În cursul saptamânii trecute, doi muncitori ai Eunicia SRL, societate ce detine Piata Marasti, au fost pe punctul de a face câteva victime din cauza neatentiei >>>  ITM nu poate face nimic, dar promite ca se va documenta >>> Costica Pocol este un „fan” al constructiilor fara autorizatie sau documente necorespunzatoare.

 

Cei doi muncitori lucrau la construirea unei noi hale din piata Marasti. Ei transportau geamul cu pricina pe o tablie de lemn, însa, la un moment dat s-au dezechilibrat si au scapat geamul, care a cazut în statia de autobuz din apropiere. Desi statia era plina de oameni care asteptau autobuzul, norocul a fost de partea lor si nimeni nu a fost ranit. Acestia au fost surprinsi de caderea geamului si nu au avut timp sa reactioneze în vreun fel. Ei au auzit  doar zgomotul provocat de acesta, iar când s-au întors au vazut geamul respectiv si lemnul cu care era transportat jos pe trotuar. Acestea au ramas acolo în strada mult timp dupa incident, încât trecatorii au fost nevoiti sa calce pe ele pentru a-si putea continua drumul.

<h5>Nu exista vinovati?!!</h5>

Vinovata de acest incident este firma care nu si-a asigurat locul de munca prin îngradirea si limitarea zonei de constructie. Inspectoratul Muncii a fost anuntat de aceasta situatie, însa având în vedere ca nimeni nu a fost ranit, nu poate fi tras nimeni la raspundere. S-a demarat un control de fond pentru a afla cine se face vinovat de acest accident si pentru a se putea aplica regulamentul, a declarat purtatorul de cuvânt ITM.

<h5>Aventurile lui Costica</h5>

Firma cu pricina din Piata Marasti, Eunicia SRL, apartine omului de afaceri clujean, Costica Pocol, personaj care a mai avut astfel de probleme în trecut. Acesta a achizitionat Complexul Comercial Marasti, care a fost construit pe baza unui abonament de ghereta. De aici a rasarit un spatiu cu trei etaje aproape lipit de blocurile din vecinatate si de birourile unei societati comerciale. Dupa achizitionarea acestui imobil, nu a respectat nici o regula a disciplinei în constructii, nemultumind si terorizând locatarii din blocurile vecine. La începutul acestui proiect conducta de gaz si magistrala de apa care alimenteaza blocurile din zona treceau pe sub piata, firma ignorând posibilitatea de inundare a bazarului si a blocului vecin sau faptul ca totul ar putea sari in aer. Doar dupa câtiva ani, Pocol si-a dat seama de pericolele la care îsi supune proprietatea si a dat ordin ca ambele conducte sa fie mutate. În prezent, conducta de gaz este lipita de cladirea din Piata Marasti si se afla la câtiva zeci de centimetri distanta fata de blocul vecin, dar pericolul nu a fost înlaturat pe deplin.

<h5>Cosmar fara sfârsit</h5>

Mai mult, imobilul nu respecta distanta legala dintre blocuri, locuitorii de la etajele inferioare fiind privati de lumina naturala.

În plus, locuitorii traiesc un calvar de când au început lucrarile. Picamerele bubuie non-stop, betonierele vin si toarna ciment la doua-trei noaptea, tulburând astfel linistea publica. În plus, zgomotul din timpul zilei este insuportabil. Locatarii din blocurile vecine se plâng ca stau mereu cu geamurile închise, nu numai datorita zgomotului ci si datorita mizeriei care se face în timpul lucrarilor. Se pare ca nimanui nu-i pasa de oamenii, care au “norocul” sa locuiasca în aceasta zona.

Desi locatarii din blocul învecinat au facut mai multe sesizari la Primaria Cluj-Napoca, aceasta situatie nu s-a rezolvat. Din contra, luând în considerare incidentul de marti, 20 noiembrie, lucrurile par sa mearga din rau în mai rau. Nemaisuportând conditiile în care traiau, multi dintre „vecinii” lui Pocol si-au facut bagajele si s-au mutat în zone mai linistite. Se pare ca pâna nu va avea loc o tragedie, lucrurile vor ramâne neschimbate, deoarece momentan nimeni nu face nimic, spunând ca nu e de competenta lor.

<h5>Bani pentru locatari</h5>

Costica Pocol a încercat sa-si cumpere linistea. În cadrul unei întruniri a asociatiei de locatari, acesta a spus ca daca locatarii semneaza ca sunt de acord ca el sa construiasca cât doreste, cei mai afectati dintre ei vor primi 10mp/apartament în imobilul din Piata Marasti, însa doar la finalizarea acestei constructii si dupa ce vor semna un contract in fata notarului, vor putea intra în posesia spatiului promis.

Pocol este cunoscut datorita metodei sale de a construi fara a avea avizele sau autorizatiile necesare, dar pe care le obtine, una câte una, de la autoritati.

Un astfel de caz în care a fost implicat este Rotiseria din Piata Mihai Viteazu, care a primit autorizatia de construire în anul 1998. Desi n-a respectat normele din domeniu, Pocol a primit o noua autorizatie pentru modernizarea imobilului, care s-a transformat dintr-un chiosc într-un adevarat spatiu comercial. Nici Hotel Cristian nu are o situatie mai clara. Acesta este construit pe baza unei autorizatii de chiosc pe domeniul public.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.