Febra imobiliara a atins apogeul în România, unde cea mai mica parcela de teren este pusa în vânzare la preturi enorme, în timp ce speculatiile funciare si interesele politice merg adeseori împreuna.

În Bucuresti, metrul patrat de teren costa 300 de euro în zonele periferice sarace si pâna la 5.000 de euro în zona rezidentiala Primaverii, fostul cartier al nomenclaturii comuniste.

Dar, în timp ce terenurile din capitala sunt foarte rare, constructorii vizeaza din ce în ce mai mult comunele limitrofe. "În zona metropolitanaexista multe terenuri disponibile si, desi preturile au crescut, acestea sunt în continuare accesibile", a declarat pentru AFP presedintele Asociatiei române a agentiilor imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu.

"Bucurestenii se confrunta cu dificultati în momentul de fata în a se stabili în afara capitalei din cauza infrastructurilor insuficiente, dar pentru constructori singura optiune este iesirea din Bucuresti daca vor sa dezvolte proiecte rezidentiale", a adaugat ea.

Aceasta zona este vizata, de asemenea, de speculantii imobiliari, care vad în ea ocazia de a se îmbogati negociind cu statul indemnizatiile de expropriere pentru o cauza de utilitate publica. Astfel, anuntul construirii unei noi centuri a Bucurestiului si a unei autostrazi care va lega capitala de Brasov a generat o explozie a preturilor în aceasta zona.

Situata la nord de Bucuresti, pe traseul viitoarei autostrazi, "Moara Vlasiei a fost teatrul unei veritabile batalii pentru cumpararea de terenuri, pretul ridicându-se de la trei euro la 100 de euro metrul patrat", a declarat Cleciu. "Chiar daca exista un risc, deoarece traseul se poate schimba, cei care cumpara suprafete mari au întotdeauna de câstigat", apreciaza ea. Pe de alta parte, potrivit analistilor, afacerile imobiliare si cele politice sunt din ce în ce mai legate unele de celelalte, pâna în punctul în care "interesele imobiliare au constituit miza campaniei pentru alegerile municipale", al caror prim tur a avut loc duminica, subliniaza sociologul Cristian Pârvulescu. "Exista riscul ca primarii alesi la acest scrutin sa fie marionetele acestor grupuri", apreciaza el.

Satul Stefanesti, situat la 30 de kilometri nord-est de Bucuresti, pare sa ilustreze aceasta tendinta în timp ce, potrivit zvonurilor, cei doi principali candidati la primarie nu au ezitat sa cumpere voturile pentru a-si asigura victoria, provocând busculade fara precedent între sustinatorii lor în ziua votului.

Miza este un teren de 300 de hectare, evaluat la 300 de milioane de euro, situat în apropierea viitoarei autostrazi si doua mari ansambluri rezidentiale, dezvoltate de compania spaniola Fadesa si de cea turca Opus Projects si estimate la un pret total de peste doua miliarde de euro.

Aceasta febra imobiliara s-a raspândit si în alte orase, cum ar fi Timisoara sau Cluj, ale caror comune limitrofe cunosc un extraordinar avânt gratie intereselor constructorilor si investitorilor dornici de a-si dezvolta proiectele. Astfel, de la sosirea companiei finlandeze Nokia la Jucu, în apropiere de Cluj, preturile terenurilor au crescut, în timp ce batalia electorala s-a intensificat, candidatii utilizând toate mijloacele pentru a-si atrage electoratul. "În ultimele saptamâni, toti candidatii au intrat de mai multe ori pe usa mea pentru a-si lauda proiectele si pentru a-si critica adversarii. În 2004, acest lucru nu s-a întâmplat", povesteste Lucian, un locuitor din Jucu. (A.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.