Poliţiştii clujeni, în colaborare cu celelalte structuri de ordine publică din judeţul Cluj, acţionează în sistem integrat în vederea menţinerii ordinii şi liniştii publice.Activităţile sunt desfăşurate  în conformitate cu măsurile stabilite în Planul general de acţiune al M.A.I. „STRADA 2009” pentru asigurarea unui climat de siguranţă civică şi crearea cadrului operaţional necesar desfăşurării activităţilor specifice pentru diminuarea fenomenului infracţional.
 
În perioada 23 februarie 8 martie, la nivelul judeţului Cluj au fost organizate acţiuni preventiv-reactive, în mediile, locurile şi zonele de interes operativ, fiind folosite efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj şi Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.
Au fost organizate acţiuni punctuale, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, în special a infracţionalităţii stradale, cu participarea unor efective mărite: poliţie, jandarmerie, poliţia primăriei. S-a acţionat atât în mediul rural, în mun. Cluj-Napoca, Turda, Dej, Gherla, Câmpia-Turzii, oraş Huedin, cât şi în cele 75 localităţi rurale.
Media zilnică a forţelor de ordine publică care au acţionat în stradă a fost de 587, din care 362 de poliţişti, 196 de jandarmi şi 29 alte forţe.
Au fost organizate 19 razii, 2.398 de acţiunişi controale şi 163 de măsuri de ordine.
S-a urmărit eficientizarea măsurilor întreprinse de către structurile de ordine publică, creşterea capacităţii de acţiune, reducerea timpului de răspuns la solicitarea cetăţenilor sau la producerea unor evenimente. Poliţiştii au intervenit la 2.144 de evenimente, 1.446 fiind semnalate prin numărul de urgenţă 112.
Datele statistice relevă o îmbunătăţire a activităţii de constatare, iar în ceea ce priveşte criminalitatea sesizată, se observă că în această perioadă pe raza de competenţă nu a fost comisă nicio infracţiune cu mare violenţă (omor, tentativă de omor, lovituri cauzatoare de moarte, ultraj). În această perioadă au fost sesizate 277 infracţiuni, din care 52 stradale. Poliţiştii au constatat 346, din care 155 au fost în flagrant.
Au fost prinşi 246 de suspecţi de infracţiuni şi au fost identificaţi 134 de suspecţi în cauze cu autori necunoscuţi şi au fost prinşi 14 urmăriţi naţional.
Poliţiştii au aplicat 7.111 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.18 milioane lei, 1.337 sancţiuni fiind aplicate la Legea 61/ 1991. Au fost aplanate 327 de stări conflictuale.
De asemenea au fost continuate acţiunile privind controlul societăţilor de pază, verificarea măsurilor de protecţie implementate  la bănci, case de schimb valutar şi de  asigurare a transporturilor de valori, asigurarea climatului de siguranţă publică în zona şcolilor.
Dispozitivele de ordine şi siguranţă publică din localităţile urbane, în special cel din municipiul Cluj-Napoca, a fost adaptat permanent în funcţie de evoluţia situaţiei operative. S-a avut în vedere atât suplimentarea dispozitivelor prin crearea patrulelor mixte Poliţie-Jandarmerie, cât şi dispunerea acestora în zonele de risc criminogen identificate.
„Poliţiştii clujeni sunt pregătiţi să aplice cu fermitate legea atunci când situaţia o impune, să asigure o intervenţie rapidă atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unei fapte antisociale, să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta climatul de ordine şi linişte publică. În realizarea activităţilor preventive se va asigura cooperarea cu efectivele de jandarmi şi poliţie comunitară”, se arată într-un comunicat de presă remis de biroul de relaţii cu presa al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj.
 
(S.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.