La inceputul lunii august, Primaria municipiului Cluj-Napoca a anuntat ca va pune la dispozitia producatorilor agricoli, in mod  gratuit, parcarea cu bariera din Piata Unirii in fiecare sambata, in intervalul orar 07:00-15:00, incepand cu data de 6 august 2011. Au fost create aproximativ 100 de locuri unde producatorii agricoli din judet sa poata vinde legume si fructe. In cazul comertului de oua si lactate, producatorii sunt obligati sa aiba masini cu vitrine autorizate de catre Directia Sanitar Veterinara si Directia de Sanatate Publica.
Printr-un angajament fata de municipalitate, acestia au fost obligati sa dovedeasca calitatea de producator agricol si sa pastreze curatenia in spatiile puse la dispozitie de Primarie. In cazul in care acestia incalca angajamentul, vor fi evacuati si nu li se va mai permite accesul in aceasta piata volanta.  Reprezenentantii administratiei au mai aratat ca Politia Locala impreuna cu Serviciul Administrare Hale si Piete, Directia Agricola si Institutia Prefectului Cluj vor efectua periodic controale pentru a depista atat falsii producatori cat si pentru a verifica pastrarea conditiilor de igiena la locul de vanzare.

Model european

Citat de cotidianul Adevarul, presedintele Cooperativei Agricole de Vanzare din Cluj, Avram Fitiu, totodata conferentiar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, sustine ca toate marile orase ale Europei, Paris, Bruxelles, Madrid, Amsterdam, au piete volante in centru. „O astfel de piata e o solutie de weekend, e o piata rapida, iar producatorii locali isi pot vinde produsele. In strainatate e deja o regula si e o chestiune de imagine. Producatorii isi vand marfa in locuri bine vazute”, crede Fitiu.
Acesta regreta ca producatorii agricoli din zona Apahida-Jucu nu sunt organizati intr-o asociatie care sa le reprezinte interesele si sa le faca ca produsele mai vizibile pe piata. El considera ca locul nu e rau intrucat parcarea din sudul Bisericii „Sfantul Mihail" ofera un spatiu generos. Nu-l deranjeaza ideea ca piata se afla langa o biserica. „De doi ani, in Iasi, curtea Bisericii Toma Cozma gazduieste o piata volanta chiar pe spatiul verde", sustine Avram Fitiu.
Insa organizarea unei piete volante in centrul orasului s-a dovedit mult mai complicata decat se asteptau cei de la Primarie. Dupa ce coalitia UDMR – PDL de la nivel municipal s-a rupt din cauza amplasamentului, aceasta s-a mutat pe platoul Salii Sporturilor, dar nu inainte de o ultima “prezenta” in Piata Unirii. Sambata, pe 13 august, piata volanta a fost organizata tot in Piata Unirii deoarece, conform reprezentantilor municipalitatii, timpul era prea scurt pentru contactarea tuturor producatorilor.

UDMR a rupt coalitia

„Am decis ca nu mai exista nicio coalitie pe plan municipal intre PDL si UDMR. Am constatat ca nu exista acea dorinta ca macar sa recunosti ca poti sa gresesti si ca poti sa renunti la anumite idei. Nu trebuie inteles gresit, nu piata in sine ne deranjeaza, ci procedura prin care s-au luat niste decizii gresite in Cluj-Napoca. Nu am fost consultati nici cand s-a decis montarea placutei Iorga pe statuia lui Matei Corvin, n-am fost consultati cand s-a tinut acel festival Ursus in centrul Clujului, iar curtea bisericii a fost folosita ca toaleta publica”, a declarat Mate Andras in legatura cu motivele pentru ruperea coalitiei la nivel local. Presedintele UDMR Cluj a vorbit in fata pietei volante care s-a organizat in spatele bisericii 'Sfantul Mihail' din centrul municipiului.
Primarul Sorin Apostu a afirmat ca piata nu ar trebui sa fie un motiv de disputa politica, ea fiind facuta pentru ca cetatenii municipiului sa aiba posibilitatea de a vinde si cumpara produse romanesti. Apostu, care este presedinte al PDL Cluj-Napoca, a spus ca din cei 28 de producatori prezenti in piata cinci sunt etnici maghiari, ceea ce este un argument pentru faptul ca targul de produse a avut ca scop ajutarea oamenilor: „Aceasta piata nu este facuta pentru un partid politic, ci pentru cetateni, care cumpara, si pentru producatori, care au unde sa vanda produse romanesti. Este timpul sa aratam un respect pentru cei care ne voteaza si sa lasam la o parte orgoliile politice, mai ales luptele din interiorul partidului, si trebuie sa trecem la fapte pentru oameni. Aceasta piata este o dovada ca ar trebui sa gasim, si sunt dispus sa gasesc, si alte locatii in Cluj-Napoca, pentru a crea astfel de piete”, a declarat edilul.

Piete volante si in cartiere

In ciuda neintelegerilor, Primaria Cluj-Napoca a decis extinderea proiectului si spre cartiere, o lista de propuneri fiind inaintata catre producatori. Variantele sunt zona Hasdeu, zona 7 strazi, Piata Engels, Piata Liebknecht si Piata 14 iulie. “In urma discutiilor cu producatorii din judet, cu cetatenii clujeni, precum si a observatiilor din mass media, municipalitatea a decis extinderea acestui proiect spre cartierele orasului. Astfel, clujenii vor putea cumpara produse agricole proaspete, produse apicole, lactate, la preturi accesibile, in zone care nu beneficiaza de existenta in proximitate a unor piete agroalimentare”, se arata in comunicatul remis presei pe aceasta tema.
Impreuna cu producatorii au fost stabilite si zilele in care ar urma sa aiba loc aceste piete volante.
In cartierul Grigorescu, pe platoul creat in Piata 14 Iulie prin blocarea a doua benzi de circulatie, clujenii au putut achizitiona saptamana trecuta fructe, legume, produse proaspete lactate si din carne direct de la producatorii din judet la preturi accesibile. Potrivit administratiei locale clujene, pietele volante organizate in ultima perioada in Piata Unirii, dar si la Sala Sporturilor s-au dovedit un real succes. "61 de producatori agricoli au vandut fructe, legume, carne, produse din carne si peste viu in piata volanta de pe platoul Salii Sporturilor Horia Demian, organizata sambata, 20 august. Peste 2.500 de clujeni au cumparat produse romanesti proaspete, fapt dovedit si de numarul mare de producatori care si-au epuizat marfa, unii dintre ei chiar inainte de ora 12:00", au informat reprezentantii Biroului mass-media al primariei.
Purtatorul de cuvant al institutiei, Oana Buzatu, a explicat ca numarul de vizitatori a fost contabilizat de politistii locali care au stat la intrarea in piata volanta de la Sala Sporturilor si au efectuat numaratori. "Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul statisticii privind numarul de clujeni – 2.000 – care au trecut pragul primei pietei volante organizate la inceputul lunii august in Piata Unirii. La editia de saptamana trecuta de la Sala Sporturilor comerciantii prezenti au vandut circa o tona de marfa", a spus Buzatu.
Joi, piata volanta organizata in cartierul Gheorgheni a atras 300 de clienti pe ora, mai putini ca in Grigorescu. In total, 44 de producatori si-au vandut marfa in piata volanta amenajata pe strada Unirii, la capatul liniei 3 de troleibuz, in Gheorgheni, potrivit datelor municipalitatii. In fiecare sambata, piata va fi deschisa pe platoul Salii Sporturilor, incepand cu ora 7, potrivit informatiilor publicate de Primaria Cluj-Napoca.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.