Printre măsurile de echilibrare a bugetului statului, Guvernul a hotărât eliminarea subvenţiilor pentru termoficare. Primăriile se văd nevoite să pregătească un sistem de acordare a subvenţiilor la încălzire mai restrâns, în condiţiile în care vor fi menţinute subvenţiile locale. La Cluj-Napoca, primarul Sorin Apostu a anunţat că preţul gigacaloriei va creşte cu maximum 35% la sută, ca urmare a investiţiilor realizate de municipalitate în sistemul de termoficare. Şi ceilalţi edili se confruntă cu găsirea de soluţii pentru ca cetăţenii defavorizaţi din municipiile pe care le conduc să poată trece peste această iarnă.

Primarul Sorin Apostu a declarat pentru presa clujeană că eliminarea subvenţiilor acordate de către guvern va duce la Cluj la creşterea cu maximum 35% a preţului gigacaloriei. Subvenţiile au menţinut preţurile încălzirii la un nivel accesibil clujenilor racordaţi la sistemul centralizat, iar în condiţiile scăderii veniturilor unei bune părţi din populaţie, eliminarea subvenţiilor la încălzire şi apă caldă ar putea face iarna viitoare greu de suportat pentru clujeni.

Se meţine subvenţia locală

Sorin Apostu a arătat că subvenţia locală va proteja clujenii defavorizaţi şi că deja se lucrează la o departajare a cetăţenilor municipiului care va ţine cont dacă în apartamente locuiesc pensionari, dacă apartamentele sunt închiriate sau există sedii de firme, dacă familiile realizează sau nu venituri. "Dacă se elimină subvenţiile guvernamentale, preţul gigacaloriei la Cluj-Napoca va creşte cu maximum 35 la sută, de la 165 de lei, la 223 de lei. Clujenii racordaţi la reţeaua de termoficare vor fi protejaţi, dar nu toţi şi nu la întâmplare. Va rămâne subvenţia locală, pe care o vom direcţiona în funcţie de veniturile pe apartament, şi nu vom acorda aceste subvenţii pentru apartamentele care sunt închiriate sau unde funcţionează firme. Astfel, unii clujeni vor plăti gigacaloria majorată cu unu-doi la sută, iar alţii cu 35 la sută. Ceea ce încercăm să facem este să aplicăm un sistem diferenţiat de calcul, în aşa fel încât populaţia cu venituri reduse să nu simtă creşterea preţului gigacaloriei. Mai ales pentru că, din cele 40.000 de apartamente racordate de sistemul centralizat, în 18.000 locuiesc pensionari. Vor exista trei categorii – unii care vor plăti aceleaşi facturi ca în iarna trecută, alţii care vor plăti o majorare, iar alţii care vor achita facturi mai mari", a declarat acesta.

Tarife mai mici la Cluj-Napoca datorită investiţiilor

Majorarea gigacaloriei cu doar 35 la sută este posibilă, potrivit primarului, datorită investiţiilor făcute la Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca de-a lungul anilor, în modernizarea şi automatizarea centralelor termice şi înlocuirea reţelei de distribuţie a agentului termic, care s-au ridicat la zeci de milioane de lei pe an. “Dacă nu efectuam investiţii, la Cluj creşterea ar fi fost de 58%, şi nu de maximum 35%. Noi, Consiliul Local, vom acorda în continuare subvenţia către RAT”, a afirmat Sorin Apostu.  
Viceprimarul Laszlo Attila a subliniat că, în prezent, RAT Cluj-Napoca primeşte o subvenţie de 47 la sută pentru preţul gigacaloriei, jumătate de la Consiliul Local şi jumătate de la Guvern. "Consiliul Local Cluj-Napoca nu va renunţa la subvenţia proprie, dar aceasta va fi redistribuită în funcţie de venitul persoanelor. Nu toată lumea va primi subvenţia locală, ca până acum, ci aceasta va fi redirecţionată", a declarat Laszlo.
Directorului Regiei Autonome de Termoficare, Emil Miron, a arătat că anul acesta facturile medii la încălzire vor fi mai mari cu 60-129 de lei, în condiţiile în care la Cluj-Napoca preţul gigacaloriei este de 165 de lei. La estimare au fost luate în calcul tarifele plătite de clujeni în iuna ianuarie 2010, în funcţie de numărul de camere şi de persoane. Dacă pentru un apartament cu o cameră în care locuieşte o persoană preţul termoficării era de 163 de lei, în condiţiile actuale  factura va fi de 222 de lei. Pentru un apartament de trei camere şi trei persoane factura medie emisă de RAT era 294 de lei, iar anul acesta ea va fi de 396 de lei.

