Asupra primarului comunei Apahida, Ionel Farcas planeaza mai multe semne de întrebare cu privire la activitatea sa în fruntea comunei. El este acuzat ca ar fi masluit un proiect de hotarâre în favoarea unui investitor care i-ar fi promis un apartamanet. Trecutul lui Ionel Farcas este presarat de multe evenimente care se situeaza deasupra legii.
Daca în numarul trecut Gazeta va prezenta o parte dintre ilegalitatile care l-au avut în prim plan de primarul din comuna Apahida, Ionel Farcas, în acest numar va vom arata cum edilul comunei aflate în apropierea municipiului Cluj-Napoca a „intervenit” pentru a se putea constui un bloc de opt etaje într-o zona în care sunt numai case.
„Zgârie-nor” la sat
Daca în municipiul Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a instituit „jihadul” împotriva blocurilor între case, la nici zece km distanta de Cluj-Napoca, în comuna Apahida, acest fenomen pare unul extrem de natural. Un asemenea exemplu este ansamblul de locuinte pe care societatea Build Rominvest urmeaza sa-l construiasca în intravilanul comunei. Problema este ca acel imobil va avea opt etaje într-o zona în care sunt numai case. În cazul în care se va construi respectivul imobil, vecinii vor fi privati de lumina naturala. Mai mult decât atât, pe toata durata constructiei, cetatenii care au ghinionul de locui în apropiere vor avea ocazia sa asculte zi si nopate „fanfara” de buldozere, escavatoare si picamare aflate în arsenalul constuctorilor.
Ilegal non-stop
Totusi, nu aceasta este singura problema sesizata vizavi de acest imobil. Astfel, din informatiile pe care le detinem, primarul Ionel Farcas împreuna cu secretarul municipiului Alexandru David ar fi primit din partea firmei constructoare câte un apartament în respectivul imobil în cazul în care vor avea grija ca proiectul sa fie adoptat. Pentru ca un imobil sa poata fi construit legal, primul pas este întocmirea documentatiei aferente, respectiv aprobarea PUZ pentru respectivul imobil în sedinta de consiliu local. În prima instanta, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Apahida din 21.04.2008 a fost trecut proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal si a regulamentului urbanistic aferent, conform Legii Nr. 350/2001, pentru obiectivul „Locuinte colective S+Ds+P+M+6E+Er”, beneficiar SC Build Rominvest SRL. Dupa dezbateri s-a votat diminuarea numarului de etaje, o parte din consilieri concluzionând ca respectivul bloc va afecta mai multe familii, lasându-i fara lumina naturala. În cele din urma, la propunerea unui consilier, din S+Ds+P+M+6E+Er a ramas doar D+4E+M, consilierii votând în unanimitate acest proiect. Totusi, la câteva zile dupa respectiva sedinta de CL, Ionel Farcas a depus, ca initiator, un nou proiect de hotarâre pentru aprobarea PUZ pentru un bloc de locuinte S+P+M+4E+2E retras, beneficiarul fiind aceeasi firma, SC Build Rominvest SRL. Chiar daca este un alt proiect de hotarâre, acesta are ca obiect exact acelasi imobil discutat în sedinta CL Apahida din 21.04.2008.
Apartament pentru primar
Sursele noastre ne-au confirmat faptul ca respectivii investitori nu au fost multumiti de ce le-a oferit Consiliul Local Apahida si în consecinta l-au presat pe Farcas sa propuna un nou proiect de hotarâre care sa „corecteze” proiectul aprobat initial de consilierii locali apahideni. Drept urmare, Ionel Farcas a inclus pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte un nou proiect de hotarâre care priveste un imobil aflat pe acelasi amplasament, dar având un numar mai mare de etaje decât cel aprobat initial de catre consilieri. La sedinta urmatoare, respectivul proiect a fost votat, cu împotrivirea câtorva consilieri care au considerat, pe buna dreptate, ca acel proiect este ilegal. Chiar si cu împotrivirea acestora, proiectul a trecut, acesta fiind ultimul pas înainte ca beneficiarii sa obtina autorizatia de construire si primarul, apartamentul. Acest lucru este cât se poate de ilegal, mai ales în conditiile în care a existat un proiect anterior care stabilea clar ca pe acel amplasament se poate construi doar un bloc cu regim de înaltime D+4E+M. Si asupra firmei respective planeaza destule semne de întrebare. Astfel, respectiva companie doreste sa îsi dezvolte un proiect imobiliar imens, în conditiile în care pâna acum nu are depus nici un bilant contabil, fiind o firma nou înfiintata.
