View from above of Cluj Napoca city and St. Michael's Church in a sunny morning

În 2020, Primăria Cluj-Napoca a încheiat, vrând-nevrând, contractul public pentru reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG). Este documentul folosit de administrația locală pentru a întreține haosul imobiliar din oraș. Problema a fost că firma care a câștigat contractul, SYNERGETICS CORPORATION SA, este din afara intereselor imobiliare care gravitează în jurul administrației Boc, astfel că trebuia cu orice preț îndepărtată. În 2022, primăria a reziliat intempestiv contractul, iar la sfârșitul anuluii trecut administrația locală a câștigat definitiv procesul în care se contesta modalitatea de reziliere. 

Pe parcursul procesului reprezentanții firmei care trebuia să realizeze actualizarea PUG-ului au arătat că, în contractul de achiziţie publică, este trecută obligaţia Primăriei Cluj-Napoca de a pune la dispoziţie datele în baza cărora planul trebuia actualizat. 

Însă, pentru a nu fi descoperite neregulile care frizează legile penale din documentațiile respective, Primăria Cluj-Napoca a ales să nu transmită niciun document.

”Pârâtul (Primăria Cluj-Napoca, n.red.) nu a furnizat reclamantei datele, nici pe ale sale, nici pe cele de la terţi, la data de 13.07.2021, gradul de furnizare al datelor era de 26%, iar până la data de 06.08.2021, era de doar 38%”, se arată în documentele dosarului. La dosar există două documente oficiale, asumate de reprezentanții primăriei clujene, prin care se recunoaște faptul că datele nu au fost puse la dispoziție, în situația în care datele menţionate sunt strict necesare astfel cum rezultă din cerinţele din caietul de sarcini. 

Reprezentanții administrației locale clujene au arătat că atunci când au fost întrebați de documentație au transmis că toate datele sunt publice și se găsesc pe site-ul primăriei.

În septembrie 202, cei de la Synergetics au dat în judecată primăria clujeană pentru rezilierea abuzivă a contractului. La jumătatea anului trecut, Tribunalul București a respins cererea ca neîntemeiată, fără ca judecătorul să verifice modalitatea în care administrația Boc s-a achitat de obligațiile contractuale pentru reactualizarea PUG-ului. 

”Admite excepţia inadmisibilităţii capetelor de cerere 1 şi 2, având ca obiect să se constate că motivele invocate în Notificarea de reziliere nr. 609048/433/01.07.2022 sunt neîntemeiate, respectiv să se constate valabilitatea Contractului nr. 441789/14.09.2020, existenţa drepturilor şi obligaţiilor reciproce ale părţilor. Respinge ca inadmisibile capetele de cerere menţionate. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Respinge solicitarea reclamantului privind acordarea cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii, cererea urmând a se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 21.06.2023.”, arată soluția pe scurt a instanței.

Completul de judecată a luat în calcul doar faptul că firma nu a respectat clauzele contractuale, fără să verifice dacă primăria s-a achitat sau nu de prevederile din caietul de sarcini al licitației câștigare de Synergetics.

După câteva luni, octombrie 2023, Curtea de Apel București a restituit firmei taxa judiciară de 17.450 lei, dar a respins recursul. Așa că sentința dată de tribunal a rămas definitivă, iar PUG-ul municipiului Cluj-Napoca în aer.

În tot acest timp, reprezentanții administrației locale nu au suflat nicio vorbă despre faptul că, practic, contractul pentru reactualizarea PUG-ului a fost anulat definitiv și că ar trebui refăcută licitația publică din motive lesne de înțeles: maimuțele preferă jungla urbanistică.

Banane la Direcția Urbanism și Junglă imobiliară

După cum am prezentat anterior, primăria clujeană a denunțat contractul pe motiv că (trebuie să recunoaștem că primarul Emil Boc a adoptat o tactică amuzantă) proiectanții nu au făcut nimic.

”prin faptul că nu ați transmis toată documentația elaborată pentru etapa I în conformitate cu graficul de prestare convenit”, se arată în notificare.

În replică, reprezentanții Synergetics au transmis următorul punct de vedere. ”Suntem mâhniți de acuzațiile pe care ni le aduce Municipiul Cluj-Napoca, precum și de acțiunea întreprinsă, în condițiile în care, de doi ani, lucrările de reactualizare a PUG Cluj-Napoca au fost întârziate tocmai de Primărie, prin refuzul de a ne pune la dispoziție toată documentația necesară, solicitată și la care ar fi trebuit să avem acces, conform obligațiilor asumate de Municipalitate prin contract.

