Scandalul privind terenurile din statiunea pomicola Palocsay este departe de a se rezolva. Este foarte posibil ca în spatele “afacerii” Palacsay sa se ascunda interesele meschine ale politicii clujene. Satenii sunt revoltati de situatia de facto. Primarul din Feleacu este suspectat ca s-ar folosi de interesele liberale pentru a obtine anumite avantaje în comuna

Chiar daca au trecut mai bine de 18 ani de la Revolutia din decembrie  1989, nici pâna în momentul de fata situatia terenurilor preluate abuziv de catre regimul comunist nu s-a rezolvat în totalitate. Chiar daca de-a lungul acestor 18 ani s-au elaborat mai multre acte normative care aveau ca obiect legea funciara, fie din cauza lacunelor din respectivele acte fie din cauza aplicarii proaste a legilor o buna parte din terenurile nationalizate nu au intrat nici pâna acum în posesia vechilor proprietari. O asemenea situatie se înregistreaza în comuna Feleacu, terenurile vizate fiind cele situate pe amplasamentul statiunii pomicole Palocsay.

“Interese” pentru meri

Situatia de la statiunea pomicola Polascay este mult mai complicata decât ar putea parea la prima vedere. Cele aproape 700 de hectare care constituie ferma pomicola pot fi considerate o adevarata mina de aur pentru ”baietii destepti” din constructii. În conditiile în care în Cluj-Napoca terenurile pentru constructii sunt pe terminate, viitorii investitorii se orienteaza spre alte locatii care nu au fost exploatate pâna acum. Un asemenea caz poate fi ferma pomicola Palocsay. Amplasamentul si intinderea statiunii fac din respectiva zona un punct de interes pentru potentialii investitori care ar face aproape orice pentru a pune mâna pe terenurile cu pricina, inclusiv implicarea politicului pentru tergiversarea acordarii terenurilor satenilor îndreptatiti. În conditiile în care în momentul de fata o buna parte din felecani au vândut ternurile care le apartineau înainte de colectivizare, este foarte posibil ca anumiti oameni influenti sa tergiverseze acordarea titlurilor de proprietate pentru a pune mâna pe terenuri mult mai ieftin. Or, în momentul în care în respectiva zona un metru patrat de teren se vinde si cu 30 de euro, adica cu mult sub pretul pietei, câstigurile vor fi substantiale pentru viitorii proprietari. Mai mult decât atât, în momentul de fata în Polacsay nu mai lucreaza nimeni, ferma fiind lasata în paragina. În conditiile în care ferma are aproape 700 de hectare, productia de fructe era una impresionanta, putând aduce bani frumosi institutiei care o administra. Totusi, din cauza situatiei juridic neclare a terenului nimeni nu poate beneficia, cel putin deocamdata, de roadele respectivul teren. Primaria municipiului Cluj-Napoca nu poate administra livada din cauza situatiei juridice. La fel, nici felecanii nu pot sa-si cultive pamântul pentru ca doar teoretic acesta le apartine. În aceste conditii, livada ramâne în paragina, iar când situatia terenului se va clarifica, pomii vor fi practic inutilizabili.   

Uioreanu, rege peste Polacsay

În perioada comunista statul a nationalizat o buna parte din ternurile României. Dupa Revolutia din decembrie 1989 s-a început retrocedearea terenurilor nationalizate catre fostii proprietari. Totusi, sunt cazuri în care nici pâna în momentul de fata terenurile nationalizate nu au reintrat în administrarea vechilor proprietari. Un asemenea caz se înregistreaza în comuna Floresti din judetul Cluj. În urma actelor normative elaborate în perioada de dupa revolutie, mai toti proprietarii terenurilor din statiunea pomicola Palocsay si-au revendicat terenurile. Totusi, de la aproape 18 ani de la Revolutie, doar anumiti felecani au intrat în posesia terenurilor, acestia fiind sprijiniti, conform surselor noastre, de catre politicieni influenti. Din informatiile noastre unul din cei care a reusit sa obtina un titlu de proprietate pentru terenul detinut în ferma Palocsay este chiar primarul comunei Feleacu Tantau Ioan. Din surse demne de luat în considerare am aflat ca primarul Tantau a fost racolat de liderul PNL Cluj, Horia Uioreanu, el primind în schimbul trecerii la actualul partid de guvernamânt, printre altele, si un mic ajutor pentru obtinerea titlului de proprietate mult visat. Situatia din Feleacu a “luat foc” în toamna anului trecut când mai multi sateni au organizat ample manifestari de protest prin care cereau sa se urgenteze acordarea terenurilor confiscate de catre regimul comunist. Pentru a aplana un posibil conflict, la fata locului a venit fostul prefect Alin Tise care a promis ca va face tot posibilul pentru a rezolva aceasta situatie. Totusi, nici pâna în momentul de fata situatia de la Palocsay nu tinde spre rezolvare.

