Ultima premieră din această stagiune a Teatrului Maghiar din Cluj Napoca va fi pusă în scenă duminică de la ora 19.00. Este vorba de un text clasic, Burghezul Gentilom, de Molier, în regia lui Mihai Mănuțiu. Regizorul spune că a mai pus în scenă acest spectacol în urmă cu 30 de ani, însă acum abordarea textului este complet diferită.

”Alegerea a fost foarte simplă. Mi-a cerut Gabor Tompa să fac ”Burghezul gentilom”. Am mai pus în scenă acest text în urmă cu 30 de ani, dar acum abordarea este cu totul diferită. Poate am păstrat vreo două gag-uri care merg oricând! Mişcarea era făcută atunci de un tânăr regizor, Mihai Măniuţiu, acum este făcută de o tânără coregrafă, Andrea Gavriliu. La text am lucrat împreună cu soția mea și, per total, am dorit un spectacol de comedie la care publicul să râdă! Cred în reprezentaţiile care oferă energie şi trezesc forţă vitală, la sfârşitul cărora spectatorii nu pleacă acasă posomorâţi, ci încărcaţi cu energie”, a declarat regizorul care se află la a noua colaborare cu Teatrul Maghiar Cluj.

 

Maniuțiu are o colaborare de lungă durată cu coregraful Andrea Gavriliu, pe care a și distribuit-o în câteva spectacole. Cei doi au păstrat din ”Burghezul gentilom” filonul original, cel de comedie-balet.

Muzica spectacolului este făcută de Mihai Dobre, unul dintre fondatorii trupei de muzică electronică Șuie Paparude.

Comedia-balet ”Burghezul gentilom”, scrisă în colaborare cu Lulli, a fost jucată pentru prima oară la 14 octombrie 1670 în faţa curţii aflate la Chambord. Publicul a aplaudat noua creaţie a lui Molière pe scena de la Palais Royal, la 23 noiembrie al aceluiaşi an.
Povestea domnului Jourdain, burghez înstărit dar grosolan şi incult, care vrea să capete maniere distinse.

„Burghezul gentilom” va avea premiera duminică, 10 iunie, de la ora 19,00, al doilea spectacol urmând să aibă loc în 20 iunie, la teatrul Maghiar din Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here