Institutia Avocatul Poporului a fost sesizata cu privire la faptul ca desi exista o lege care prevede despagubiri pentru cei care au luptat împotriva comunismului, clujenii care ar trebui sa beneficieze de aceste drepturi sunt lasati de-o parte. Dizidentii din alte judete se bucura deja de facilitatile oferite de OUG 214/1999. Vinovata pentru aceste neplaceri este filiala judeteana a Comisiei pentru constatarea calitatii de luptator în rezistenta anti-comunista care functioneaza pe lânga Ministerul Justitiei.

Mai multi cetateni din Cluj au sesizat institutia Avocatului Poporului ca, desi trebuiau sa beneficieze de anumite drepturi, ca luptatori ai rezistentei anti-comuniste, birocratia le-a blocat demersurile. Potrivit legislatiei în vigoare, ei au întocmit un dosar pe care l-au trimis Comisiei de pe lânga Ministerul Justitiei, aceasta a verificat toate actele oamenilor si au dat aviz favorabil documentatiei. Oficial ei au devenit „luptatori ai rezistentei anti-comuniste”.

Potrivit acelorasi legi, drumul normal al dosarelor era de la filiala, deci de la Cluj, catre Capitala, fara ca dupa avizarea lor de catre forul central sa mai fie necesara o doua evaluare a documentelor de catre biroul de la Cluj. Pe acelasi principiu au mers toate filialele din tara, asa ca toti dizidentii si-au primit drepturile. Din pacate, la Cluj lucrurile stau diferit. Cei care au fost victimizati de catre fostul regim s-au vazut obligati, de „ catre nu se stie cine” sa astepte pâna ce dosarul se va întoarce pentru o a doua verificare exact în locul din care a plecat.

În acest caz a fost sesizat Avocatul Poporului. Camelia Reghini, reprezentanta institutiei la Cluj a declarat ca „normele lacunare si legile interpretabile fac sa apara astfel de situatii. De vreme ce respectarea unitara a legii este un princpiu de baza al Dreptului., situatia de la Cluj ar trebui solutionata imediat”

Reprezentantii Ministerului nu au reusit sa explice cum a fost posibila o asemenea atitudine la Cluj, din pacate pe cei care se doresc mai importanti decât cei din capitala, reprezentantii Comisiei în teritoriu nu am reusit sa îi contactam pâna la aceasta ora. De fapt, nici reprezentantele Avocatului Poporului nu au dat ei.

Drepturi teoretice pentru curajosii din regimul trecut

Potrivit OUG 214/1999 privind constatarea calitatii de luptator în rezistenta anticomunista, asa cum a fost modificata prin Legea 173/2006, cererile pentru constatarea calitatii de luptator în rezistenta anticomunista se solutioneaza de catre Comisia care functioneaza pe lânga Ministerul Justitiei, în masura în care se încadreaza în prevederile art. 2 si 3 din ordonanta, printr-o decizie-tip care certifica aceasta calitate.  În temeiul art. 7 din ordonanta, cei care au dobândit aceasta calitate beneficiaza de anumite drepturi, a caror valorificare nu intra în sfera de competente a Ministerului Justitiei.  O data stabilita calitatea de luptator în rezistenta anti-comunista, persoana se poate adresa institutiilor abilitate pentru a beneficia de drepturile fixate prin lege.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.