Săptămâna trecută, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene condus de Marcel Boloș, au fost redirecționați 500 de milioane de euro din cadrul POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) către POC (Programul Operațional Competitivitate). Mai concret, banii destinați infrastructurii feroviare și rutiere vor fi cheltuiți pentru ajutorarea firmelor intrate în impas din cauza crizei economice.
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene ”450 de mil. euro transferati in cadrul POC 2014 – 2020, din alocarea UE (FEDR) de 1,258 mil. – aferenta POIM, AP 2 Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, OS 2.1 Cresterea mobilitatii pe reteaua rutiera TEN-T si OS 2.7 Cresterea sustenabilitatii si calitatii transportului feroviar.
– 50 mil. euro transferati din FC in FEDR, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 138/2020 si realocati catre POC, din alocarea UE (FC) de 150 mil. – aferenta POIM, AP 7 Cresterea eficientei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare in orasele selectate, OS 7.2 Cresterea eficientei energetice in sistemul centralizat de furnizare a energiei termice in Municipiul Bucuresti”, arată oficialii.
Din nefericire, ministerul nu poate da explicații concrete vizavi de utilizarea fondurilor mutate. ”Daca la momentul deciziei (initiale de mutare a fondurilor n.red.), s-a considerat că Programul Operational Regional (POR 2014-2020) poate răspunde nevoii de finantare a IMM-urilor, totusi, in contextul exceptional generat de actuala criza de sanatate publica ce afectează in mod semnificativ economia României, inclusiv prin deficitele grave de lichiditati cauzate de majorarea brusca a investitiilor publice care sunt necesare in sistemele de sanatate si in alte sectoare economice, s-a constatat, la nivelul Guvernului, ca Programul Operational Competitivitate (POC 2014-2020) poate raspunde necesitatii de a se interveni eficient pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19 prin schemă de grant pentru capitalul de lucru”, se arată în răspunsul MFP publicat de romaniacurata.ro.
Trebuie menționat faptul că Societatea Academică din România (SAR) este membru în comitetele pentru monitorizarea atât a POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), de unde pleacă cele 500 de milioane de euro, cât și a POC (Programul Operațional Competitivitate), locul unde fondurile sunt mutate.
Un viitor IT-ist: cum duce boc orașul spre culmile bunăstării:
https://clujulnou.blogspot.com/2020/06/un-viitor-it-ist-cum-insamanteaza-mult.html