Circa 1.350 de candidați susțin duminică examenul național de rezidențiat, organizat de UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. La nivel național, anul acesta s-au înscris peste 10.000 de candidaţi.
Ministerul Sănătăţii organizează, duminică, concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie.
Concursul se va desfăşura în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.
Anul acesta s-au înscris la concurs 10.194 de candidaţi. Dintre aceştia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară şi 2.130 pentru domeniul farmacie.
Candidaţii au la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu, în centrul universitar respectiv.
1.350 de candidați, la Cluj-Napoca
Concursul de intrare în rezidențiat pe post și în rezidențiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătății, UMF „Iuliu Hațieganu” fiind centru de examinare. La Cluj-Napoca, s-au înscris 1.353 de candidați: 708 absolvenți de Medicină, 284 de absolvenți de Medicină dentară și 361 de absolvenți de Farmacie.
Specialitățile pentru care se organizează rezidențiat, precum și cifra de școlarizare pe domenii și specialități pe post sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății. Numărul de locuri și posturi pe domenii și specialități este stabilit defalcat pe centre universitare, în funcție de capacitățile de pregătire pe specialități ale acestora, de către Ministerul Sănătății și Alianța Universităților de Medicină și Farmacie din România și sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății.
Examenul scris va începe duminică 19 noiembrie, la ora 10:00, va avea durata de 4 ore și se va susține în trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie. Acesta se va desfășura sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidații vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se electronic.