Nu mai puțin de 24.500 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona zilnic, în perioada Crăciunului: poliţişti de la Rutieră, jandarmi, pompieri, care vor asigura siguranța cetățenilor.
„Aproape 9.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în perioada sărbătorilor de Crăciun, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.”, informează Poliția Română.
„Efectivele de poliție planificate în serviciu, în perioada 23-27 decembrie 2022, vor acționa pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii. Folosind peste 4.000 de autospeciale, în medie, zilnic, cei aproape 9.000 de polițiști vor acționa în teren.
Peste 5.500 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, aproximativ 1.400 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase”, mai anunță polițiștii.
Pe drumurile publice, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pentru prevenirea producerii unor accidente grave, folosind aparate de măsurare a vitezei, de stabilire a prezenței alcoolului în aerul expirat și drugteste.
În această perioadă, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu polițiștii de la celelalte structuri, au intensivicat acțiunile de prevenire și combatere a evenimentelor cauzate de folosirea ilegală a articolelor pirotehnice, până în prezent fiind indiponibilizate peste 45 de tone de astfel de materiale.
„Se acordă o atenție sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare, a celor specifice sărbătorilor de iarnă și a articolelor pirotehnice. Poliţiştii specializați în investigarea criminalității economice vor acţiona, împreună cu alte autorităţi ale statului, după caz, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor.
De asemenea, în scopul prevenirii producerii unor evenimente negative, poliţiştii vor intensifica verificările la societăţile comerciale, în special la cele care colectează şi transportă valori monetare, precum unităţile bancare, în hipermarketuri și centre comerciale, pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind paza obiectivelor şi sistemele de pază.
Recomandăm tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, pentru a petrece minivacanța de Crăciun în liniște și siguranță”.
Sfaturile polițiștilor pentru șoferii români care pleacă la drum de sărbători
„Asigurați-vă că autoturismul funcționează în parametrii optimi, că aveți valabile asigurarea obligatorie (R.C.A.) și inspecția tehnică periodică (I.T.P.)! Nu uitați că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!
Pe autostradă, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din fața, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat intenția. Sunt interzise: oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă! Nu lăsați persoane necunoscute să intre în casa dumneavoastră, indiferent de pretextul folosit.
Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., solicitați-le un document de legitimare! Asiguraţi-vă că încuiați locuinţa când plecaţi de acasă! Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi învățați-i să nu poarte cheia locuinţei la vedere!
Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Folosirea ilegală a acestora se sancționează și este periculoasă!
Cumpărați cadourile din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit! Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la
permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii!
În cazul cumpărăturilor online, verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail”, sunt sfaturile polițiștilor.