(THE GUARDIAN)

Fostul dictator chilian, Augusto Pinochet, a pierdut joi, 26 august, ceea ce ar putea fi considerată ultima rundă a luptei sale de a evita un proces legat de încălcarea drepturilor omului.

Surprinzător, Curtea Supremă din Chile a hotărât, cu nouă voturi pentru şi opt împotrivă, să sprijine decizia unei instanţe inferioare care a ridicat imunitatea lui Pinochet, în vârstă de 88 de ani. Hotărârea acestei instanţe nu mai poate fi contestată.
“Hotărârea precedentă… a Curţii de Apel… este confirmată”, a anunţat pentru presă Juan Cristobal Mera, reporterul delegat al Curţii, în timp ce în afara porţilor, demonstranţii, printre care se numărau şi familiile celor dispăruţi, se adunaseră pentru a sărbători.
Guvernul a apreciat că sentinţa a avut rolul de a deschide drumul pentru investigaţii, demonstrând că “nimeni nu este mai presus de lege”.
Însă un purtător de cuvânt al fostului dictator, generalul în rezervă Guillermo Garin, a afirmat: “Hotărârea aceasta ne-a surprins, ţinând cont de faptul că sănătatea fostului preşedinte nu s-a îmbunătăţit deloc”.
Mai multe rapoarte medicale au dezvăluit că Pinochet suferă de o formă minoră de demenţă. Aceste rapoarte, însă, au fost puse sub semnul îndoielii. Pinochet foloseşte un pacemaker, are diabet şi artrită, suferind şi trei infarcte uşoare din anul 1998.
Ca fost şef de stat, Pinochet a beneficiat de imunitate în faţa acuzaţiilor, dar aceasta a fost contestată de procurorii care au investigat o serie de morţi şi dispariţii ale oponenţilor politici ai fostului dictator, la mijlocul anilor `70.
Hotărârea judecătorească este cea mai recentă dintr-o serie de cazuri ce s-au întins pe perioada ultimilor şase ani, de când un judecător spaniol a încercat să îl aducă în faţa justiţiei din Spania pe fostul general. Pinochet s-a refugiat în Marea Britanie, unde a rămas în arest la domiciliu timp de 17 luni, înainte ca doctorii să declare că el nu poate fi judecat din cauza stării precare a sănătăţii sale, pentru ca apoi să se întoarcă în Chile.
Imunitatea i-a mai fost ridicată o dată, când a fost investigat în legătură cu crimele săvârşite de un grup cunoscut drept “caravana morţii” în anul 1974, dar respectiva hotărâre a fost anulată la apel, pe motiv că ar fi suferit de “o uşoară demenţă”.
Dar afirmaţia că ar suferi de demenţă, cauzată de o serie de infarcte, a fost contrazisă de propria-i luciditate. Recent, a acordat un interviu lung şi cât se poate de coerent unui post de televiziune anti-Castro din Miami, pentru a sărbători 30 de ani de la venirea sa la putere.
Statutul său din Chile a mai fost afectat şi de un comitet al Senatului Statelor Unite care a descoperit luna trecută faptul că Pinochet deţinea 8 milioane de dolari în conturi din alte ţări.
“Descoperirea conturilor bancare secrete a definitivat nu numai imaginea lui Pinochet, dar şi pe cea a măsurii în care sunt respectate drepturile omului în Chile şi a armatei, care voia să îşi prezinte guvernul ca fiind unul onest şi intransigent”, afirmă Manuel Cabieses, directorul ziarului Punto Final. “Este clar că nu va face închisoare şi că nu va fi pedepsit pentru atrocităţile comise, dar nu există nici o îndoială că va rămâne o problemă majoră pentru justiţia din Chile”, apreciază Cabieses.
Însă Lorena Pizzaro, care conduce o asociaţie a rudelor victimelor regimului dictatorial, a comentat pentru Reuters: “Pinochet trebuie să fie judecat. Trebuie să plătească pentru toate crimele de care este responsabil. Aceasta trebuie să fie acea posibilitate de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care încalcă drepturile omului”.
Există peste 100 de capete de acuzare împotriva lui Pinochet, adunate de Curţile pentru Drepturile Omului între anii 1973 şi 1990.

Ioana Văcărescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.