În timp ce echipajele de poliţie au restricţii la carburant, parlamentarii români pot consuma până la 500 de litri de combustibil pe lună. Potrivit deputatului Mircea Giurgiu, un parlamentar poate deconta benzină de 2000 lei pentru deplasările în teritoriu, în timp ce o maşină de poliţie care trebuie să patruleze prin oraş este alimentată cu mai puţin de 200 de lei. În acest context, nu de puţine ori poliţiştii sunt nevoiţi să meargă la intervenţii… pe jos.

În ultima vreme, numărul patrulelor auto ale Poliţiei Rutiere a scăzut din cauza cotei reduse de benzină. Astfel, multe maşini de Poliţie au fost „trase pe dreapta” din cauza lipsei de carburant. Deoarece bugetul nu le ajunge şi pentru a umple rezervoarele maşinilor, poliţiştii sunt nevoiţi să „meargă la pas”.

Mersul pe jos…

Criza financiară a lovit toate instituţiile statului, printre care şi Poliţia Română. Pentru obişnuitele patrulări prin oraş, agenţii nu au altă alternativă decât să lase maşina deoparte şi să facă mai multă mişcare fizică. Cotele de carburanţi pentru maşinile poliţiei au scăzut foarte mult, lucru care a dus la nemulţumirea poliţiştilor. Astfel, dacă la începutul anului patrulele de Poliţie erau văzute la fiecare colţ de stradă, atât ziua, cât şi noaptea, în prezent, maşinile de poliţie sunt întâlnite tot mai rar. Problema se pune în cazul în care se comite o infracţiune, cum va reuşi poliţiştul care este lipsit de maşină să prindă infractorul care, cel mai probabil, va apăsa pedala de acceleraţie a unui autovehicul.

Legea împotriva poliţiştilor

Cu toate că lipsa de combustibil a autovehiculelor Poliţiei preocupă autorităţile locale, care ar dori să îi ajute, prevederile legale îi împiedică pe aceştia să recurgă la astfel de metode. Dacă până acum câţiva ani, legislaţia permitea Consiliilor Judeţene sau Primăriilor să aloce bani de la bugetul propriu în vederea achiziţionării de combustibil pentru maşinile Poliţiei, în prezent, acest lucru nu mai este posibil. Singura soluţie este aceea ca Inspectoratul General de Poliţie să repartizeze fiecărui judeţ o cotă de carburant mai mare, ceea ce este puţin probabil, din cauza bugetului scăzut şi a crizei financiare cu care se confruntă România.

Parlamentarii „se scaldă” în benzină

Lunar, fiecare parlamentar are dreptul la combustibil în valoare de 2.000 lei, adică aproximativ 500 de litri. În tot acest timp, o secţie de poliţie care are în dotare şase maşini, primeşte o cantitate de trei ori mai mică faţă de cea a parlamentarului. Dacă până acum, o secţie de poliţie primea aproximativ 1.000 de litri de combustibil pe lună, acum se mai dau doar două sute de litri. Posibilitatea ca poliţiştii clujeni să rămână cu maşinile în mijlocul intersecţiilor este una destul de mare. În timp ce parlamentarii se bucură de cantitatea mare de combustibil pe care o primesc de la stat, poliţiştilor li s-a micşorat „porţia” de benzină, fiind uneori nevoiţi să scoată bani din propriul buzunar pentru a alimenta rezervorul maşinilor. Practic, poliţia clujeană are zilele numărate în condiţiile în care nu mai sunt bani pentru plata utilităţilor, a expertizelor judiciare şi a combustibilului. „Nu există o anumită cotă pe care o primim pentru carburanţi. În funcţie de operaţiunile pe care poliţiştii le au, aşa primim şi benzină. Este adevărat că nu primim combustibil la discreţie, dar, până în acest moment, nu a fost periclitată nicio intervenţie. Nu se ştie, însă, cum va fi situaţia pe viitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Gina Pop. Deoarece banii de la Ministerul de Interne nu mai apar, oamenii legii au acumulat datorii la plata utilităţilor. Criza se face simţită tot mai mult şi în această instituţie, deoarece poliţiştii care beneficiau de bani pentru chirie vor fi chemaţi în localităţile de domiciliu. Orele suplimentare nu vor mai fi plătite, primele de concediu nu se mai dau, iar Poliţia Română va rămâne, probabil, în cel mai scurt timp, fără oamenii legii.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.