În contextul în care piata imobiliara din Cluj-Napoca, ca si cea din toata tara pare sa treaca printr-un moment de criza, când preturile la locuinte scad vertiginos, am discutat cu directorul executiv al uneia dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliara care activeaza în Cluj, Robert Kurthy. Acesta crede însa ca piata imobiliara din Cluj se comporta normal si ca singurul fenomen care se remarca este cresterea exigentelor clientului. Acesta a devenit mai atent pe ce da banii atunci când cumpara.

Gazeta: Cum caracterizati piata imobiliara clujeana în acest moment?

Robert Kurthy: Piata imobiliara din Cluj se comporta normal, reactionând firesc, asemenea oricarei piete din lume, la modificarile din plan national si international.

 

Gazeta: Care sunt, în opinia dv cele mai mari probleme cu care se confrunta dezvoltatorii din Cluj?

Robert Kurthy: Problema care se distinge în modul cel mai clar în acest moment este procesul de planificare. Nu ne îndoim însa ca reputatia unor proiecte moderne, bine gândite, precum si soliditatea corporatista a unui dezvoltator imobiliar cu proiecte complexe si pe termen lung, vor juca si în continuare un rol important care va face diferenta, în aprecierea clientilor.

Gazeta: Cum comentati scaderea tot mai mare a preturilor la imobiliare din judet?

Robert Kuthy: Nu am constatat o scadere a preturilor. E o perceptie falsa. Clientii nu mai cumpara de oriunde. Asta e cu totul altceva. Clientul începe sa faca diferenta în termenele de calitate. Oamenii sunt mult mai atenti pe ce dau banii.

Gazeta: Credeti ca “fenomenul Floresti” se va extine în curând si în municipiul Cluj-Napoca?

Robert Kurthy: Asa cum am raspuns si la întrebarea anterioara, credem ca oamenii sunt mult mai atenti pe ce dau banii. Prin urmare, fenomenul de care vorbiti, cel care se va extinde foarte rapid, este o mult mare mare exigenta a clientului, care va fi mult mai atent la calitatea obiectului în care investeste. Iar acest fenomen este, fara îndoiala, un lucru foarte bun.

Gazeta: Mai merita, în aceste conditii, sa investesti în imobiliare?

Robert Kurthy: Evident ca da. Dar în proiecte noi, moderne, confortabile.

 

Gazeta: Ca expert imobiliar cu experienta, unde recomandati sa se faca investitii?

Robert Kurthy: În apartamente noi, de foarte buna calitate si foarte bine amplasate. În ansambluri de locuinte noi care sunt conectate la valorile societatii occidentale.

Gazeta: Ce tip de apartamente/locuinte sunt cele mai cerute pe piata de catre clienti?

Robert Kurthy: Clientii nostri solicita o gama foarte larga de apartamente. De la apartamentul de doua camere, cu o suprafata de 60 de metri patrati, pâna la cele mai mari si moderne pent-house-uri. Clientii nostri cauta si o buna plasare a ansamblului de locuinte, în apropierea tuturor punctelor importante din oras.

Gazeta: În ce proportie lumea este interesata sa îsi achizitioneze o locuinta înca din faza de proiect?

Robert Kurthy: Într-o proportie considerabila. Este deja bine stiut ca o locuinta aflata în faza de proiect are un pret mai bun decât una cumparata când ansamblul este gata. În cazul companiei noastre, la foarte scurt timp dupa anuntarea proiectelor si deschiderea vânzarilor, aveam deja un procent de 25% din apartamente vândute.  

Gazeta: Va fi Clujul afectat de un val de recesiuni imobiliare în viitorul apropiat?

Robert Kurthy: Nu credem ca ca se va întâmpla asa ceva. Cererea de locuinte exista. Important e sa se raspunda si la cererea implicita de calitate.