Primar binevoitor
Acest exemplu nu este singular în arsenalul de ilegalitati în constructii marca Ionel Farcas, Astfel, din surse apropiate primarului am aflat ca acesta îndeama cetatenii sa construiasca fara autorizatie, spunându-le acestora ca nu are sens sa astepte autorizatia de construire, urmând a obtine acel act în viitorul apropiat. Problema este ca în prezent, în comuna Apahida, exista o multime de case care nu detin autorizatie de construire, acestea fiind realizate în acest fel la „îndemnul” primarului.
Trecutu-i „glorios”…
Trecutul primarului Ionel Farcas este presarat de multe evenimente cu iz penal. Astfel, conform unor surse bine informate, acesta a fost condamnat de patru ori, dar nu a facut nici un an de puscarie. Mai mult decât atât, faptele pentru care a fost condamnat sunt infractiuni de coruptie pentru care acesta ar fi trebuit sa îngroase rândurile puscariasilor pentru mult timp si care-l fac incompatibil cu functia de primar. Astfel, conform unor surse bine informate, Ionel Farcas a fost condamnat în 1979, adica în ultimul an de mandat din primul „ciclu”, la cinci ani de închisoare pentru înselaciune în dauna avutului public si la un an de închisoare pentru fals în declaratii. Totusi, el nu a facut nici macar o zi de „pârnaie”. În conditiile în care, în perioada 1959-1979 a detinut functia de primar al comunei Apahida, este foarte probabil ca respectivele infractiuni sa fi avut legatura cu „afacerile” acestuia din cadrul primariei. Totusi, aceste doua condamnari nu sunt singulare în dosarul judiciar al lui Ionel Farcas. Astfel, conform acelorasi surse, în 1983, pe vremea când era director adjunct la Spitalul Clujana, acesta a fost condamnat la un an si sase luni de închisoare pentru delapidare si la un an si trei luni pentru abuz în serviciu. Si în acest caz se respecta tiparul din 1979, el fiind scutit, prin mijloace numai de el stiute, de ani grei de puscarie. Este curios de observat prin ce mijloace a reusit acesta sa evite privarea de libertate, în conditiile în care acele fapte erau considerate capitale în vremea regimului comunist.
Primar la CNSAS
Mai mult decât atât, ar fi curios de aflat daca primarul Ionel Farcas detine la CNSAS un dosar de colaborare cu Securitatea. Acest lucru este foarte posibil mai ales ca în 1955, când Farcas si-a început activitatea în cadrul Primariei Apahida pe postul de secretar, regimul comunist era la început, oficialii partidului comunist fiind în plin proces de acaparare a tuturor structurilor statului. Mai mult decât atât, pe toata durata „dominatiei” comuniste în România, chiar daca avea doar studii liceale, Ionel Farcas a detinut functii importante în administratia comunista. Astfel, între 1955 si 1959 acesta a fost secretarul comunei Apahida, urmând ca din 1959 pâna în 1979 acesta sa detina functia suprema peste comuna. În perioada 1979-1980 a fost sef de personal la IAS Apahida, urmând ca între 1980 si 1984 sa detina functia de director adjunct economic la Spitalul Clujana. Ultima „escala” înainte de revenirea la Primaria Apahida a facut-o la compania de salubritate Salprest Cluj, unde între 1984 si 1996 a detinut functia de sef de sector.
Augustin Stanciu