Reporter: Ca şi o retrospectivă a anului 2009, sunteţi mulţumit de acţiunile întreprinse, respectiv de rezultatele Consiliului Judeţean?

Alin Tişe: Sigur, este foarte greu ca atunci când conduci administraţia unui judeţ să te declari mulţumit în momentul în care faci retrospectiva anului care tocmai s-a încheiat. Sunt, însă, de notat unele realizări, mai ales cele pe care comunitatea clujeană le-a aşteptat de mult timp. Sunt mulţumit de modul în care se derulează unele proiecte, mă gândesc aici la cel al viitoarei arene sportive, modernizarea Aeroportului, nivelul atragerii de fonduri comunitare, revigorarea întreprinderii „Clujana”, reabilitările de drumuri judeţene, iar exemplele ar putea continua. Sigur, sunt şi o serie de lucruri de care nu sunt mulţumit, am şi făcut public aceste aspecte, la finalul anului care tocmai s-a încheiat.

Rep: Reprezentanţii companiei Nisco Invest susţin că întârzierea finalizării investiţiei Akademia Center, ar fi cauzată de faptul că CJ şi-a îndeplinit cu foarte mare întârziere obligaţiile asumate în contractul de concesiune a terenului. Care este opinia dumneavoastră cu privire la acest lucru?

Alin Tişe: Între Consiliul Judeţean Cluj şi SC NISCO INVEST SRL există un contract cu clauze clare, pe care fiecare dintre părţi trebuie să le respecte. În caz contrar, acest contract poate fi reziliat.

Rep. Care sunt principalele proiecte vizate pentru 2010?

Alin Tişe: În anul 2010 vom continua construirea viitoarei arene sportive a judeţului, modernizarea Aeroportului Internaţional, implementarea noului sistem integrat de management al deşeurilor, reabilitarea drumurilor judeţene, construirea viitorului spital regional de urgenţă. Vom avea în continuare în vedere sprijinirea proiectelor comunităţilor locale şi mărirea gradului de absorţie a fondurilor comunitare. Sigur, proiecte mai există, multe dintre ele fiind cuprinse în strategia de dezvoltare a judeţului. De asemenea, aşa cum am mai promis, vom implementa proiecte care au drept scop scăderea decalajelor dintre mediul rural şi cel urban. Avem în proiect, de exemplu, ca în cursul anului 2010 să construim în fiecare comună a judeţului câte un spaţiu de joacă pentru copii, la nivelul celor care se regăsesc în marile oraşe.

Rep. Ce ne puteţi spune despre lucrările privind stadionul Ion Moina? Dar despre Aeroport, Spitalul Regional de Urgenţă?

Alin Tişe: Lucrările de construire a viitoarei arene sportive a judeţului Cluj au demarat în data de 15 iulie 2009. Până în momentul de faţă au fost realizate 70% din lucrările de infrastructură (fundaţii, demisol, substrucţii parter, parcări subterane etc.), iar proiectarea este finalizată în proporţie de 90%. În cursul anului 2010 urmează a fi finalizate lucrările la infrastructură şi demararea lucrărilor la suprastructură. În anul 2009 au fost făcute plăţi către constructor în valoare totală de 22.668.522 lei, fonduri provenite în totalitate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Cluj, iar noi avem fondurile asigurate în continuare pentru acest obiectiv. Având în vedere ritmul lucrărilor, termenul de finalizare – 15 iulie 2012, este unul realist. Cât priveşte viitorul Spital Regional de Urgenţă, Consiliul Judeţean a identificat şi a pus la dispoziţie terenul necesar acestei investiţii, care îşi va urma cursul firesc.

Rep. Cum decurg acţiunile în ceea ce priveşte Depozitul Ecologic?

