Dintre sutele de firme care realizează studii de fezabilitate în domeniul energiilor regenerabile, Primăria Cluj Napoca a ales o societate patronată de Pocola Adrian George, unul dintre apropiații omului de afaceri Arpad Paszkany, pentru a îi atribui, fără licitație, un contract de 99.000 lei. Pentru acești bani, firma va trebui să realizeze un studiu de fezabilitate pentru un proiect finanțat din fonduri norvegiene în cadrul căruia administrația locală vrea să instaleze panouri solare pe șase clădiri din oraș.

Firma INTELTERM CONSULTING SRL din Cluj Napoca, patronată și administrată de Pocola George Adrian, a primit un contract de la administrația locală condusă de Emil Boc în valoare de 99.963 lei, fără TVA. Contractul ”Elaborare documentație tehnico-economică inclusiv studiu fezabilitate program finanțare norvegiana” a fost încredințat direct societății amintite anterior. Potrivit descrierii succinte a contractului, societatea va trebui să se ocupe de ”servicii de elaborare studiu de fezabilitate și pregătire cerere de finanțare completată, cu elaborarea documentației aferente pentru obiectivul „Creșterea eficienței energetice în 6 clădiri publice din Municipiul Cluj-Napoca, prin utilizarea de panouri fotovoltaice”.

”Noi am fost contractați în calitate de consultanți. Facem studii despre consum și am identificat câteva obiective unde s-ar putea instala panourile respective. În principiu sunt școli, hale agroalimentare, baza sportivă din cartierul Gheorgheni. În principiu, instalația va furniza între 10 – 20 % din capacitatea de consum a obiectivului”, a declarat Pocola.

Primăria Cluj Napoca a plătit acești bani din fondurile proprii în speranța că va putea accesa fondurile norvegiene pentru implementarea proiectului. Dacă fondurile nu vor fi accesate, studiul în valoarea de 100.000 lei va rămâne în arhivele administrației locale.

George Pocola a fost unul dintre partenerii omului de afaceri Arpad Paszkany, care face parte din cercul de interese care gravitează în jurul lui Emil Boc. Întrebat despre legăturile cu Paszkany, administratorul și patronul firmei Interterm Consulting a declarat că nu l-a mai văzut în ultimul timp pe Paszkany.

”Deci, acum eu am o firmă de proiectare și n-am mai vorbit cu Paszkany de mult timp, haideți să nu dezgropăm lucruri, că nu este cazul”, a mai declarat Pocola.

În anul 2017, firma INTELTERM CONSULTING a avut o cifră de afaceri de peste 1,4 milioane lei, un profit de 14.000 lei cu șase angajați.

Legături cu Paszkany

George Pocola a fost administratorul și unicul acționar al firmei Assix SRL, societate radiată între timp, care își avea sediul în clădirea Electrosigma din cartierul Zorilor, aflată în proprietatea lui Arpad Paszkany.

”S.C. ASSIX S.R.L. persoana juridica romana, cu sediul in Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 109, jud. Cluj, (…) reprezentată legal prin administrator unic dl. POCOLA ADRIAN GEORGE, în calitate de asociat Cedent, – S.C. BAUCOM S.R.L. persoana juridica romana, cu sediul in Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 109, jud. Cluj, (…) reprezentată legal prin administrator unic dl. GECSE FRANCISC, în calitate de asociat, – PASZKANY ARPAD-ZOLTAN, cetățean român, în calitate de asociat, – PASZKANY ARPAD (…) în calitate de asociat Cesionar, – KARACSONY ZSOLT JANOS, cetățean român în calitate asociat, I. Asociații S.C. FORTUNE INTEL S.R.L., au hotărât în unanimitate următoarele:- CESIONAREA de către asociatului cedent S.C. ASSIX S.R.L. a tuturor celor 20 de părți sociale deținute, la valoarea nominala de 100 lei fiecare, reprezentând 4% din capitalul social cu drepturile și obligațiile aferente, către asociat cesionar PASZKANY ARPAD, care sunt astfel preluate în întregime de către asociat cesionar”, arată o hotărâre publicată în Monitorul Oficial.

În urmă cu câțiva ani, Arpad Paszkany a vrut să deschidă un mall în Constanța, prin intermediul firmei Tripont Invest. Șeful de proiect al acestei afaceri a fost George Pocola. La data respectivă, primarul Constanței, Radu Mazăre, a cerut o șpagă extrem de piperată pentru a autoriza proiectul: un milion de euro!, bani pe care Paszkany ar fi trebuit să îi plătească sub forma unui contract de publicitate acordat firmei Neptun TV, una dintre afacerile lui Mazăre. A urmat un denunț în urma căruia Mazăre și omul de afaceri Sorin Strutinsky au fost arestați preventiv.

Ulterior, investiția imobiliară a fost începută de compania Trigranit, care i-a susținut lui Paszkany majoritatea afacerilor, și a fost vândut către fondul austriac de investiții Immoeast pentru suma de… 1 euro, urmând ca austriecii să preia datoriile însumate la 40 de milioane euro! Potrivit înțelegerii inițiale, TriGranit urma să obțină un profit de aproximativ 50 mil. euro din acest proiect, al cărui cost de construcție era estimat la 140 mil. euro, în timp ce prețul de vânzare a fost agreat la 185 mil. euro. În condițiile în care majoritatea mall-urilor au fost finanțate de către bănci, acestea se confruntă cu o problemă de câteva zeci de milioane de euro în momentul în care proiectele sunt oprite sau înregistrează scăderi puternice ale veniturilor din închiriere. Construcția proiectului de la Constanța a fost finanțată printr-un credit de 38 mil. euro obținut de la OTP Bank Budapesta.

Pocola a fost martor în dosarul Mitei de 1.000.000 euro

Potrivit dosarului în care Mazăre i-a cerut lui Paszkany o mită de un milion de euro, George Pocola a fost martor.

”Martorul Pocola Adrian George – şef de proiect pentru mall-ul pe care S.C. Tripont Invest SRL l-a construit în Constanţa a relatat că Arsene Felix s-a ocupat de relaţia cu autorităţile din Constanţa şi îndeplinirea formalităţilor necesare obţinerii avizelor şi autorizaţiilor şi nu au avut nici un fel de probleme în obţinerea acestora.

La vremea respectivă martorul a aflat că s-a rezolvat problema emiterii autorizaţiei de construire prin darea unei sume de bani cu titlu de mită. Acest lucru l-a aflat de la Arpad Paszkany şi de la martorul Ciorcă Vasile Florin, iar despre cuantumul sumei date a aflat mai târziu de la Torok Arpad, care, în cadrul unei discuţii, a arătat că aceasta a fost în sumă de 1 milion de euro sub forma unui contract de publicitate (filele 39-48 vol.3 d.u.p.)”, arată rechizitoriul.

Care sunt prețurile pe care le plătește Primăria Cluj Napoca pe SF

Potrivit documentației, prețurile plătite firmei lui Pocola sunt următoarele: Consultanta pentru elaborare proiect finanțare – 25.683 RON 2.Analiza tehnică, funcțională și organizatorică a consumatorilor – 17.860 RON 3.Evaluarea tehnico economică a soluțiilor tehnologice aplicabile – 20.385 RON 4.Elaborarea documentațiilor pentru aviz racordare Electrica – 4.048 RON 5.Elaborarea documentațiilor finale SF inclusiv costuri de traducere și editare – 4525 RON 6.Expertiza de rezistență și stabilitate imobile pe care se montează panouri – 27462 RON.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.