Gazeta: Se vorbeste foarte mult în ultima perioada despre o criza a fortei de munca în mai multe domenii, inclusiv în domeniul constructiilor. Care este în acest moment situatia în judetul Cluj si care ar fi una dintre posibilele rezolvari?

Robert Kurthy: Nu ne putem referi decât la situatia din domeniul imobiliar, unde noi nu constatam o criza a fortei de munca. Mai mult, suntem curtati si de companii din Irlanda. Spania, Anglia.

Gazeta: Ce zona a orasului va place cel mai mult din punct de vedere al aspectului architectural urbanistic? De ce?

Robert Kurthy: Bineînteles ca centrul orasului. Pentru ca e o structura impozanta, asezata, bine gândita în termenii tehnicisi ai eficientei, care impune respect, si care a trecut cu mare success proba timpului. Sunt valori pe care le respectam si noi în ceea ce facem, într-o alta parte a orasului, unde propunem o solutie moderna a filosofiei spatiului de locuit.

Gazeta: Cum vedeti Clujul din punct de vedere imobiliar peste zece ani?

Robert Kurthy: În zece ani, Clujul va avea un milion de locuitori, se va transforma într-un oras cosmopolit, va fi mult mai asezat, mai clar din punct de vedere urbanistic, pentru ca, în mod normal, oamenii se vor orienta spre proiectele care conving.

Andreea Mitrica

SC Tower SRL este un dezvoltator imobiliar cu actionariat din Statele Unite ale Americii, înfiintat în februarie 2007 si are ca obiectiv principal dezvoltarea de proiecte imobiliare rezidentiale, birouri si spatii comerciale în România. Pe piata româneasca în continua expansiune, compania are investitii majore pe termen lung. În urmatorii cinci ani, Tower urmeza sa investeasca 400 de milioane de euro pentru construirea a 5000 de apartamente si a peste 300.000 de metri patrati pentru birouri si zone comerciale. Pe termen lung, proiectele Tower vor depasi un milliard de euro la nivel national. Compania are ca destinatie proiecte imobiliare în orasele Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara si Brasov. În present, exista trei proiecte în executie în municipiul Cluj-Napoca si anume: SilverTower, RiverTower si TowerPark. Proiectul Silver Tower consta într-o cladire de birouri clasa A, aflata într-o zona ultracentrala, pe strada Dorobanti si ofera spatii moderne, aerisite si parcari. Pâna în acest moment s-a vândut 65% din proiect. Cel de-al doilea proiect al companiei se numeste RiverTower si a început în aprilie 2007 si urmeaza sa fie finalizat luna aceasta, când se vor efectua ultimele finisaje la spatiile locative comune. RiverTower reprezinta un proiect imobiliar modern, situat într-o zona semicentrala, situat în piata 1 Mai, lânga platforma industriala Clujana, într-o zona foarte linistita. Proiectul, care este vândut deja în proportie de 95%, ofera 82 de apartamente cu suprafete ce variaza între 30 si 86 de metri patrati si sunt structurate pe cinci etaje, oferind o panorama deosebita asupra râului Somes si asupra orasului.

TowerPark este cel mai nou proiect al companiei Tower, început în luna ianuarie 2008 si constituie cel mai impresionant ansamblu rezidential din Transilvania. Acest proiect consta în sapte turnuri rezidentiale ce ofera o panorama unica a orasului iar de pe latura vestica se deschide o perspectiva spectaculoasa spre muntii Apuseni. TowerPark este situat în cartierul Manastur, lânga supermarketul Billa si grupeaza trei turnuri de 18 etaje, patru turnuri de 12 etaje, cu un total de 470 de locuinte diferite ca dimensiuni, un centru comercial, un hotel, cai practice de acces, zone verzi, parcari, spatii de petrecere a timpului liber si recreere. Parcarile subterane prezinta un mare avantaj practic, prin multiplele cai de acces si printr-o mult mai mare siguranta. Cei care vor sa cumpere un apartament din complexul TowerPark în perioada aceasta beneficiaza de o reducere de 10%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.