeaza pe profesorii implicați in politica. Incepand din aceasta saptamana rectorii nu mai sunt incompatibili cu funcțiile de conducere din partide, revenindu-se așadar la situația precedenta legii promulgate in ianuarie 2011. De asemenea, rectorii au dreptul de a ocupa și funcții de demnitate publica, cu obligația ca pe durata mandatului sa se suspende din conducerea universitaților. Agenția Calitații – organismul insarcinat cu evaluarea și acreditarea programelor derulate de universitați a suferit de asemenea amendamente. ARACIS va fi condus de catre 25 de membri, in loc de 15, iar aceștia vor ocupa posturile prin concurs, nu prin numire directa, cum s-a intamplat pana acum.

Acces mai ușor la funcții

Atestatul de abilitare introdus de Legea Educației drept condiție pentru a deveni profesor universitar dispare și el, iar programele post-doctorale de cercetare avansata nu mai impun obligativitatea perfecționarii in cadrul altei universitați decat cea care le-a acordat titlul de doctor.
O alta prevedere eliminata este cea potrivit careia conducatorii de doctorate pot indruma maximum 8 doctoranzi. Numarul acestora va fi stabilit de acum de catre senatele universitare.
Schimbari majore apar și in ceea ce privește programa școlara. Paragrafele conform carora numarul de ore alocat saptamanal disciplinelor-cadru este de maximum 20 pentru clasele primare, maximum 25 pentru gimnaziu și maximum 30 pentru liceu au fost eliminate cu totul, noile prevederi urmand a fi adoptate prin decizia ministrului Educației. Alocarea a 20% din orele de curs disciplinelor opționale aferente invațamantului obligatoriu, respectiv 30% pentru liceu a fost de asemenea ștearsa, problema urmand a fi stabilita prin noile planuri-cadru.

Profesori de pe bancile facultații

Prin Ordonanța emisa de Guvernul Ponta se pierde și un avantaj pe care minoritatea maghiara l-a obținut datorita Legii Funeriu. Excepția aplicata in cazul limbii materne de a putea depași numarul maxim de ore prevazut prin planurile cadru este in acest moment eliminata.
Conform noilor prevederi, pregatirea profesorilor din invațamantul preuniversitar se intoarce provizoriu in facultați. Astfel, pana la absolvirea primei promoții a masteratului didactic, formarea cadrelor se va face in universitați pe baza unei metodologii ce va fi emise de Ministerul Educației. De o netezire a parcursului didactic are parte și personalul din invațamantul preșcolar. Ordonanța stabilește ca pe langa angajații creșelor, in liceele pedagogice sa poata fi formați și educatorii și invațatorii.

Fonduri controlate de minister

Ministerul Educației iși ia anumite precauții in privința alocarii fondurilor. Din lege dispare faptul ca toate cheltuielile cu intreținerea curenta a școlilor sunt asigurate prin finanțarea de baza, iar subvențiile pentru elevii din mediul rural și cei dezavantajați vor fi acordate potrivit unor noi criterii. De asemenea, cheltuielile privind transportul pe cale ferata și cu metroul aferente reducerii de care beneficiaza studenții vor fi transferate de la Ministerul Educației la Ministerul Transporturilor.
Profesorii care au dat in judecata Guvernul iși vor recupera banii eșalonat, pana in 2016
Aceeași Ordonanța de Urgența a prevazut o noua modalitate de rezolvare a problemei returnarii banilor taiați de guvernul Boc. Profesorii care au caștigat procesele in instanța intentate in urma taierii cu 25% a salariilor iși vor primi bani eșalonat: 5% in 2013, 10%, in 2014, 25%, in 2015 și 25%, in 2016.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.