Alin Tişe: Aşa cum ştiţi, şi în acest domeniu am reuşit să identificăm terenurile necesare acestui proiect. În urma asocierii cu Consiliul Local al comunei Feleacu, Consiliul Judeţean, care este beneficiarul acestui sistem, deţine şi terenul necesar construirii staţiei finale, fapt care ne permite să fim optimişi în ceea ce priveşte deschiderea la termen a primei celule de tratare finală a deşeurilor. Mai mult, urmare a demersurilor susţinute de către forul judeţean am reuşit o scurtare semnificativă, de câteva luni, a termenelor şi etapelor necesare implementării proiectului. Aşteptăm acum finanţarea. Oricum, Consiliul Judeţean Cluj are şi soluţii de rezervă pentru rezolvarea viitorului management al deşeurilor, în aşa fel încât la momentul închiderii actualelor rampe să putem oferi clujenilor condiţii civilizate în acest important domeniu.

Rep.  Aţi declarat pentru o publicaţie clujeană că rentabilizarea hotelului Univers T şi relansarea centrului Agro Transilvania ar face parte din acele nerealizări ale anului precedent. Aţi reuşit să vă faceţi un plan pentru aceste chestiuni în vederea rezolvării lor?

Alin Tişe: Cred că aceste două importante obiective pe care Consiliul Judeţean le deţine nu au fost fructificate la adevăratul lor potenţial. În ceea ce priveşte Univers T problema constă în procesul existent cu societatea De.Be.Co, la încheirea litigiul urmând să începem implementarea unui proiect care are în vedere rentabilizarea acestei societăţi. La Agro Transilvania este însă vorba despre identificarea unor soluţii de optimizare a activităţii acestei societăţi. În acest sens vom implementa o serie de proiecte. În primul rand vom dezvolta un sistem de atragere a comunităţilor locale, care vor putea să îşi promoveze produsele lor specifice într-un cadru modern şi organizat. Clujenii vor putea astfel să cumpere cartofi de Râşca, de exemplu, direct de la producătorii din acea zonă. Fiecare comunitate va găsi astfel un spaţiu în care să îşi desfacă produsele proprii zonei. În plus, avem în vedere şi relocarea pieţei de gros de la IRA în acest spaţiu, care oferă cu totul alte condiţii. În condiţiile prelungirii liniilor de transport în comun, clujenii vor putea să îşi facă cumpărăturile într-un cadru civilizat.

Rep.  Aveţi în acest moment anumite informaţii privind viitori investitori pentru judeţul Cluj?

Alin Tişe: Judeţul nostru este atractiv pentru investitori. Aeroportul, centrul universitar şi financiar, sitemul de facilităţi oferite de parcurile industriale, investiţiile în infrastructură cresc, pe zi ce trece, nivelul de atractivitate a acestei zone. Trebuie, însă, să ţinem cont că traversăm o perioda de criză economică generală, fapt care face ca în domeniul investiţiilor să existe un plus de circumspecţie. Suntem, chiar şi în aceste condiţii, în continuă legătură cu posibili investitori. În plus încercăm să atragem noi investiţii în judeţ.

Rep. Ce ne puteţi spune despre anularea Autorizaţiei de Construcţie a viitoarei arene sportive solicitată de acel grup de arhitecţi clujeni?

Alin Tişe: Până la anularea Autorizaţiei de Construire mai este cale lungă. Este vorba în fapt de o acţiune în instanţă în care se solicită acest lucru. Cred că prioritar rămâne interesul public. Este un proiect de mult aşteptat de clujeni, şi noi vom continua edificarea acestuia. Nu vreau să mă pronunţ până la finalizarea în instanţă a acestei probleme. Oricum, în cazul în care acest important proiect al clujenilor va fi afectat, nu voi ezita să acţionez în instanţă fiecare persoană care va contribui la întârzierea acestuia. Nu admit ca mărunte orgolii personale sau eventuale interese de ordin politic să afecteze proiectele de care trebuie să beneficieze toţi clujenii.

Adina Botîrcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.