Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Corbu, şi Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au vorbit în cadrul unui eveniment la care au participat lideri din domeniul justiţiei şi jurnalişti, despre importanţa restabilirii relaţiei de încredere dintre sistemul judiciar şi mass-media, mai ales în condiţiile în care presa este una dintre puterile statului, iar jurnaliştii sunt principalul liant între justiţie şi opinia publică.Judecătoarea Corina Corbu, preşedintele ÎCCJ, a vorbit în deschiderea evenimentului (Conferinţa de diseminare a ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass-media) despre importanţa unei poziţionări corecte a justiţiei ca serviciu public în raport cu societatea pe care o deserveşte.  „Justiţia trebuie să se bazeze exclusiv pe respectul cetăţeanului faţă de Constituţie şi legi. Justiţia, spre deosebire de Executiv şi Legislativ, este dependentă de acceptarea socială, ea nu se poate izola de societate, nu este suficientă înfăptuirea justiţiei şi este foarte importantă proiectarea în afara sistemului judiciar, a explicat şefa instanţei supreme. „Astfel, justiţia trebuie să se raporteze permanent la indicatori precum încrederea publică, asta presupune menţinerea, susţinerea şi dezvoltarea permanentă a unei relaţii de comunicare cu societatea. Or, în orice democraţie, modul principal prin care societatea îşi obţine informaţiile privind activitatea sistemului judiciar este reprezentat de instituţiile media”, a continuat Corina Corbu. „Presa este a patra putere în stat, cu voia dvs ultima pe listă, însă după unii cea mai puternică. Presa reflectă opinia societăţii, rezumă criticile, dorinţele, opiniile societăţii, formează opinia publică. Presa, spunem noi, poate fi orice, dar nu o putere de neglijat”, a precizat judecătoarea, subliniind importanţa restabilirii încrederii reciproce dintre sistemul judiciar şi mass-media. 

„Nu putem cere mass-media să nu critice activitatea autorităţii judecătoreşti, deşi putem semnala, ca reprezentanţi ai sistemului judiciar, unele exagerări punctuale, după cum nu putem încerca nici să ne izolăm de presă sau să ignorăm vocea publicului, care se canalizează, într-un fel sau altul, prin intermediul acesteia. Nu putem cere mass-media să închidă ochii la neajunsurile pe care le constată, nici să ne ceară permisiunea să dezbată anumite teme. Nu acesta este rolul presei într-o societate democratică, iar înainte de fi procurori, judecători, specialişti, suntem cetăţeni”, a mai spus Corina Corbu, cea care a identificat şi soluţiile pentru dezvoltarea unei bune relaţionări. 

„Ce putem face este să dezvoltăm cu toţii o relaţie de încredere între justiţie şi instituţiile mass-media. Acestea trebuie informate corect şi prompt cu privire la aspecte publice ale activităţii judiciare, de asemenea trebuie informată despre motivele pentru care se refuză accesul la anumite informaţii, iar acest lucru trebuie să se realizeze numai în baza unor reguli clare, transparente şi nediscriminatorii”, a conchis judecătoarea. 

La rândul său, Lia Savonea, preşedinte al CSM, a punctat importanţa comunicării dintre sistemul judiciar şi mass-media.

„Ţin să subliniez că presa este pentru justiţie principalul liant în relaţia cu societatea şi opinia publică. Rolul mass-media este de a prezenta publicului larg aspecte relevante inclusiv din domeniul judiciar, de aceea transparenţa şi deschiderea către comunicare cred că sunt factori desosebit de importanţi pentru creşterea încrederii publice în activitatea pe care noi o înfăptuim. Judecătorii şi procurorii din România cred că sunt destul de conştienţi de importanţa comunicării, însă ei aşteaptă ca reprezentanţii mass-media să facă o informare pe cât se poate de completă, de corectă şi de imparţială”, a arătat judecătoarea. 

Fenomenul fake news şi efectele sale

În continuare, Lia Savonea a vorbit despre consecinţele erorilor de informare şi ale fenomenului fake news, din ce în ce mai întâlnit în mediul online, în special. 

„Nu cred că sunt de neglijat consecinţele unei erori de informare sau a unei documentări incomplete, consecinţe ce se propagă în media cu privire la activităţile ce se desfăşoară în sistemul judiciar. Dezvoltarea mediului online, creşterea reţelelor sociale şi consumul care se face în comunicare prin intermediul internetului au facilitat fenomenul de fake news şi ştiri false, care produc consecinţe în lumea reală, în mediul judiciar”, a arătat preşedintele CSM. 

Sursa: monitoruljustitiei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.