Primăria Capitalei a stabilit un prag pentru subvenţie

Situaţia nu este singulară în municipiul Cluj-Napoca. În toate oraşele mari din ţară, primarii caută soluţii pentru a compensa eliminarea subvenţiilor de la Guvern pentru apă caldă şi căldură. În Bucureşti, de exemplu, preţul apei calde va creşte cu mai mult de 100%. Preţul gigacaloriei în capitală va creşte de la 119 la 298 de lei pentru apa caldă şi de la 119 la 167 de lei pentru încălzire. Astfel, costul întreţinerii va creşte în Bucureşti, în medie, cu 72% iarna aceasta.
Primăria Capitalei a stabilit un prag de 1.500 de lei pentru acordarea subvenţiei de încălzire, de care vor beneficia în primul rând cei cu venituri mici, în special bătrânii şi copiii. Surse ale cotidianului Gândul estimează că mai puţin de jumătate din beneficiarii subvenţiilor de până acum se vor mai bucura de ele. De iarna aceasta, subvenţia proprie de la primărie se va acorda gradat, în funcţie de mărimea veniturilor, iar cei cu pensii şi salarii minime vor avea o reducere de 100% din preţul gigacaloriei. În capitală, preţul pentru apă caldă va creşte, pentru cei care nu beneficiază de subvenţii, de până la trei ori.

Gigacaloria îşi dublează preţul în toate oraşele mari

În Iaşi, unde de mai bine de două săptămâni cei racordaţi la sistemul centralizat nu au mai avut apă caldă, preţul gigacaloriei se va dubla. Edilul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat pentru Ieşeanul: „Noi avem în clipa de faţă preţul aprobat la energia termică de 257 de lei, o vindem cu 175 iar costul de producţie e 353. Deci avem o pierdere pe energia termică de 100 de lei”. Costurile de termoficare vor fi la un nivel asemănător celui din Cluj-Napoca. Pentru un aparatment cu o cameră factura va ajunge la 230 de lei pe lună, iar pentru trei camere până la 550 de lei pe lună.
În Braşov se dublează facturile la întreţinere, după ce gigacaloria va ajunge la 360 de lei, faţă de 184 până acum. Directorul CET Braşov, Florin Cuţitei, a declarat pentru Gândul: "Situaţia noastră financiară e şi aşa foarte gravă, iar dacă se mai taie şi subvenţiile, va fi dramatic, atât pentru noi, ca societate, cât şi pentru populaţie, nu ştiu câţi dintre abonaţii noştri vor putea plăti la iarnă 360 de lei pe gigacalorie, dacă ANRE-ul nu o să stabilească un preţ şi mai mare".
Orădenii se gândesc să treacă la încălzire geotermală, în condiţiile în care şi la ei preţul gigacaloriei aproape se dublează, iar în Timişoara, unde factura pentru trei camere poate urca chiar şi până la 1.263 lei pe lună, primăria lucrează la un sistem de diferenţiere a cetăţenilor care vor beneficia de subvenţia locală, asemănător celui din Cluj-Napoca. Lista poate continua, în toate oraşele din ţară existând îngrijorări considerabile legate de dublarea preţului gigacaloriei ca urmare a tăierii subvenţiilor la încălzire.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.