Sursa foto: Foaia Transilvania

La data de 17 aprilie poliţiştii clujeni au iniţat o acţiune de promovare a unui mediu sigur în zonele pietonale şi de conştientizare a riscurilor la care participanţii la trafic precum bicicliştii, trotinetiştii şi pietonii se expun nerespectând regulile de circulaţie care li se adresează.

În acest sens, polițiștii din cadrul secțiilor urbane 1-7, Biroului Rutier, secțiilor rurale Apahida, Baciu și Florești, cu sprijinul polițiștilor locali clujeni au derulat activități specifice în rândul participanților la trafic.

În urma acestora au fost legitimate 286 de persoane și au fost aplicate 160 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 32.000 de lei, 30 pentru pietoni și conducători de biciclete sau trotinete.

Recomandările polițiștilor clujeni pentru pietoni:

  • să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea de pietoni) şi la culoarea verde a
  • semaforului electric, acolo unde există;
  • să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea de pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele
  • sunt oprite înaintea marcajului pietonal;
  • să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;
  • să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament, să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia;
  • pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili;
  • să nu traverseze prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie;
    copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele.

Angajarea pietonilor în traversarea drumului public pe culoarea roșie a semaforului electric destinat acestora, precum și traversarea prin loc nepermis constituie contravenție și se sancționează cu amendă cupinsă între 330 și 495 de lei, conform O.U.G. 195/2002.

De asemenea, se interzice conducătorilor de biciclete sau trotinete să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilorîn timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă. În caz nerespectării acestei obligații pot fi sancționați cu amendă cupinsă între 660 și 825 de lei conform O.U.G. 195/2002.

Citește şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.