Sinodul mitropoliei ortodoxe a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a hotarât conditiile pe care sunt nevoiti sa le îndeplineasca preotii care vor sa candideze la alegerile locale. În judetul Cluj, pâna în prezent, doar preotul Ioan Roman si-a manifestat intentia de a candida pentru un mandat de consilier judetean. Parerile privind oportunitatea prezentei preotilor în functii publice sunt împartite.

Preotii care vor sa ajunga consilieri trebuie sa demonstreze ca s-au implicat în viata sociala si o vor face si în continuare. Pâna în prezent, doar preotul paroh din Someseni, Ioan Roman si-a manifestat intentia de a reveni în politica. Acesta a fost consilier judetean în doua mandate, a fost deputat din partea PNTCD, ulterior s-a înscris în PNL, partid din care s-a retras dupa ce preotilor li s-a interzis sa faca politica.
Chiar daca pot candida pentru o functie în Consiliul Judetean sau Consiliul Local, preotii nu se pot înscrie în partide politice si nu-si pot depune candidatura pentru Primarie sau Parlament. Potrivit unei circulare a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, un preot care doreste sa candideze pentru alegerile locale trebuie sa aiba aprobarea Consiliului Eparhial de care apartine. Astfel, preotul va trebui sa participe saptamânal la sedintele Consiliului si este nevoit sa aduca la cunostinta Chiriarhului sau ,agenda acestuia, cu temele votate de el pro sau contra. Exista si riscuri, deoarece în cazul în care activitatea de consilier a preotului este neproductiva, Chiriarhul îi poate retrage cererea, iar preotul va trebui sa-si dea demisia. În cazul în care acestia doresc sa candideze, preotii îsi pot face campanie electorala doar pe cheltuiala lor, fara a primi ajutor din partea vreunui partid politic. Desi bisericile se implica în problemele societatii, iar preotii ajuta enoriasii, îi asculta si îi sfatuieste, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Critanei si Maramuresului considera ca preotii ar trebui sa se abtina de la implicarea acestora în politicile statului. Se crede ca este mai bine ca preotii sa îsi vada de parohie si sa lase administratia locala pentru politicieni. De asemenea, preotii nu au voie sa-si faca “reclama” în timpul slujbelor de la biserica. Acest lucru poate duce la manipularea enoriasilor si preotii pot obtine mai multe voturi decât un politician.

Preotul candidat îsi va face campanie electorala pe spese proprii, fara sprijinul moral sau financiar, direct sau indirect, al vreunui partid politic si fara implicarea energiilor parohiale (spatiul liturgic, Consiliul, Comitetul, Adunarea) sau a altor preoti locali sau vecini.

Daca preotul candidat nu a obtinut voturile necesare intrarii într-un astfel de consiliu, aceasta se considera un vot de blam din partea societatii, careîi ofera un bun prilej de reflectie pentru viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.