În planul de management care nu mai e disponibil pe site-ul spitalului…. , Claudia Gherman își propunea, printre altele, să implementeze o politică de resurse umane menită să genereze un climat de siguranță în rândul angajaților. Pentru aceasta, își propunea să analizeze situația posturilor și să evalueze performanțele profesionale ale tuturor angajaților, și, pe deasupra, să elaboreze o procedură pentru integrarea noilor angajați. 

Sigur pe hârtie inițiativa e laudabilă. Însă, așa cum ne-a obișnuit, Claudia Gherman spune una și face alta. Concret, conform informațiilor primite cu foarte mare dificultate de la reprezentanții spitalului, putem constata că fondul de salarii, deci cheltuielile brute  cu resursele umane la SCJU au crescut semnificativ de la 272,2 milioane lei la 355,5 milioane lei. In conditiile in care numarul pacientilor externati in spitalizare continua a scazut de 57.040 la 40. 958. 

Pe măsură ce numărul angajaților crește semnificativ (de la 3.194 în 2019 la 3.551 în 2021!) numărul pacienților a scăzut semnificativ, în 2021 înregistrându-se cu 17.000 de internări mai puțin decât în 2019.

Pe de altă parte, profitând de posibilitatea angajărilor directe făcute în starea de alertă, fără concurs, în ultimii doi ani apar încă 400 de angajați noi în spital! Fără să mai punem la socoteală posturile scoase la bătaie în acest an, spre sfârșitul stării de alertă! 

În schimb, managementul „transparent” al Claudiei Gherman când e vorba de resurse umane se vede perfect în cazul integrărilor clinice. Este mai mult decat evident ca principala preocupare a doamnei Gherman si a noului CA a fost angajarea medicilor cu integrarea clinică. Integrarea clinica presupune ca medici, cadre didactice angajați ai UMF, sa fie angajati fara concurs ai spitalului. Exista sectii unde era necesar sa fie angajati personal cu integrare clinica dar in cele mai multe cazuri nu erau necesare aceste integrari cu atat mai mult cu cat fiind pandemie cursurile universitare erau online iar numarul pacientilor a scazut semnificativ. În anul 2019 nu s-a acordat nicio integrare clinică, însă în 2020, odată cu instalarea unui Consiliu de Administrație USR ist, se acordă 18 integrări clinice și 21 de integrări în 2021. La stat are balta peste !!! Ce înseamnă asta în bani? Simplu. Asa cum am mai precizat, fondul de salarii al spitalului, conform datelor primite de la spital, a crescut de la 272 milioane de lei in 2019 la peste 355 milioane de lei in 2021. 

Toate acestea vin în contextul în care indicatorii de performanță ai spitalului se află în cădere liberă. A scăzut rata de utilizare a paturilor, care era aproape 70% în 2019, și a ajuns să fie puțin peste 50 % în 2021. Un alt indicator de performanță important pentru orice spital este numărul mediu de bolnavi externați de fiecare medic. Și acest indicator se deteriorează: de la 275 de bolnavi externați anual/ medic în 2019 s-a ajuns la 229 în 2021. 

Rezumând, managementul „performant” al Claudiei Gherman a însemnat scăderea numărului de pacienți internați cu 28%, în timp ce salariile încasate au crescut cu peste 83 milioane de lei! 

În loc de concluzie, lansăm doar o întrebare. Cum se poate ca, după o vizită inopinată a deputatului Emanuel Ungureanu la SCJU în vara anului trecut, au fost CREATE, din senin, posturi vacante în secția de Dermatologie, acolo unde soția lui Emanuel Ungureanu încerca de ani buni să obțină un post călduț de integrare clinică? 

Nu mai pomenim, firește, că în secția mai sus amintită s-au internat, în 2019 peste 1.000 de pacienți, iar în 2021 abia 660, iar media paturilor în funcțiune la nivelul secției a scăzut de la 31 (2019) la 28 (2021).  

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.