Nici gura nu-i miroase…

Primarul comunei Feleacu, Tantau Ioan a declarat ca a facut tot ce i-a stat în putinta pentru a clarifica situatia de la ferma pomicola. ”În 1991 felecanii au facut cereri de punere în posesie la Primaria comunei Feleacu, extrasele de carte funciara fiind pe Feleacu. În acel moment ei nu aveau de unde sa stie ca terenul apartine de municipiul Cluj-Napoca. În acea perioada vechii proprietari au ramas un fel de actionari la statiunea pomicola Palocsay si primeau dividente, mere, tiuca, aceasta situatie ar fi durat pâna în momentul în care terenul ar fi fost restituit. Dupa anul 2000 nu au mai primit dividente. Având în vedere ca este o lucrare foarte grea s-a amânat tot timpul. S-au facut doua trei încercari pâna acum, dar mare rezultat nu a avut cauza principala a fost lipsa specialistilor. Conform Legii Nr. 2/1968 terenul apartinea comunei Feleacu. Dar a aparut ordinul 1000 din anul 2000 prin care o buna parte din teren trecea în administrarea Primariei municipiului Cluj-Napoca. Din totalul de aproape 700 de hectare câte avea ferma  Palocsay, Primaria Feleacu mai are doar 16 în administrare, restul fiind în administrarea municipalitatii clujene. Pe aceste 16 hectare am dat ceva tituluri de proprietate, iar în urmatoarea perioada vom mai acorda si altele. Vina pentru ca oamenii nu au fost pusi în posesie apartine tuturor si nimanui. Primaria Cluj-Napoca este vinovata ca nu a pus în posesie, dar ei au încercat sa puna în posesie, dar nu au reusit mare lucru. Acum exista o firma din Timisoara care a câstigat o licitatie pentru masurarea terenului, dar nu stiu când se apuca, e si vremea asta proasta. Ideea e ca se pierd o multime de bani. Daca oamenii ar fi fost pusi în posesie s-ar putea încasa bani din impozite, bani care ar merge la buget. Asa, livada ramâne în paragina, nu se platesc impozite, nimeni nu câstiga”, a încheiat Tantau Ioan.            

Mergem pâna la Strasbourg

Locuitorii din Feleac se declara extrem de nemultumiti de situatia terenurilor din Palocsay, afirmând ca vor face tot ce le sta în putinta pentru a reintra în posesia terenurilor. ”Nu cred ca se va rezolva curând situatia de la Palocsay. Si-asa cred ca jumatate din teren e vândut deja. Am auzi ca mai cumpara cineva lânga Aroma, ceva fotbalist mare. Oamenii au vândut fara titlu de proprietate. Au vândut cu promisiune de vânzare-cumparare si cu un avans destul de serios. Deocamdata stiu ca s-a vândut foarte mult teren si continua sa se vând si mai mult. Nu mai au rabdare oamenii. S-au plimbat atâta amar de vreme sa-si recupereze terenurile si s-au saturat. Au venit mai multi oameni si au cumparat. Ce vor face cu terenul când o sa fie al lor, asta nu stiu. Si eu am vrut sa-l vând. Am primit 35 euro pe metrul patrat de teren. Mai stau putin si daca nu se rezolva îl da si eu. Îs multe chestii ilegale aici. Uitati-va, restaurantul Aroma a fost construit pe terenul oamenilor, fara ca ei sa vânda terenul sau macar sa îsi dea acordul. Eu ma întreb cum au putut ei sa construiasca daca nu are nimeni titlu de proprietate pentru terenurile din livada?  Acolo a fost o mânarie foarte mare. S-a constituit o asociatie în care au intrat majoritatea celor pagubiti si nu ne lasam pâna când nu ne vedem terenurile înapoi. Mergem pâna la Strasbourg daca trebuie”, a spus un satean nemultumit.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.