Aproape 95.000 de români au cumparat pachete turistice pentru perioada sarbatorilor de Paste si 1 Mai, în statiuni din tara sau din strainatate, valoarea totala a cheltuielilor ridicând-se la aproximativ 18,2 milioane de euro, potrivit datelor Federatiei Patronatului din Turismul Românesc (FPTR).
Astfel, 76.500 de turisti au ales sejururile în destinatii interne, de aproape patru ori mai multi decât cei care au optat pentru un Paste si un 1 Mai în alte tari. Valoarea totala a pachetelor din statiunile locale se ridica la 39,5 milioane lei (11 milioane euro), în timp ce pretul mini-vacantelor în strainatate va totaliza 7,26 milioane euro. "În turismul intern, cele mai solicitate statiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 90%, dar si în celelalte statiuni montane cererea a fost mare, ocupându-se 70-80% din capacitatea totala de cazare", se arata într-un comunicat al FPTR. Aproximativ 20.000 de români au cumparat sejururi la munte în perioada Pastelui, în timp ce agroturismul a fost solicitat de circa 18.000 de turisti, locurile din zonele cu traditie fiind ocupate integral.
Creste numarul studentilor
Pe litoral, vor fi prezenti în aceasta perioada peste 18.000 de turisti români, în timp ce în restaurantele din Bucuresti si din marile orase vor lua masa aproximativ 10.000 de persoane. "Fata de anul trecut se constata o crestere de aproximativ 15% a numarului de turisti din perioada sarbatorilor de Pasti si 1 Mai, fara a pune la socoteala si turistii individuali care nu au apelat la turismul organizat sau vor pleca la rude. Numarul acestora nu poate fi estimat", apreciaza FPTR. Pretul mediu al unui sejur se ridica la 600 de lei în statiunile montane, 700 de lei în zona rurala, 500 de lei în Delta, 400 de lei pe litoral, în timp ce tariful pentru masa festiva este, în medie, de 120 de lei. În ceea ce priveste ofertele externe, în acest an au aparut pe piata româneasca noi destinatii, precum insulele grecesti Thassos si Zakinthos, dar si Portugalia, pe care reprezentantii industriei turistice o considera destinatia anului 2008. În Grecia, pretul mediu al unui sejur de 5-7 zile este de 100-400 de euro, în Bulgaria, de 125 de euro, în Turcia, de 450 de euro, iar în Israel media ajunge la 800 de euro.Unele destinatii, cum ar fi insulele grecesti, Cipru, Malta, Egipt si circuitele europene, desi mai scumpe, au o rata de crestere a cererii mai mare decât media. Alte destinatii înregistreaza însa scaderi, în aceasta categorie intrând Bulgaria si Italia. Numarul turistilor care pleaca din tara în aceasta perioada se va majora cu circa 20%.

(T.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.