Dupa intoarcerea din vacanta, premierul Victor Ponta a cerut secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica (INS) si a numit-o provizoriu pe Beatrix Gered, sustinuta de UDMR, la conducerea institutiei. Bugetarii de la Statistica ar fi facut o greseala grava in calcularea Produsului Intern Brut (PIB) pe anul 2011, aspect care va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

”Ne-am trezit acum, la inceput de an, ca Institutul National de Statistica, Comisia Nationala de Prognoza au gresit si dupa ce in 2003, 2004 pana in 2010 au gresit de fiecare data pe plus, adica calculau un PIB si dupa aia era un pic mai mare, in 2011 l-au gresit pe minus. Nu am probe sa cred ca este vorba de o intentie, dar e o greseala grava. Anul asta, ca sa ne inscriem in tinta de deficit, mai trebuie sa taiem un miliard lei, dintr-o greseala de calculat. De unde, de la sanatate, educatie, armata, politie? Cred ca genul acesta de birocratie si de greseli daca acum, cand suntem un guvern nou cu legitimitatea data de vot, nu le indreptam, nu o sa le indreptam niciodata. Am cerut secretarului general, o sa inlocuiesc conducerea Institutului National de Statistica, vreau sa fie acolo niste oameni pe care sa ne putem baza cand spun ceva”, a declarat Ponta dupa sedinta de guvern de vineri 4 ianuarie, citat de Mediafax.

Recensamantul, marele esec INS

Contactat de Gazeta de Cluj, sociologul clujean Vasile Dancu a declarat ca nu considera ca demiterea conducerii Institutului National de Statistica se datoreaza numai erorilor constatate recent la calcularea Produsului Intern Brut. ”PIB-ul se calculeaza peste tot in lume, i se aduc constant corectii. In Romania, din cauza situatiei economice fluctuante, este posibil ca erorile la calculul acestuia sa fie mai mari”, arata Dancu. Sociologul este de parere ca Institutul National de Statistica trebuia reformat, dincolo de ceea ce s-a intamplat pana acum, pentru ca structura este una greoaie, atat ca si conceptie, cat si ca organizare, iar acest lucru se poate observa din performanta institutiei.
”Noi lipsim din statisticile internationale desi avem diferite programe europene, eu ca sociolog resimt lipsa acestor date, pentru ca am nevoie de ele. Exista si alte aspecte unde au existat erori. Recensamintele si alte procese regulate statistice au fost realizate in mod defectuos, cu marje mari de eroare. La ultimul recensamant, prin sondaje de opinie noi am constatat ca 10% din romani nu au avut recenzor. A fost facut un studiu pilot care nu a reglat lucrurile, inclusiv chestionarul a avut greseli. Un recensamant este foarte important. Nu este normal ca procesele statistice, cum este procesarea datelor, sa dureze ani de zile. Traim intr-o vreme in care acestea se pot face mult mai repede. Pe cand primim datele de la INS, acestea vor fi deja informatii vechi”, subliniaza Vasile Dancu.

De ce sunt importante statisticile

Sociologul a aratat ca aceste ”balbe” ale statisticienilor ne-au adus in situatia in care nu stim cati cetateni cu drept de vot avem. Chiar daca nu este exclusiv de datoria INS, alaturi de structurile administrative acestia pot actualiza cat de mult datele privind populatia, inclusiv cele privind migratia. ”Astfel putem evita bataliile politice”, arata Dancu.
Un alt exemplu dat de acesta este referitor la cuantificarea saraciei. In absenta unor date statistice actualizate in mod activ, statul nu poate decat sa aproximeze situatia populatiei. ”Nu putem trai atat de aproximativ. Fara date statistice nu putem face politici publice”, conchide Vasile Dancu.
Gazeta de Cluj a ridicat si problema numirii temporare a Beatrixei Gered la conducerea INS. Sociologul, de asemenea membru PSD, arata ca este posibil ca aceasta numire sa faca parte dintr-un plan mai amplu de colaborare cu UDMR, insa in cazul doamnei Gered ”este vorba doar de o situatie tranzitorie, nu o cunosc personal”. Dar avand in vedere ca Gyorgy Frunda este consilier al premierului, mai exista un consilier pe problema minoritatilor din partea UDMR, Vasile Dancu nu exclude o colaborare a USL cu uniunea.

