Viețile a mii de persoane sunt distruse și „îmbălsămare” cu suferință și durere, an de an, din cauza abuzurilor sexuale la care sunt supuse. Autoritățile au început să se miște, încet, și să vină cu soluții, pentru a opri această criză care lovește puternic în viitorul copiilor noștri. 

Din păcate, multe voci rămân neascultate, în condițiile în care majoritatea celor care care sunt abuzați sexual nu au curajul să-și spună povestea, trecând ani și ani până când ies în față și mărturisesc, în lacrimi, momentele de groază prin care au trecut. Mai mult, în unele cazuri, oameni importanți cu bani și putere profită de naivitatea celor slabi și îi abuzează, iar când tot răul iese la suprafață, se ascund în spatele avocaților și dau vina pe cei în suferință. Mai mult, au și tupeul să acuze victimele de șantaj, după ce au avut curajul să iasă în față.  

Datele sunt alarmante când vine vorba de cazurile de viol, în contextul în care 94% din victime sunt femei și fete, iar 95% din agresori sunt bărbați. Gazeta de Cluj a luat legătura cu mai mulți politicieni clujeni, de la deputați și până la consilieri locali și județeni, pentru a afla punctul lor de vedere cu privire la această problemă. 

Radu Moisin, deputat clujean PNL, a declarat pentru Gazeta de Cluj că statul român a luat măsuri cu privire la această problemă gravă, a agresiunii sexuale. 

„Separarea victimelor de agresori este foarte importantă, motiv pentru care statul român și autoritățile locale investesc în centre de adăpostire a victimelor. Mai mult, de la începutul anului s-a implementat procedura montării brățărilor electronice pentru a ajuta poliția să intervină atunci când agresorii intenționează să revină și să hărțuiască victimele”, a spus Radu Moisin. 

Șefa USR Cluj, Oana Murariu, întrebată de ce unele victimele unei agresiuni sexuale nu au curajul să vorbească deschis despre ce s-a întâmplat, a spus că de multe ori, persoanele abuzate refuză să vorbească din cauza oprobiului la care sunt chiar ele supuse. Deputata USR a amintit de faptul că în societatea românească, victima riscă să sufere încă o dată din cauza expunerii publice a situației. 

„ De aceea că trebuie să progresăm că societate, prin educație și conștientizare a faptului că nimic nu justifică abuzul și violența fizică.  Multe din situațiile de abuz se întâmplă în familii. Și avem chiar un minister al familiei, care dacă tot există ar putea să-și ia misiunea în serios și să susțină campanii de educație asupra combaterii abuzului în familii. Formatorii de opinie, fie din zona politică sau apolitică, pot și ei să joace un rol prin a susține victimele violenței și prin a condamna fără echivoc acest tip de comportamente”, a declarat Oana Murariu. 

De asemenea, la întrebarea de ce unii prădători sexuali sunt aduși în fața justiției prea târziu și aruncă cu venin spre victime, spunând că ei sunt persoanele șantajate, Oana Murariu a spus pentru Gazeta de Cluj că acele cazuri sunt judecate în funcție de specificul fiecăruia de instanțele competente și nu se pronunță asupra judecăților acestora. 

„Cred însă că este important ca de la punctul de pornire, respectiv de la sesizarea poliției, astfel de infracțiuni să fie tratate cu toată seriozitatea și fermitatea de organele abilitate – poliție, parchet- să fie cât mai bine instrumentalizate pentru ca în instanță să existe argumente suficiente pentru condamnări”, a conchis Oana Murariu. 

Consilierul local de la Primăria Cluj-Napoca, Alexandra Oană (USR) a răspuns apelului nostru și a vorbit despre măsurile pe care statul român ar trebui să le ia pentru ca victimele să iasă în față și să spună prin ce au trecut. 

Alexandra Oană: Mentalitatea că victima este de vină predomină încă în societatea românească

Consilierul local USR  precizat că în România, din păcate, încă există acea mentalitate că victima este de vină, în condițiile în care la știrile cu viol, hărțuire sau ucidere, unii români se întreabă „cum era îmbrăcată?” sau „ce-a spus?”. 

„(…) De parcă hainele pe care le porți sau cuvintele pe care le spui ar putea justifica vreodată agresiunea fizică. Și ce-i și mai grav e că această atitudine nu caracterizează doar opinia publică, ci și atitudinea autorităților, de la polițiști, procurori, judecători. De altfel, România este condamnată de CEDO pentru sentințe revoltătoare, precum pedepse cu suspendare, motivate de ideea că victimele ar fi consimțit, în cazul violurilor împotriva unor fete de 12, 13 ani. Dacă așa stau lucrurile, de ce s-ar simți victimele încurajate să raporteze abuzurile? Nu doar că justiția nu le face dreptate, dar pe lângă trauma abuzului, mai suferă și trauma blamării publice. Evident, cei mai câștigați din treaba aceasta sunt agresorii, care scapă basma curată sau cu pedepse simbolice și au mână liberă să facă noi victime”, a afirmat Alexandra Oană. 

