Ministerul Sănătății a anulat una dintre primele licitații din cadrul proiectului Spitalului Regional de Urgență Cluj. Valoarea estimată a contractului este de peste 2,2 milioane lei, iar motivul oficial al anulării a fost că toate ofertele au fost neconforme. Neoficial, motivul a constat în faptul că banii nu au putut fi, momentan, ”sifonați”. Însă, pe marginea acestui proiect au mai fost făcute ”sifonări”, însă la nivel european.

Ministerul Sănătății (MS) a organizat licitația ”Achiziția de servicii de verificare tehnică realizate de către specialiști verificatori de proiecte atestați pentru proiectul ”Construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj”, iar oficialii MS au estimat contractul la suma de 2.210.421 lei, fără TVA. Cu alte cuvinte, obiectul contractul este verificare a unor documente tehnice care, inițial, au fost verificate de alți specialiști.

Însă, schema nu a ieșit pentru că MS a anulat licitația pe motiv că ”au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme, Conform prevederilor art. 134 alin. (6) din HG 395/2016: „În cazul în care ofertantul modifică prin răspunsurile pe care le prezintă comisiei de evaluare potrivit dispoziţiilor alin. (1) conţinutul propunerii tehnice sau propunerii financiare, oferta sa va fi considerată inacceptabilă”, arată reprezentanții ministerului.

Potrivit caietului de sarcini, firma care va câștiga acest contract va trebui să verifice dacă sursele de finanțare ale proiectului sunt disponibile la momentul potrivit; dacă ofertele, contractele și lucrările sunt executate la timp; dacă există o bună cooperare între Consultant și Autoritatea Contractantă; dacă Consultantul este flexibil și capabil să respecte termene stricte și să lucreze sub presiune și dacă echipa Consultantului are o experiență și o calificare adecvată pentru cerințele acestui caiet de sarcini.

Se pare că nimeni nu a putut îndeplini aceste condiții extrem de drastice!

Cine bea sifon la Ministerul Sănătății

În privința acestei licitații, Agenția Națională pentru Achiziții Publice arată într-un raport că această licitație a fost una plină de hibe.

”În caietul de sarcini nu este precizat actul normativ în vigoare care impune ca verificatorii de proiecte să fie atestați; totodată, nu regăsim informații referitoare la faptul că se permite prezentarea de către personalul nerezident a certificărilor/autorizărilor corespunzătoare emise în țara de rezidență; documentele justificative solicitate pentru demonstrarea experienței experților sunt excesive;în strategia de contractare nu este detaliat modul de întocmire a valorii estimate a achiziției; precizările referitoare la angajamentul ferm al terțului susținător și acordul de asociere/subcontractare nu sunt formulate cu respectarea art 193, alin 2 din Legea 98/2016;la nivelul strategiei de contractare nu este justificată cerința referitoare la cifra de afaceri pentru ofertanții care participă în comun, respectiv nu este justificată impunerea „proporțional cu cota de implicare în executarea viitorului contract”, arată o parte din document.

Membrii comisiei de licitații sunt Ionel OPREA – Secretar de Stat – Nicoleta RUSU – Secretar General – Ordonator principal de credite – Daniel CAPOTĂ – Director – Georgeta BUMBAC – Director – Carmen COMANDAȘU – Șef Serviciu – Cristina Laura Gafton – Director.

Ionel Oprea are grad de general și este medicul militar trimis să coordoneze Spitalul Județean din Suceava în primăvara anului trecut. Drept recompensă pentru treaba făcută, Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății l-a făcut secretar de stat.

Nicoleta Rusu este absolventă de Drept la „Spiru Haret”, a fost avansată în funcție tot Nelu Tătaru și a rămas în funcție.

Ea a fost subalterna Georgetei Bumbac, care face și ea parte din comisia de licitații. Practic, cele două au făcut o rocadă cu funcțiile de stat. Bumbac a mai trecut prin CNAIR, Compania Națională Aeroporturi și Administrarea căilor Navigabile. Este fina lui Felix Stroe, ofițer în rezervă și om de afaceri conectat politic.

Daniel Capotă a venit la Ministerul Sănătății în urma unei detașări de la  Secretariatul General al Guvernului (SGG). Anterior a fost angajat la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Soția lui, Mariana Luminița Capotă, este consilier parlamentar la Comisia Comună Permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru Exercitarea Controlului Asupra Activității Serviciului Român de Informații. Conform declarației de avere depuse în 2015, Mariana Luminița Capotă era șefa Biroului pentru protecția informațiilor clasificate.

Carmen Comandașu lucrează de ani buni în Ministerul Sănătății, fiind șefa biroului de achiziții.

Cristina Laura Gafton este, potrivit presei, una dintre protejatele lui Dan ”Felix” Voiculescu. De formație farmacistă, ea a fost vicepreședinte al Partidului Conservator Iași. A trecut prin Ministerul Agriculturii și a ajuns la Ministerul Sănătății în urma unei numiri făcute de Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății judecat acum pentru corupție.

Spital cu 849 de paturi

Noul Spital Regional de Urgență va deveni un punct de referință pentru rețeaua de spitale din regiunea de Nord-Vest și va avea o capacitate totală de 849 de paturi pentru internare continuă și 95 de paturi şi tărgi (paturi mobile) pentru servicii de îngrijire ambulatorie.

SRU Cluj este un complex de construcţii cu 7 etaje, cuprinzând subsol, parter și cinci (5) etaje superioare. Partea orizontală extinsă a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi etaj 1), în timp ce 3 etaje suplimentare (etajele 2, 3 si 4) se extind parţial. Trei turnuri pătrate conţinând secţiile se extind de la etajul 2 până la etajul 5 (4 etaje în total). Se menționează că terasele de deasupra etajului 1, între curţile unității, precum și terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute să fie acoperite cu vegetație. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport H-3 pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135 și cerințele sale operaționale specifice.

Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151.891 m2. Amprenta clădirii este de 28.883 m2. Suprafața totală utilă (netă) a clădirii este de 70.284 m2 (nu sunt incluse spații tehnice, zone de circulație majoră și suprafață pentru extinderea ulterioară în subsol), în timp ce volumul total construit este de 809.309 m3.

Greii din consultanță pe bani europeni

Potrivit biroului de presă al Comisiei europene toate studiile de fezabilitate pentru cele trei Spitale Regionale de Urgență care se vor construi în Cluj, Iași și Craiova sunt făcute. Studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale de urgență din România au fost făcute de asocierea Planet S.A, Athens, Greece– Members ASTEC – Conseil Santé – Projectgroup – TIEG – Consulgal – WYG, însă valoarea contractelor nu este publică din cauza unui artificiu. Finanțarea, chiar dacă este făcută din bani europeni și fonduri guvernamentale, este făcută prin intermediul Consultantului European pentru consultanță în investiții (EIAH), un hub al Băncii Europene pentru Investiții, care este o entitate privată a băncii.

Prin acest artificiu, detaliile vizavi de cheltuirea fondurilor sunt sub ”umbrela” secretului comercial. În principal, firmele respective se ocupă de consultanța proiectelor făcute pe bani europeni. Unii angajați sau manageri din cadrul acestor companii au fost angajați în aparatele administrative ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.