Epopeea Pieței Mărăști din Cluj-Napoca pare că se apropie de final, în condițiile în care anul acesta a fost „demolată”, pur și simplu, de amenzile pe care le-a primit. 

Potrivit informațiilor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în 2022, Piața Mărăști a fost relativ „binecuvântată” cu doar două amenzi, totalizând 15.000 de lei. Cu toate acestea, în 2023, numărul amenzilor a explodat și a ajuns la numărul „magic” de 53, iar suma totală a atins aproape 330.000 de lei. Această cifră impresionantă este în contrast evident cu tendința descrescătoare a numărului de amenzi înregistrate la nivelul întregului oraș Cluj-Napoca în 2023.

În timp ce în 2022 orașul a înregistrat 1.742 de amenzi în valoare de 14,2 milioane de lei, în 2023 numărul amenzilor a scăzut la 1.541, iar suma totală a fost de 11,7 milioane de lei. Piața Mărăști reprezintă acum o „excepție” de la regulă, având un record de amenzi.  

Pe lângă răspunsul pe care l-am primit din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ziarul nostru a mai trimis câteva adrese la mai multe instituții, printre care se numără DSP și ANAF pentru a afla cu câte amenzi au „binecuvântat” Piața Mărăști. 

Pentru majoritatea clujenilor nu reprezintă o noutate faptul că unii comercianți de la Piața Mărăști își depozitează marfa în acele garaje infecte care, culmea, trebuiau să fie făcute una cu pământul. Dar în piață totul rezistă, în frunte cu ilegalitățile trecute cu vederea de autorități. 

Așa-zisele depozite sunt pline cu marfă, spațiile fiind fără standarde de igienă și siguranță în caz de incendiu. 

Orice minune ține trei zile în Piața Mărăști 

Cu bune, cu rele, într-o vizită fulger a celor de la ANPC București, mai mulți operatori economici din Piața Mărăști au fost arși la buzunare din cauza problemelor pe care cei de la ANPC le-au găsit. 

Potrivit legii, inspectorii ANPC pot dispune oprirea temporară a prestării serviciilor, importului, fabricației, comercializării produselor sau a utilizării acestora la prestarea serviciilor, până la remedierea deficiențelor. Suntem în luna noiembrie, iar la fix un an distanță, jurnaliștii de la Gazeta de Cluj au făcut un fotoreportaj în Piața Mărăști.  

Fără să fim surprinși, lucrurile nu s-au prea schimbat în zona crepusculară a orașului Cluj-Napoca. Din contră, unele lucruri s-au degradat mai tare. Aceeași instalație de sărbători atârnă pe mai multe cabluri și în prezent, exact cum am găsit-o anul trecut. 

Pentru cei care nu știu, Piața Mărăști a avut o autorizație provizorie și s-a bucurat de o fundație care nu este adecvată. Ulterior, Costică Pocol a obținut o autorizație de construire care îi permitea să dezvolte clădiri comerciale și de alimentație publică. 

Cu toate acestea, autorizația specifica că imobilul urma să fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131-135, în timp ce partea opusă a Pieței Mărăști era rezervată exclusiv numerelor pare. Prin urmare, conform autorizației, Pocol ar fi trebuit să ridice clădirea în altă locație de-a lungul bulevardului. O asemenea eroare administrativă reprezintă o situație fără precedent în istoria municipiului Cluj-Napoca, dar toate problemele au un început.

Este aproape imposibil de înțeles cum o asemenea piață, care are numeroase probleme, încă își face „veacul.” Cu amenzile primite și nenumăratele controale, Piața Mărăști poate fi catalogat drept noul zid al ilegalității, peste care aproape nimeni nu poate să treacă. 

Mai mult, de fiecare dată când mulți operatori sunt închiși, la câteva săptămâni distanță își deschid nou tarabele, iar lucrurile duc spre același deznodământ: nu respectă legea, primesc amendă, sunt închiși, apoi se deschid din nou. 

Acest joc pe care municipalitatea îl joacă, împreună cu domnul Pocol și acoliții lui, continuă acum și va continua încă mult și bine, având în vedere că nu există nimeni care să aibă sânge în instalație să pună punctul pe i, definitiv, și să radieze Piața Mărăști. Da, evident, chiar dacă s-ar găsi cineva destul de curajos, lucrurile ar dura ani și ani, deoarece instanțele noastre bat pasul pe loc, iar o soluție nu se prea vede la orizont. 

Piața Mărăști, o construcție ilegală în buricul târgului 

Gazeta de Cluj a prezentat de multe ori problemele mari cu care Piața Mărăști se confruntă, iar din nefericire, municipalitatea încă închide ochii la aceste nereguli.  Marele proprietar Costică Pocol, împreună cu firma Eunicia SRL, sunt implicați  într-un proces de lungă durată în care au contestat decizia de demolare emisă de instanță a unui etaj în clădirea principală. 

Costică Pocol a construit etajul respectiv fără autorizație de construcție, iar instanța a decis în 2022 că acesta trebuie demolat. Cu toate acestea, încrederea nejustificată a proprietarilor este evidentă, deoarece au continuat lucrările de construcție chiar și după multiple avertismente.

Cu toate că au contestat anterior punerea în aplicare a sentinței, Judecătoria Cluj-Napoca a respins cererea în aprilie 2023. Recent, pe 10 octombrie 2023, Tribunalul Cluj a respins o altă acțiune în care cei doi încearcă să anuleze decizia judecătorească. Cu demolarea iminentă, Pocol și firma sa par a ignora realitatea juridică, punând în pericol atât activitatea comercianților din Piața Mărăști, cât și siguranța publică.

 Piața Mărăști se confruntă cu provocări majore, cu amenzi record și cu un viitor incert legat de construcția ilegală. Oricare va fi sfârșitul acestei povești, cert este că această Piața Mărăști stă încă bine pe picioare, iar sute și mii de clujeni o vizitează constant, în ciuda problemelor serioase cu care se confruntă. De la etaje construite ilegal și mizerie în spatele garajelor ce trebuiau de mult puse la pământ, cea mai cunoscută piață din Cluj rezistă și la ploaie și la vânt, fiind cu adevărat un „zid al ilegalității” peste care, după cum am precizat, puțini sunt cei care-l sar. Cu atât mai puțin Emil Boc. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.