Mai mult, consilierul local USR a amintit de instituțiile statului, care ar trebui să „dea tonul schimbării”, și să trateze violența (aici face referire la cea împotriva femeii) cu toată seriozitatea: începând de la modificarea legislației și alocarea de resurse financiare necesare, până la pregătirea specializată a polițiștilor, procurorilor sau judecătorilor care se ocupă de asemenea cazuri. De asemenea, opinia publică trebuie să se schimbe, iar pentru acest lucru este nevoie de educație. 

La întrebarea de ce unii violatori scapă de mâna justiției sau se ascund în spatele avocaților ani la rând, după care fapta este prescrisă, Alexandra Oană a amintit de faptul că acest tip de violență continuă să fie desconsiderata. 

„Să ne amintim doar de primarii violatori de minore, care și-au recâștigat mandatele în comunitățile lor, chiar după ce abuzurile lor au fost expuse public. Sau de șeful Poliției din Bacău care a transmis că soțiile abuzate nu ar trebui să deranjeze Poliția noaptea, pentru o palmă primită de la soț. Sau de judecătorii și judecătoarele care au luat de bună declarația unui bărbat de 50 de ani, că o fată de 11 ani l-ar fi provocat să întrețină relații sexuale. Fiecare agresor care scapă basma curată reprezintă un eșec al sistemului de justiție din România, o palmă dată pe obrazul victimei și o nouă agresiune așteptând să se întâmple”, a conchis Oană Alexandra. 

Adela Dehenes (USR), consilier județean, a spus pentru ziarul nostru că la nivelul societății românești este vorba despre o anumită mentalitate, care evoluează organic, iar cea mai sigură metodă pentru a rezolva această problemă națională este  culpabilizarea severă a agresiunii sexuale şi pedepse aspre.

„Şi desigur comunicarea și educarea publică în legătură cu faptele şi sancțiunile drastice. Din păcate un abuz sexual nu se încheie pentru victimă, ci ea este în continuare abuzată emoțional şi amenințată fizic să nu divulge cele întâmplate. Din acest motiv păstrează secretul. Apoi este neîncrederea în justiție, jena şi teama de reacția publică”, a spus consilierul județean. 

Mai mult, Adela Dehenes a mai afirmat că la nivelul prevederilor legale sunt încă ambiguități pe care avocații experimentați le valorifică în avantajul agresorilor. 

„Ştiu că există inițiative legislative în Parlament pentru a clarifica ambiguitățile. În fond pedepse aspre pentru delicte sexuale, aplicate exemplar, sunt cel mai sigur mijloc de a face dreptate şi de a preveni astfel de fapte în viitor”, a conchis Adela Dehenes. 

Viorel Băltărețu, deputat USR, a precizat că orice agresiune fizică asupra femeilor este condamnabilă, iar problema violenței este una ce nu ține cont de geografie.

„Orice agresiune fizică asupra femeilor este condamnabilă, iar statisticile îngrijorătoare – faptul că La fiecare 30 de secunde, o femeie din România este bătută – arată clar că această problemă trebuie tratată cu prioritate de legislatori. 
Deși problema violenței este una ce nu ține cont de geografie, în alte țări, sistemele de protecție a victimelor funcționează mai eficient, raportările abuzurilor sunt mai multe, iar discuția în jurul acestor subiecte ajunge mai des pe agenda publică și cea politică.
Ce ne lipsește: adăposturi mai multe pentru victime, finanțarea serviciilor sociale, decontarea consilierii psihologice, educație și dezbaterea publică a acestui flagel, pedepse aplicate corespunzător, monitorizarea agresorilor și tratamentul celor cu probleme psihice.
Colegii mei din USR au lucrat și lucrează la inițiative legislative în acest domeniu: monitorizarea agresorilor cu brățări electronice pentru protejarea victimelor violenței domestice, locuințe de necesitate pentru victimele violenței domestice, sprijin pentru victimele violenței domestice care dețin un ordin de protecție împotriva partenerilor agresori”, a spus Viorel Băltărețu.

Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura și cu deputații Sabin Sărmaș, Alin Coleșa și Sorin Moldovan, dar până la închiderea ediției nu am primit răspuns la întrebările noastre. 

Fenomenul violenței sexuale în România este o problemă națională, la fel ca cea a traficului de droguri. Potrivit datelor statistice de la nivelul parchetelor pentru anul 2022 privind unele infracțiuni contra libertății și integrității sexuale oferite de centrulfilia.ro, la finalul anului 2022 figurau nesoluționate peste 4.400 de cauze privind infracțiunea de act sexual cu un minor. Rețineți numărul. Mai mult, tot în 2022 figurau ca nesoluționate 2.628 de cauze privind infracțiunea de viol și 1648 de cauze privind infracțiunea de agresiune sexuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.