Politia Locala a inceput vânatoare de cersetori

Odata cu venirea primaverii, in fiecare an in municipiul Cluj-Napoca fenomenul cersetoriei ia amploare, majoritatea pietelor publice fiind invadate de cei care apeleaza la mila publica. Gazeta de Cluj a incercat sa obtina date cu privire la efectivul de politisti locali alocat de catre Primarie pentru a asigura paza obiectivelor turistice pentru acest an, precum si statistici referitoare la numarul cersetorilor si sanctiunile care se iau impotriva lor.

A inceput sezonul la cersit

Conform datelor puse la dispozitia Gazetei de Cluj de catre oficialii Primariei, in perioada 01.01-21.03.2012, s-au desfasurat actiuni pentru limitarea fenomenului cersetoriei pe raza municipiului  Cluj-Napoca. La actiuni au participat politisti locali din cadrul Serviciului Ordine si Siguranta Publica, scopul acestora fiind limitarea fenomenului cersetoriei pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit repezentantei biroului Mass Media a Primariei, Iulia Persa,  in urma actiunilor intreprinse de catre politistii locali in acest an  au fost depistate 294 persoane adulte care apelau la mila publica, din care 4 minori, in urma carora s-au incheiat 63 procese verbale de constatatre a contraventiei in valoare de 8650 lei. Cum un numar mare dintre cerletori nu sunt de origine din municipiul Cluj, persoanele din alte localitati sunt conduse la gara, unde in colaborare cu Politia Transporturi Feroviare sunt transportate spre localitatile de domiciliu, iar minorii si mamele cu copii sunt conduse la Adapostul de zi si de noapte “Arlechino”, apartinând Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Pe lânga cersetorii locali, persoanele depistate ca apeleaza la mila publica provin din localitati apartinând judetului Cluj (Turda, Câmpia Turzii, Martinesti, Apahida, Baciu),  dar si judetele limitrofe judetului Cluj, respectiv din Alba (Teius, Alba-Iulia), Mures, Salaj (Dragu, Cuzaplac, Voievodeni).

Campania de eradicare a fenomenului cersetoriei continua având in vedere faptul ca in urma actiunilor intreprinse numarul persoanelor care apeleaza la mila publica a scazut fata de anul 2011, când media era 4-5 persoane pe zi, la o medie de 3-4 persoane/zi in anul 2012. Politia Locala are un plan-cadru de cooperare cu politia municipiului pe linia eradicarii fenomenului cersetoriei. In planul de patrulare sunt cuprinse arterele principale ale municipiului Cluj-Napoca – B-dul 21 Decembrie 1989, Calea Motilor, B-dul Eroilor, str. Memorandumului, str. Napoca, Str. Regele Ferdinand, str. Horea, pietele Avram Iancu, Unirii, Mihai Viteazul, Lucian Blaga si parcurile Central, I.L. Caragiale, Stefan cel Mare. In zona centrala a municipiului se actioneaza cu 4 politisti locali organizati in 2 patrule mobile, iar in cartierele municipiului actioneaza patrulele pedestre de ordine publica.

Cersitul in Europa

Desi pare o problema tipica româneasca, cersitul este bine reprezentat si in Europa de Vest. Autoritatile din Marea Britanie au descoperit ca tot mai multi oameni ies la cersit pentru a-si rotunji veniturile in timpul crizei financiare. Oamenii legii au retinut intr-o actiune 20 de cersetori. Dupa ce i-au verificat, politistii au realizat ca toti au o casa si un serviciu, conform Daily Mail. Britanicii retinuti lucreaza de la 9 la 17 si isi petrec orele de dupa program imbracati cu haine vechi si cerând maruntis. Una dintre persoanele retinute a recunoscut chiar ca cerseste pentru ca vrea sa isi schimbe mobila de bucatarie.

Autoritatile finlandeze estimeaza ca orasul Helsinki este invadat de un val de cersetori de etnie roma, in special din Romania. Desi Ministerul finlandez de Interne pregateste o serie de masuri pentru a combate acest fenomen, relativ nou in Helsinki, cersetorii straini din capitala finlandeza afirma, in continuare, ca Helsinki este cel mai profitabil oras din toata Europa.

In Italia , parerile cu privire la masurile ce trebuiesc luate pentru combaterea cersetoriei sunt diferite. Doua dintre orasele cele mai cautate de turisti din Italia, Venetia si Florenta, au interzis cersetoria, pentru a combate exploatarea si extorcarea celor care sunt constrânsi de altii sa cerseasca, Vaticanul este insa mult mai tolerant. Responsabilul Vaticanului pentru justitie si imigranti, cardinalul Renato Martino, sustine ca masurile impotriva cersetoriei, adoptate de mai multe orase italiene, sunt "inacceptabile", subliniind ca cersetoria este un drept uman fundamental.

Chiar daca in domeniul cersitului noi suntem de obicei exportatorii, mai au loc si exceptii. Pe data de 20 mai 2010 Inspectorii Politiei Comunitare si agentii Sectiei 3 de Politie, insotiti de jandarmi, au desfasurat o actiune pentru depistarea persoanelor care practica cersetoria, a celor fara adapost, precum si a altor infractori. In urma acestei actiuni au fost identificate sapte persoane, dintre care o doamna de nationalitate franceza.
 
Obligatiile Politiei Comunitare

–         asigura paza obiectivelor si bunurilor de interes public stabilite de consiliul local;
–         participa la asigurarea masurilor de ordine cu ocazia manifestarilor publice, organizate de primarie;
–         intervine la solicitarea cetatenilor pentru aplanarea starilor conflictuale, rezolvarea unor cazuri sociale;
–         constata contraventii si aplica sanctiuni contraventionale la normele privind convietuirea sociala, stabilite prin legi sau hotarari ale consiliului local;
–         ia masuri de imobilizare si predare la unitatile de politie a infractorilor prinsi in flagrant;
–         sprijina unitatile de politie in activitatile de depistare a persoanelor care se sustrag urmaririi penale sau executarii pedepselor, precum si a persoanelor disparute;
–         controleaza respectarea normelor legale privind afisajul public;
–         asigura insotirea si protectia reprezentantilor primariei si altor persoane cu functii in institutiile publice locale la executarea unor controale sau actiuni, precum si pentru punerea in executarea a unor hotararii judecatoresti sau decizii ale primarului emise in litigii care privesc primaria;
–         actioneaza impreuna cu politia locala, jandarmeria, inspectoratele locale pentru situatii de urgenta si alte autoritati prevazute de lege la activitati de salvare si evacuare a persoanelor si bunurilor periclitate de incendii, explozii, avarii, accidente, epidemii, calamitati naturale si catastrofe;
–         verifica si solutioneaza sesizarile asociatiilor de proprietari privind savarsirea unor fapte prin care se incalca normele legale, altele decat cele cu caracter penal.
–         asigura supravegherea parcarilor auto aflate pe domeniul public sau privat al primariei, a zonelor comerciale si de agrement, parcurilor, pietelor, cimitirelor si a altor locuri din administrarea primariilor stabilite prin planurile de paza si ordine publica;
–         asigura, contra cost, paza unor obiective pe baza de contracte de prestari servicii;
–         asigura ordinea publica, la solicitare, in interiorul scolilor, gradinitelor, unitatilor sanitare;
–         executa verificari si controale pe linia evidentei populatiei si respectarii regimului domicilierii;
–         controleaza cartile de imobil;
–         indeplineste alte atributii stabilite prin legi sau hotarari ale consiliului local.

Andrei Tomos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.