PIB pe minus

Institutul National de Statistica a fost condus de catre secretarul de stat Vergil Voineagu, numit in primavara anului 2005 de premierul Tariceanu. Contactati de Mediafax, reprezentantii INS au recunoscut diferentele intre cifre, mentionand insa ca nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o releva datele finale privind evolutia PIB.
Ei au aratat ca cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011, prezentate Guvernului inainte de Craciun, indica o cifra cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mica fata de estimarea initiala. Astfel, datele finale pentru PIB indica o cifra de 557 miliarde de lei, fata de 578 miliarde estimat anterior.
In primavara anului trecut, PIB-ul anuntat de INS a fost de 578 miliarde de lei, fata de 547 miliarde de lei, cifra luata in calcul la bugetul pentru 2011 si anuntata de Comisia Nationala de prognoza. De remarcat insa ca datele finale nuantate de INS sunt cu 10 miliarde de lei este cea mai optimista prognoza a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) din 2011. Ca urmare a datelor anuntate in primavara anului trecut, Ministerul Finantelor a lucrat pentru 2012 pe o estimare de PIB revizuita in sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.
Diferente intre date estimate, semifinale si finale au existat (pe baza bilanturilor de la firme) in fiecare an, dar se pare ca niciodata atat de mari, au adaugat reprezentantii INS. Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanturile firmelor, a rezultat ca in 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare fata de 2010, cu cateva puncte procentuale. Reprezentantii INS au adaugat ca pana la obtinerea datelor finale institutia nu putea utiliza decat ponderea consumului intermediar din 2010. De asemenea, reprezentantii INS au spus ca nu puteau anticipa aceste diferente.

Metodologia UE, cu erori de calcul

Potrivit sursei citate, cresterea PIB pentru 2011 a fost estimata initial la 2,5%, insa in urma revizuirii a fost redusa la 2,2%. Tinta de deficit bugetar pentru anul in curs este de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012. INS a precizat ca aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare – provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) – iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul.
Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza arata ca prognozele au fost intarziate de erorile de calcul ale INS. CNP nu a finalizat noile prognoze de PIB pentru anii 2012 si 2013, care vor sta la baza bugetului pentru acest an, dupa ce INS a anuntat un PIB pe 2011 revizuit in scadere cu 21 de miliarde lei fata de cifrele publicate anterior, potrivit presedintelui CNP, Ion Ghizdeanu. ”Nu am finalizat datele. Sunt mai multe cifre in discutie. Probabil vom avea un rezultat saptamana viitoare”, a declarat Ghizdeanu pentru Mediafax. El a confirmat insa ca dupa datele finale anuntate de INS, care indica un PIB pe 2011 mai mic cu 21 de miliarde lei, vor exista modificari sensibile si in PIB-ul calculat pentru 2012 si 2013.

Diana Gabor

N-are a face cu UDMR

Vergil Voineagu a fost demis de catre Victor Ponta de la conducerea Institutului National de Statistica, atributiile de presedinte urmand sa fie exercitate temporar, pana la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepresedinte al institutiei. Gered Beatrix beneficiaza de sprijinul UDMR, motiv pentru care aceasta numire a fost privita de mediul politic ca pe o mana intinsa maghiarilor pentru a le da accesul la guvernare.
La Antena 3, Victor Ponta a subliniat ca numirea nu are incarcatura politica. ”Nu a intrat UDMR la guvernare si UDMR nu are nici un fel de legatura cu aceasta numire. Sunt trei vicepresedinti la INS, iar singurul dintre acestia, care era vechi in functie si nu se putea spune ca a fost numit de Guvernul Ponta, a fost Gered Beatrix, care intamplator este sustinuta de UDMR, dar este nemtoaica. Aceasta va detine functia pana in momentul in care, si va spun foarte clar ca vom numi la INS… ca pe mine nu ma intereseaza ca la INS sa fie un om cu care sunt eu prieten. Pe mine ma intereseaza sa fie un om care sa dea datele corecte si sa fie credibil. Asa a ajuns doamna Gered Beatrix sa gireze… pana cand selectam o persoana care sa nu poata fi banuita, in niciun fel, ca tine cu Guvernul sau cu Opozitia sau cu oricine altcineva”, a explicat premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.