Prețurile la legume vor exploda în a doua jumătate a anului, recoltele de toamnă fiind afectate drastic de seceta care a lovit Europa în 2024, transmite observatornews.ro. Lovitura adusă de această vreme ar fi putut fi atenuată de România, dacă ar fi atras toate fondurile europene disponibile pentru agricultură.

Săptămâna trecute, Daniel Buda amenința că „România riscă să piardă 500 de milioane de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală, aferenți perioadei 2014-2020, bani destinați mai multor domenii agricole, inclusiv infrastructurii de irigații”.

„Pentru culturile semănate în toamna anului 2023 am obţinut producţii foarte, foarte bune. Însă culturile semănate în primăvară – porumb, floarea soarelui – este un dezastru, pentru că nu a mai plouat de foarte mult timp şi, acolo unde nu există sistem de irigaţii, producţiile au fost aproape de zero. Cred că balanţa… S-ar putea să ieşim la sfârşitul anului cu ea pe minus”, a declarat Costel Iancu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj.

„Având în vedere indicele de temperatură şi umiditate din această perioadă, e clar că culturile de la acest moment sunt mult, mult afectate de către acest fenomen de secetă”, spune Romulus Sorin Agapie, director executiv DAJ Dolj.

Conform estimărilor Ministerului Agriculturii, sunt aproape două milioane de hectare afectate la culturile de primăvară, adică porumb şi la floarea-soarelui, şi peste 100.000 de hectare la culturile de toamnă, mai exact grâu şi rapiţă. Iar fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt între 500 şi 600 de milioane de euro.

Citește și: Ilegalitățile Clinicii Salvosan Ciobanca se extind în Cluj-Napoca ca o tumoare – Ziar Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.