Fotografie de GhitaB27 pe Pixabay.com 

De câțiva ani, Cluj-Napoca se află printre cele mai poluate orașe, nu doar din România, ci și din Europa. Responsabilitatea este atât a populației, cât și a societăților comerciale care, prin diverse activități, contribuie la poluarea aerului. Cu toate acestea, firmele sunt cele care pot lua măsuri importante de reducere a nivelului poluării prin simplul fapt că acțiunile lor sunt mai vizibile și pot avea un aport mai mare la sănătatea populației și naturii.

Dacă ai o firmă și nu știi ce măsuri ai putea adopta pentru ca tu, angajații și familia ta să beneficiați de un aer mai curat, ajutând în același timp și populația, iată mai jos trei  metode utile de contribuție la reducerea poluării.

Cum pot ajuta firmele din Cluj-Napoca la reducerea poluării 

1.  Folosirea autovehiculelor electrice sau hibride

Unul dintre principalele motive pentru care poluarea este foarte ridicată în orașele din întreaga țară, nu doar în Cluj-Napoca, este utilizarea vehiculelor cu combustibili fosili. Dacă pentru populație tranziția la mijloace mai ecologice este mai dificilă, pentru companii, în special cele din sectorul transporturilor, aceasta poate reprezenta o schimbare care, treptat, va duce la îmbunătățirea calității aerului. De asemenea, schimbarea orelor de aprovizionare sau alte măsuri asemănătoare pot fi la fel de utile în acest context.

2.  Utilizarea unor servicii specializate precum cele de consultanță de mediu

Realizarea unui plan de reducere a poluării este o metodă la care firmele din Cluj-Napoca pot apela pentru a contribui în mod activ la reducerea poluării. În acest fel, nu doar că își vor ajuta orașul în care activează, ci vor respecta și legislația de care trebuie să țină cont.

Societățile comerciale pot apela la o OIREP (Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului) sau OTR (Organizație de Transfer de Responsabilitate), cum este Eco Synergy, pentru a crea planuri viabile de reducere a poluării.

3.  Organizarea de campanii de conștientizare a nevoii de reducere a poluării

Reducerea nivelului de poluare nu este doar responsabilitatea companiilor, însă acestea au capacitatea de a sensibiliza populația cu privire la necesitatea unui aer mai curat și mai respirabil. Companiile pot organiza campanii de conștientizare sau diverse întâlniri și activități cu societatea civilă pentru a discuta modalitățile prin care fiecare poate contribui la sănătatea comunității.

În aceste campanii pot fi implicate și autoritățile, astfel încât toți cei care pot contribui activ la îmbunătățirea calității vieții printr-un aer mai curat să fie informați despre cum pot face acest lucru.

În concluzie, firmele pot contribui la reducerea poluării din Cluj-Napoca, una dintre cele mai importante probleme când vine vorba de sănătatea locuitorilor orașului. Adoptând cel puțin una din cele 3 măsuri propuse mai sus este un prim pas în această direcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.