Odata cu plecarea unor mari jucatori de pe piata clujeana, printre care divizia de software a Nokia, ING sau Ursus, Primaria Cluj-Napoca s-a gandit sa creeze un mediu cat mai atragator pentru alti investitori care sa le ia locul. Astfel, a fost semnat un protocol cu principalele institutii cu care interactioneaza investitorii, pentru a restrange birocratia. Companiile care isi externalizeaza serviciile la Cluj sunt in continuare in cautare de angajati, iar inginerii de software sunt permenent curtati de firmele de pe piata locala.

 

 

 

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca, cei ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), ai Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) si cei ai Finantelor Publice Cluj au semnat un protocol de colaborare prin care spera sa creeze premisele pentru o mai buna relatie cu investitorii autohtoni si strani. Protocolul a fost incheiat pe trei ani, iar prima initiativa este realizarea unui grup de lucru, care va cuprinde un reprezentant al Biroului de relatii cu investitorii al Primariei, precum si cate un reprezentant al fiecareia dintre cele trei institutii partenere. Grupul se va intruni la solicitarea memberilo si va asigura un “fir rosu” mai scurt pentru investitorii interesanti de Cluj-Napoca.

 

“O facilitate unica in tara”

 

“Astazi am incheiat un parteneriat impreuna cu Directia de Finante Publice, AJOFM Cluj si ITM Cluj, prin care toti investitorii prin intermediul Primariei pot avea acces direct la ceea ce inseamna noutati legislative, la ceea ce inseamna toate modificarile si tot ce cer dansii pentru a vedea daca Clujul este un bun partener in decizia de a ramane ca investitor la Cluj. Practic, va fi un numar unic afisat pe site-ul Primariei si promovat in toate unitatile, la ambasade, pe toate site-urile, care poate fi accesat de investitori fie la modul direct, fie prin intermediul firmelor care se ocupa de promovarea obiectivelor si oraselor pentru investitori si in felul acesta suntem singuri ca va fi o facilitate unica in tara, care va fi extrem de apreciata de investitori. Ne adresam atat investitorilor autohtoni, cat si celor strani, si aceasta idee a fost reliefata si promovata in cadrul intalnirilor pe care noi le-am avut cu investitorii din ultima perioada pentru a controla si a vedea care este oferta si pulsul Clujului, daca ea exista in continuare asa cum s-a prezentat. Am citit un raport extrem de favorabil Clujului, acest lucru inseamna foarte mult pentru noi, si pentru investitori Clujul ramane in continuare pe harta”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, edilul a subliniat ca deja Clujul este dat drept exemplu de buna practica de publicatii din strainatate pentru aceasta initiativa, si ca probabil mult localitati europene vor urma precedentul creat de orasul de pe Somes.

In ceea ce priveste plecarea unor firme de la Cluj-Napoca, primarul a declarat ca acest lucru nu are legatura cu mediul de afaceri din Cluj, ci cu decizii strategice ale companiilor care nu tin de localitatile in care sunt stationate. Amintim ca in lunile trecute Nokia si ING au declarat ca vor inchide diviziile din Cluj-Napoca, datorita evolutiei strategiilor globale ale companiilor. Astfel, ING a anuntat ca va renunta la centrul sau din Cluj, implicit la cei 1.000 de angajati. Nokia a anuntat cateva saptamani mai tarziu ca va inchide centrul de cercetare software din oras, concediaza 120 de oameni si goleste cladirea Olimpia Business Center.

 

Nokia, ING, Ursus

 

Conform conducerii Nokia, hotararea anuntata face parte din planurile sale de aliniere a fortei de munca globale si de consolidare a operatiunilor, al caror obiectiv este de a reduce cu 1 miliard de euro cheltuielile diviziei servicii si dispozitive pentru intregul an 2013 fata de 2010. “Nokia estimeaza ca pana la sfarsitul trimestrului al treilea 2011, proiectele curente desfasurate in aceasta locatie vor fi diminuate complet. Operatiunile de cercetare si dezvoltare vor continua sa fie derulate in alte centre Nokia de pe glob. Nu sunt planificate nici un fel de schimbari la nivelul fabricii Nokia de la Jucu. Toti angajatii care ar putea fi afectati de planurile de reducere vor putea ramane pe statele de plata Nokia pana la sfarsitul anului 2011", a precizat conducerea Nokia.

Restrangerea activitatii diviziei este un efect al acordului la nivel semnat de Nokia cu Microsoft, prin care firma finlandeza renunta la programele informatice proprii pentru telefoane mobile in favoarea Windows. Nokia isi mai propune o reducere cu 4.000 de persoane a fortei de munca globale pana la sfarsitul anului 2012, majoritatea reducerilor fiind planificate in Danemarca, Finlanda si Marea Britanie.

Primarul Sorin Apostu a declarat ca angajatii Nokia deja au primit oferte de angajare de alte firme din oras, iar acestia nu vor apuca sa intre in evidentele ITM ca persoane in cautarea lui loc de munca pentru ca multi dintre ei deja au batut palma cu alte companii de software. Din acest punct de vedere, a subliniat edilul, problema este ca firmele au inceput sa se bata pe angajati. Exista destui investitori la Cluj, in unele domenii cu un necesar de forta de munca mai amre decat ofera piata. Sorin Apostu a spus ca investitorii cauta trei lucruri in orasul nostru: forta de munca calificata si variata, spatii de birouri in zone usor accesibile pentru angajati si calitatea vietii pentru acestia.

 

Firmele isi cresc singure specialistii

 

Pentru a veni in intampinarea nevoilor companiilor care deschid centre de operatiuni la Cluj, universitatile s-au oferit sa faca si ele parte dintr-un asemenea partenriat, pentru ca investitorii sa isi poata exprima necesarul si sa contribuie la formarea continua a propriilor angajati, precum si pregatirea noii generatii. Primarul a declarat ca s-a intalnit cu investitori de renume, care sunt interesati sa angajeze tineri supracalificati, iar multe companii straine au fost de acord sa isi trimita managerii pentru a pregati si instrui gratuit studentii. Printre cei cu care a discutat deja, se numara reprezentantii firmelor Betfair, ISDC sau KPMG.

Clujenii care isi cauta un loc de munca nu trebuie sa fie specializati in domenii hi-tech pentru a intalni oferte rezonabile. Astfel, intrarea sau extinderea pe piata clujeana a celor de la Dedeman, Fujikura Automotive Romania, H&M, ING, Kaufland sau Baumax va oferi peste 3.000 de locuri noi de munca in 2011. Chiar daca Ursus si-a mutat productia de la Cluj, ING si Nokia si-au redus activitatile, iar Wizz Air isi muta zborurile la Targu-Mures, piata de munca clujeana se afla in continua expansiune. La “Targul de cariere” organizat saptamana trecuta la Casa de Cultura a studentilor au participat 120 de firme care au oferit 7000 de locuri de munca. Printre acestea se numara Genpact, Endava, Emerson, Sykes, RDS, Lidl sau Arobs.

Conform raportului A.T. Kearney “Global Services Location Index” 2009, Romania ocupa locul 3 in Europa si locul 19 in lume si este numita “noua stea a offshoring-ului din Europa”. La Cluj s-au dezvoltat principalele centre de productie hardware din Romania si unele dintre cele mai dinamice companii de dezvoltare software din Sud-Estul Europei.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.