Pfizer a anunțat, marți, că analiza finală a pilulei sale antivirale COVID-19 a arătat o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat de a face forme grave de boală. În plus, datele recente de laborator sugerează medicamentul își păstrează eficacitatea împotriva variantei Omicron.
Producătorul american de medicamente a declarat, în urmă cu o lună, că pastila cu administrare orală a avut o eficacitate de aproximativ 89% în prevenirea spitalizărilor sau a deceselor, în comparație cu un placebo, potrivit unor rezultate intermediare la aproximativ 1.200 de persoane. Datele dezvăluite marți includ încă 1.000 de persoane.
Nimeni din studiu care a primit tratamentul cu pilula Pfizer nu a murit, comparativ cu 12 decese în rândul celor care au primit placebo.
Pastilele Pfizer se iau împreună cu ritonavirul, un antiviral mai vechi, la fiecare 12 ore, timp de cinci zile, imediat după debutul simptomelor. Dacă va fi autorizat, tratamentul va fi vândut sub numele de Paxlovid, scrie Reuters.
Eficacitatea pilulei Pfizer este de 90%
Pfizer a publicat, de asemenea, date timpurii dintr-un al doilea studiu clinic care arată că tratamentul a redus spitalizările cu aproximativ 70% la un număr de 600 de adulți cu risc standard.
„Este un rezultat uimitor”, a declarat directorul științific al Pfizer, Mikael Dolsten, într-un interviu.
„Vorbim despre un număr uluitor de vieți salvate și de spitalizări prevenite. Și, desigur, dacă implementați acest lucru rapid după infecție, este posibil să reducem dramatic transmiterea”, a spus Dolsten.
Pfizer așteaptă autorizațiile pentru utilizarea la persoanele cu risc ridicat de a face forme grave de boală
Mikael Dolsten a mai spus că așteaptă în curând autorizația pentru utilizarea la persoanele cu risc ridicat din partea Administrației americane pentru alimente și medicamente și a altor agenții de reglementare. El nu crede că va fi necesară o reuniune a comitetului consultativ al FDA.
„Suntem în dialoguri foarte avansate cu reglementatori, atât în Europa, cât și în Marea Britanie, și avem discuții cu majoritatea agențiilor de reglementare importante la nivel global„, a spus Dolsten.
Eficacitatea pilulei Pfizer în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc era de așteptat, așa că decizia FDA ar putea veni în câteva săptămâni, dacă nu zile, a declarat Zarina Saidova, analist la Finam Holdings, cu sediul la Moscova.
Saidova se așteaptă ca Paxlovid să genereze venituri de la 15 la 20 de miliarde de dolari anul viitor, un impuls semnificativ pentru companie în fața unui potențial declin al vânzărilor de vaccinuri.
Cum funcționează medicamentul Pfizer: Paxlovid
În prezent, nu există tratamente antivirale orale pentru COVID-9 autorizate în Statele Unite.
Rival Merck & Co (MRK.N) a cerut autorizația de utilizare de urgență a pilulei sale antivirale molnupiravir. Dar acest medicament a redus doar cu aproximativ 30% numărul de spitalizări și decese în studiul său clinic pe pacienți cu risc ridicat.
Medicamentul Pfizer funcționează diferit. Acesta face parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează, utilizate în prezent pentru a trata HIV, hepatita C și alte virusuri.
sursa: observatornews.ro
Citește și: Vezi aici ce spune Ministrul Sănătății despre certificatul verde