Piața Mărăști

În cursul acestei săptămâni, inspectorii OPC Cluj au verificat condițiile din Piața Mărăști în care sunt vândute produsele alimentare. Cei de la OPC Cluj au descoperit gândaci, igrasie și mucegai în magazinele și spațiile comerciale din spațiul respectiv. Pe de o parte piețarii îl acuză administratorul pieței că nu s-a ocupat de igienizarea pieței.

În urma unui control făcut de OPC Cluj la Piața Mărăști s-a descoperit că marfa este vândută în spații mucegăite, printre gândaci și mucegai.

“Sub paleţii pe care îşi depozitează marfa şi pe care stau vânzătorii din Piaţa Mărăşti era o mizerie de nedescris, aşa că, împreună cu administratorul pieţei am decis să închidem complet spaţiul, până la remedierea totală a situaţiei. Este vorba despre circa 30 de mese, unde era murdărie încă de la ora 9 dimineaţa, când am efectuat noi controlul. Propunerea de redeschidere este pentru ziua de luni a săptămânii viitoare, când vom face un nou control, ca să vedem dacă lucrurile sunt în regulă”, a declarat Mircea Radu, comisar şef adjunct la OPC Cluj.

De asemenea, în urma controlului şi magazinul Carrefour din Mărăşti a fost închis de OPC Cluj. În spațiile respective au fost găsită murdărie, diferenţe de preţ între afişajul la raft şi cel de la casa de marcat, precum şi campanii promoţionale înşelătoare, de genul “1+1produse”, care, de fapt, erau inexistente. Fiecărui magazin i-a fost aplicată şi câte o amendă de 145.000 lei.

Piețarii îl arată pe administrator

Pe de altă parte, piețarii spun că, de fapt, administratorul pieței ar fi trebuit să se ocupe de întreținerea spațiilor pe care ei le-au închiriat.

”Noi am închiriat mesele și spațiile acestea de la domnul Goia! Potrivit contractului el trebuia să ne pună la dispoziție un spațiu igienizat și trebuia să aibă toate avizele de la DSP (Direcția de Sănătate Publică, n.red.) și de la ce instituții sunt implicate. Eu de când am închiriat aici așa am pomenit spațiul ăsta, cu igrasie și cum vedeți cum arată. Noi întreținem și facem curățenie zilnic, dar nu ne putem apuca să zugrăvim pereții”, a declarat proprietarul unui magazin de carmangerie din Piața Mărăști.

”Astea sunt condițiile de aici pentru că așa am primit spațiile atunci când le-am închiriat. E piață de legume și fructe aici, nu e sală de operații aici! Unul dintre inspectorii (de la OPC Cluj, n.red.) care au venit aici s-au luat de noi că de ce este praf sub paleți?!”, a declarat un alt piețar.

Spațiile din Piața Mărăști sunt administrate de SC Market Mărăști, firmă controlată de familia Tripon (Dorina, Mihai și Ionuț) și de Gheorghe Bondane (asociat minoritar și administrator, n.red.), Sabina Todica, mama omului de afaceri Teofil Tripon, SC Eunicia SRL, una dintre afacerile lui Costică Pocol, soții Viorica și Ioan Goia, SC Mărăști Star, afacere controlată de familia Tripon, SC Ilmato Import Export, afacere controlată de Ionuț Goia, SC Administrarea Piețelor și Oboarelor SA, firmă înființată de liberalul Horia Uioreanu (fostul șef al CJ Cluj, condamnat pentru corupție), fostul consilier local liberal Romulus Zamfir, fostul viceprimar PNTCD Mircea Gavrila sau fostul consilier local țărănist Ionel Chicinaș

Acționariatul SC Agromărăști, firma care administrează piața de cartier, este format din Dorina Tripon și firmele ADMINISTRAREA PIETELOR SI OBOARELOR SA, AKAMAI SRL, GEBA ST IMPORT EXPORT SRL, FAMILIA IMPEX SRL, ILMATO IMPORT EXPORT SRL, MARASTISTAR SRL, adică beneficiarii schimbărilor efectuate în cartea funciară.

Potrivit unui extras de la ONRC din data 28.02.2019, administratorul firmei Agromărăști este Ionescu Simona Cristina, însă, contactată telefonic de Gazeta de Cluj ea a spus că nu mai deține această funcție.

Un liberal și  un democrat au început afacerea

În 2004, fostul consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Cherteş, a deschis societatea Parking Mărăşti care este beneficiarul parcării din Mărăşti. Cherteş a făcut un împrumut la Banca Italo -Romena de circa 3,65 milioane de euro, bani pentru construcţia proiectului, însă nu a mai achitat creditul. După nici o lună de zile, firma lui a primit contractul pentru construirea unei parcări în cartierul Mărăști, pe un teren concesionat de colegul său de alianță de atunci, democratul Emil Boc.

Acţionarul principal al societăţii, Mircea Cherteș, fost consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu şi fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, a fost acuzat că ar fi obţinut ilegal contractul pentru realizarea parkingului.  De asemenea, în cadrul Parking Mărăşti, administrator este şi Costică Pocol, patron al SC Center Star (firmă în faliment), care a realizat construcţia „lipită” de Parking Mărăşti. Legat de acest imobil, primarul Emil Boc a declarat că va face o plângere penală împotriva lui Pocol pentru nerespectarea regimului construcţiilor, însă nu s-a întâmplat nimic.

SC Parking Mărăşti, societatea care a realizat parkingul, a fost înfiinţată cu doar câteva luni înainte de a participa la licitaţie. Mai mult, respectiva societate avea capitalul social minim necesar. De asemenea, compania a finalizat cu o întârziere de un an realizarea construcţiei, obţinând derogări din partea municipalităţii pentru a finaliza lucrarea. Mai mult, chiar dacă lucrările au fost finalizate, profitul a întârziat să apară. Spaţiile comerciale nu au fost închiriate numai în proporţie de 40 %, iar cetăţenii nu au folosit prea mult parkingul.

Licența Parking Mărăști

În 2008,  Amelia Cândea,  studentă la Sociologie, a scris o lucrare de licență intitulată ”Informalitate și clientelism. Piața Mărăști din Cluj Napoca”. Pentru redactarea textului, ea a discutat cu clienții din piață, cu vânzătorii și cu alte persoane în cunoștință de cauză.

”Primarul Funar a fost cel care a concesionat terenul Pieței Mărăști, (pe 49 de ani), către trei acționari: Pocol o avut 40%, Bondane 19% și APO 30%”. Primii doi – îmi spune cu o totală nonșalanță interlocutorul meu – au lucrat amândoi la CFL Baciu 2, deci au reușit să fure de acolo atâția bani, pentru că numai acolo erau legume și fructe în vremea aceea. Cam ăștia au fost banii pentru concesionare, pentru teren. Iar pentru amenajare, pentru a amenaja piața, au scos un credit de la Bancoop”. Însă din acest împrumut o sumă importantă a fost folosită pentru a deschide o fabrică de bere în Săvădisla, iar o altă parte a fost investită la abatorul lui Costică Pocol, din Dâmbul Rotund. Desigur, aceștia nu au mai putut să returneze ratele la bancă, și așa au fost confiscate de bancă magazinele limitrofe, terenul rămânând însă al acționarilor. Bancoop a vândut către persoane fizice un drept de folosință al magazinelor pe termen de 15 ani, recuperând o parte din sumă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.