Synergetics a semnalat nu o dată acest lucru, prin notificări trimise Municipiului Cluj-Napoca, căruia i-a solicitat asumarea de urgență a responsabilităților până la o dată certă, iar, în luna februarie a acestui an, ca măsură provizorie, chiar dispunerea suspendării contractului, până la clarificarea modalității și a termenului de îndeplinire, de către achizitor, a obligațiilor prevăzute la art. 12.1 și 14.1 din contract (a se vedea Notificarea nr. 71/18.02.2022).

Considerăm că rezilierea contractului este o decizie nefericită, care va avea un impact, în principal, asupra cetățenilor, prin consecințele pe care le angrenează:-Urbanism derogatoriu, -Dezvoltare urbană haotică, fără o viziune de ansamblu,-Necunoașterea și neintegrarea nevoilor reale ale locuitorilor, -Menținerea situațiilor litigioase, -Neconstituirea bazei de date urbane necesare pentru îmbunătățirea procesului de lucru al departamentului de Urbanism și a relației cu cetățenii, -Amânarea pentru cel puțin doi ani a realizării unui nou plan urbanistic general, respectiv un an pentru organizarea și finalizarea unei noi proceduri de achiziție publică și cel puțin un an alocat pentru atingerea unui stadiu similar celui în care suntem astăzi. Or, continuarea în condiții firești a prezentului contract ar fi însemnat ca în 2024 noul regulament de urbanism să fie în curs de aprobare.

Așadar, soluția nu era rezilierea contractului, ci punerea la dispoziție, la timp și în totalitate, de către Primărie, a datelor necesare, solicitate în repetate rânduri, pentru a ne putea îndeplini obligațiile asumate și pe care considerăm în continuare că le putem duce la capăt”, arată punctul de vedere al celor de Synergetics.

Când afacerile intră în gard se izbesc de insolvență !

Pentru ca situația să fie cât mai complicată, cei de la Synergetics au intrat și în insolvență la mijlocul anului trecut. Este vorba despre o insolvență la cerere venită chiar din partea reprezentanților companiei. Firma este administrată de Bajenaru Claudiu Nicolae, care are și 50% din capitalul social alături de Ilie Adrian Dumitru. Pentru anul trecut compania a declarat o cifră de afaceri de peste 4,9 milioane lei, un profit de 2 milioane și 30 de angajați. Compania realizează planurile urbanistice pentru mai multe orașe din România (Codlea, Constanța, Craiova, Ghimbav, Călărași, Brașov, etc). Pe de altă parte, unele dintre administrațiile care au încheiat contracte cu Synergetics au dat compania în judecată, iar reprezentanții firmei au băgat afacerea în insolvență.

Cum a fost obligată Primăria Cluj-Napoca să atribuie contractul de reactualizare a PUG-ului

În 2014, a intrat în vigoare PUG-ul făcut de UTCN Cluj Napoca și birourile de casă ale arhitecților care gravitează în jurul marilor proiecte imobiliare din oraș. Însă, din cauza faptului că lucrarea este plină de lacune urbanistice, planul a putut fi contestat de fiecare firmă imobiliară care a reușit, prin derogări, să construiască cum a dorit. Astfel, ”jungla imobiliară” din oraș și-a intrat în drepturi.

În 2019, administrația locală a decis că PUG-ul trebuie reactualizat. Însă, adevăratele intenții ale primarului și a pleiadei de șefi din biroul de urbanism a primăriei erau caragialești: ”să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica!”.

Așa că urbaniștii lui Boc au subevaluat contractul pentru actualizarea PUG-ului cât au putut de mult – 2.500.000 lei, fără TVA.

Opiniile arhitecților întrebați despre onestitatea acestui preț pentru un volum de muncă necesar realizării unui PUG în situația dată au fost unanime: nimeni nu se ridică din pat pentru un asemenea proiect.

Așa că la licitație s-a înscris doar oferta firmei Synergetics Corporation, o firmă din București care a și câștigat licitație (sic!) cu o ofertă de 1.750.000 lei, fără TVA.

Însă autoritatea locală nu avea niciun chef să reactualizeze planul așa că a descalificat oferta. Cu toate acestea, cei de Synergetics au depus o plângere la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.) și au avut câștig de cauză. Consiliul a obligat Primăria Cluj Napoca să semneze contractul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.