Marius Nicoară, copreşedintele PNL Cluj, este urmărit penal de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICJ). Organele legii au confirmat pentru gazetadecluj.ro că s-a început urmărirea penală ”in personam” împotriva senatorului de Cluj. Statutul PNL arată că dacă s-a început urmărirea penală împotriva unui membru acesta pierde susţinerea partidului. Marius Nicoară ar fi avut o concentraţie de 1,4 g/l de alcool, aproape dublu faţă de concentraţia începerii unui dosar penal. El a făcut un accident în noiembrie 2014, fiind surprins băut la volan. Conform unor surse judiciare apropiate PICJ în următoarele două săptămâni s-ar putea ca procurorii să dezvolte cazul şi să îl audieze pe senatorul clujean.

 

PICJ confirmă urmărirea penală

”Ca urmare a solicitării pe care ne-aţi adresat-o, prin e-mail, înregistrată la Biroul de informare şi relaţii publice, la data de 15 iunie 2015, sub numărul de mai sus, vă comunicăm faptul că faţă de persoana la care faceţi referire(n.r. Marius Petre Nicoară, senator PNL) s-a dispus efectuarea în continuare urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”, arată reprezentanţii PICJ într-un răspuns la solicitarea ziarului GAZETA DE CLUJ.

 

Apărarea lui Nicoară

Avocatul lui Marius Nicoară, Alexandru Râşniţă, a trimis un punct de vedere redacţiei, solicitat de Gazeta de Cluj.

”Dl. Nicoară are calitatea de suspect în dosarul respectiv. Urmărirea penală a început iniţial in rem, aceasta fiind regula potrivit noii legislaţii penale.

Maniera în care au fost prelevate mostrele biologice este, în opinia mea, nelegală, sub mai multe aspecte distincte, însă nu sunt în măsură să vă furnizez informaţii precise legat de această chestiune. Practic, mostrele biologice au fost prelevate utilizând un veritabil melanj între Normele Metodologice în materie ce au fost în vigoare succesiv pe parcursul anului 2014. În egală măsură, apreciez că nu au fost respectate nici prevederile noului Cod de procedură penală referitoare la examinarea fizică a persoanei.

Cât despre testarea concentraţiei de alcool în aer, vă pot spune faptul că, potrivit unui răspuns primit din partea Biroului Român de Metrologie Legală, aparatul Drager folosit nu era verificat metrologic la data respectivă, rezultatele înregistrate de acesta fiind astfel imprecise şi lipsite implicit de relevanţă.

Cât despre nivelul alcoolemiei în sânge, deşi nu vă pot indica exact valoarea stabilită, vă pot spune că aceasta se situează sub pragul de 0,80 gr/l. În presă s-au vehiculat mai multe valori: 1,40, 1,60 etc., însă vă garantez că acestea nu sunt reale”, arată Alexandru Râşniţă.

 

Gorghiu fuge de răspundere

Alina Gorghiu, preşedintele PNL la nivel naţional, a fost contactată de reporterii Gazeta de Cluj şi una dintre secretarele dumneaei ne-a comunicat ca ne va suna ulterior. Nu ne-a sunat nici după o zi. Oare cât durează şedinţele Alinei Gorghiu? Chiar se pot sta zile întregi în şedinţe?

 

Marius Nicoara: M-au chemat în calitate NUMAI de SUSPECT

Senatorul liberal Marius Nicoară a explicat pentru Gazeta de Cluj că el va contesta felul în care procurorii au obţinut concentraţia respectivă şi că din punctul său de vedere nu ea fost stabilită corect concentraţia alcoolică.

”Pe mine nu m-au anunţat aşa ceva (n.r. că s-a început urmărirea penală împotriva sa). Am fost la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar nu le-a ieşit expertiza aşa. S-a făcut o chestiune in rem pentru că concentraţia nu este bine stabilită. V-aş ruga să fiţi obiectivi pentru că nu se va întâmpla nimic pentru că nu e stabilită bine concentraţia. Ei au făcut acolo o greşeală şi nu vreau să comentez în presă. Realmente o să vedeţi că eu am dreptate şi după aia o să vedeţi că…Nu am niciun document încă. Ei m-au chemat să dau o declaraţie. Eu le-am spus că nu dau nicio declaraţie până nu se refac toate analizele respective ca să se dovedească că nu este concentraţia aia. M-au chemat în calitate numai de suspect. Nu au, învinuit nu pot să mă facă. Tocmai că nu mi-au spus că s-a început urmărirea penală. M-aş bucura să scrieţi cu obiectivitate ca să nu fie cu rea voinţă că eu asta am contestat că modul în care ei au făcut nu este bun. De mult am fost la PICJ şi mă tot ţine încurcat acolo. Am fost de vreo două-trei luni”, a explicat pentru Gazeta de Cluj Marius Nicoară.

 

gorghiu pnl

Ce spune statutul PNL despre urmărirea penală

Alina Gorghiu, preşedintele PNL, a arătat în luna martie a acestui an că ”toate persoanele care sunt susţinute de partid în administraţia centrală, şi împotriva acestora începe urmărirea penală, să îşi piardă sprijinul politic al PNL”.

 

Articolul încălcat de Nicoară 

Art. 336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-336

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.