Am auzit ca exista un top al celor mai prost pregatiti elevi din Europa si ca românii sunt pe penultimul loc. Din pacate unul dintre inspectorii clujeni a confirmat ca scoala româneasca e în cadere libera…A durut! A cui e vina?

A celor de sus, normal. A ministrului cu veleitati de Batman care cheama DNA-ul sa-i prinda pe cei care copiaza la BAC, iar el are nesimtirea ca în timpul unei emisiuni televizate sa dea drumul sacului cu greseli de exprimare, de limba., de logica, etc Nu e relevant ca a gresit, ca a folosit  „copie” în loc de „copiaza”, e grav ca, atentionat de ceilalti a perseverat în greseala si, culmea nesimtirii, a afirmat ca, mai nou, potrivit Dictionarului Limbii Române asa e corect…Sa vine DNA ca a înselat? E vina snobilor de la minister si inspectorate care nu vad ca ceea ce le cer elevilor e absurd. Ca subiectele publicate pe net la materiile umaniste nu fac altceva decât sa îi îndemne sa copieze. Le distrug creativitatea…La cele reale se obstructioneaza competivitatea. Elevii buni care participa la olimpiadele scolare sunt sacrificati în fata celorlalti. Subiectele de la concursuri sunt în asa fel facute încât sa le ridice probleme si profesorilor, daca nu, sunt prea simple si sunt aruncate în vreun sertar. Asa s-a ajuns la situatia ridicola ca la olimpiada de matematica de la clasa a V-a sa apara spre rezolvare subiectele din una dintre variantele de BAC. Copiii care s-au întors cu note de 5 sau 6 în clase au fost umiliti în fata tuturor. Anul urmator au mai mers ei la olimpiade? Sper ca nu…Au mai vrut sa fie cei mai buni? Greu de crezut…

Cine mai e responsabil? Universitatile care pregatesc noile generatii de dascali. Absolventii, din câte s-a vazut anul acesta, nu stiu ce pot face cu foaia lor de studii. Nu înteleg care este diferenta dintre Învatamântul de Scurta Durata, de trei ani, si normal. Ca cei care au terminat asa-zisa facultate dupa trei ani nu pot preda la liceu, ci numai la gimnaziu…etc. Nu înteleg ce li se întâmpla, ce li se cere.

Sunt de vina sindicalistii pe care îi doare în cot de dascali. Cei de la Spiru Haret care au cerut sa fie dati afara din învatamânt profii care au copiat la examene, dar care nu au avut chef sa participe la sedintele publice sau examenele de anul acesta, desi au fost invitati.

Si suntem de vina noi, cei din presa…Noi care mediatizam în exces educatia de trei ori pe an. La început, la Bac si la titularizari…Care, în felul nostru, tratam cu dispret educatia fiindca ni se pare neinteresanta. Ca cica nu ar avea valoare materiala…E, na! Nici nu ne dam seama câti bani se învârt în domeniu, la universitati, inspectorate, minister…ca rezultatele sa fie astea, sa ne fie rusine de educatia celor care urmeaza.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.