Societatea REIF Construct SRL, care deţine o zonă industrială la Câmpia Turzii, achiziţionată de la administraţia locală, ar putea fi obligată de instanţă să achite daune administraţiei locale, în urma unei decizii luate de Tribunalul Cluj. Conflictul dintre societate şi administraţia locală a început după ce primii nu şi-au îndeplinit obligaţiile de a asigura numărul de locuri de muncă promis, ţinând ocupat un teren vândut pe bani de nimic care ar putea fi folosit pentru un nou parc industrial.

 

”Admite acţiunea. Constată că pârâta nu şi-a îndeplinit integral obligaţiile”, este soluţia pe scurt, comunicată de Tribunalul Cluj. Anunţul a fost făcut pe Facebook de consilierul local PNl Dorin Lojigan. ”Ca urmare a informării făcute de subsemnatul LOJIGAN DORIN NICOLAE, la acel moment viceprimar al municipiului Câmpia Turzii, în data de 17 aprilie 2013, înregistrată sub nr. 12494 la Primăria municipiului Câmpia Turzii, s-a promovat acţiunea împotriva societăţii REIF, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale şi obligarea la plata către Consiliul Local a unei sume de aproximativ 2.259.000,00 EURO. Tribunalul Cluj a soluţionat dosarul nr. 1457/117/2014* în sensul admiterii cererii de chemare în judecată a Consiliului Local cu consecinţa obligării S.C. REIF CONSTRUCT la plata acestei sume către Consiliul Local”, arată acesta.

 

Nu au generat nici 10% din ce-au promis

REIF Construct SRL a cumpărat terenul de la administraţia locală cu 1 euro/mp, în anul 2006. La acea vreme, în contractul încheiat între părţi, se preciza că REIF Construct se obligă să creeze 1.350 de locuri de muncă în primii doi ani, iar investiţia să se finalizeze în 5 ani, lucru nerespectat nici până astăzi, până acum fiind realizate 119 locuri de muncă.

Fostul viceprimar Dorin Lojigan a găsit o ”chichiţă” care dădea dreptul administraţiei locale să solicite 70% din valoarea cu care REIF Construct a înstrăinat terenul, către alţi investitori, în baza neîndeplinirii obligaţiilor asumate. Anul trecut, Primăria Municipiului Câmpia Turzii a acţionat în judecată societatea REIF, care administrează(nu tocmai legal) zona industrială pe un teren pe care l-a achiziţionat, în 2003, tot de la Primăria Câmpia Turzii, dar nerespectând anumite clauze din contract. Administraţia locală a solicitat 2.259.160 euro, pe motiv că societatea REIF nu şi-a respectat obligaţiile.

În plus, compania a făcut bani frumoşi din re-vânzarea terenului cumpărat ieftin de la municipalitate. Potrivit unor surse, sumele pe care s-a dat ulterior terenul în zonă a fost de 60 de euro/mp. Tranzacţiile nu au fost verificate niciodată, iar 12 ani mai târziu Primăria încearcă să recupereze măcar o parte din bani. Terenul ar fi de asemenea folositor municipalităţii, pentru că în ultimele luni s-a bătut în cuie realizarea unui al doilea parc industrial în Câmpia Turzii. Problema este că după vânzarea către REIF, s-a reuşit performanţa de a rămâne, practic, fără teren în proprietate.

 

Vor primi banii înapoi

„Prin contractul de vânzare cumpărare încheiat intre autorităţile publice locale ale municipiului Câmpia Turzii si S.C.REIF CONSTRUCT S.R.L. autentificat la BNP Popa Ionuţ Florin sub numărul 786/14.06.2006, modificat prin actele adiţionale nr.278/14.02.2008 autentificat la BNP Popa Ionuţ Florin şi, respectiv, nr.1584/17.07.2008 autentificat la BNP Lujerdeanu Constantin s-a transmis în proprietatea S.C.REIF CONSTRUCT S.R.L. un teren în suprafaţă de 439.502 mp în vederea construirii unui Parc industrial în condiţiile şi termenele stabilite prin planul de investiţii pe care cumpărătoarea l-a prezentat în momentul negocierii directe ce a fost finalizată prin procesul verbal înregistrat la Primăria municipiului Câmpia Turzii sub numărul 6608/07.06.2006.

Pana in prezent, S.C.REIF CONSTRUCT S.R.L. nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, în sensul că potrivit pct 4b din investiţia propusă (care face parte integrantă din contractul de vânzare cumpărare), aceasta avea obligaţia de a crea în primii 2 ani de la semnarea contractului de vânzare cumpărare, 1350 de locuri de munca iar până acum au fost realizate doar 119 locuri de muncă.
Ca urmare acestui fapt alin.3 din art.V din contractul de vânzare cumpărare da dreptul autorităţilor publice locale din Câmpia Turzii la 70% din contravaloarea sumelor pe care S.C.REIF CONSTRUCT S.R.L. le-a obţinut ca urmare a revânzării terenului ce a făcut obiectul contractului de vânzare cumpărare nr.786/14.06.2006”, se precizează în nota de fundamentare ataşată proiectului de hotărâre prin case CL Câmpia Turzii şi-a asumat deschiderea procesului.

 

Au venit la împăcare

În luna ianuarie, proprietarul parcului industrial REIF  din Câmpia Turzii, Cristian Moise, a încercat să determine autorităţile locale să renunţe la procesul intentat cu o lună înainte. La şedinţa forului deliberativ din Câmpia Turzii, de joi, 22 ianuarie, reprezentantul firmei REIF a anunţat că aceasta oferă autorităţilor locale un teren cu o suprafaţă de circa două  hectare. ”Pentru a arăta consiliului local şi primăriei bunele intenţii pe care societatea noastră le are faţă de municipiu, suntem dispuşi să oferim Primăriei, 2 hectare de teren din parcul industrial, astfel încât primăria să facă ce vrea cu acel teren. Nimeni nu îşi doreşte un proces civil, iar societatea noastră are, în continuare, interes în promovarea municipiului Câmpia Turzii”, a spus Moise.

După aceea, reprezentantul REIF a adăugat: “Solicităm reanalizarea, în lumina bunei înţelegeri, de către membrii Consiliului Local, a plângerii formulate de Primăria Câmpia Turzii împotriva firmei REIF.

 

Hectarele la suprapreţ

Consilierul Dorin Lojigan a apreciat intenţia firmei REIF, însă acesta a cerut reprezentantului acesteia să vină cu o ofertă serioasă, dacă se doreşte stingerea conflictului pe cale amiabilă. “Valoarea terenului cedat este cam mică în comparaţie cu suma datorată de firma REIF autorităţilor locale din Câmpia Turzii” a apreciat Lojigan. În replică, reprezentantul REIF a adăugat: “Nu este vorba de o compensaţie sau de un schimb, ci doar un semn al intenţiei noastre de a relua bunele relaţii cu Primăria Câmpia Turzii”.

Primarul Câmpiei Turzii, Radu Hanga, consider că un există relaţii proaste între autorităţi şi firma REIF. “Există nişte obligaţii legale, ce trebuie respectate. O sentinţă judecătorească va demonstra că noi am făcut toate demersurile legale pentru recuperarea banilor datoraţi autorităţilor locale de firma REIF.”

reif

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.